articolul anterior articolul urmator

Războiul de zece zile pentru independenţa Sloveniei

8
17 May 2017 08:16:50
Florin Cristescu

8 Comentarii

Mircea Nistor
17.05.2017, 10:13:19

Interesant este că am auzit pe unii croaţi regretînd sincer destrămarea Yugoslaviei. Ce i-ar fi costat să reformeze confederaţia şi s-o menţină întreagă, aşa cum fac elveţienii de mai bine de 700 de ani ?! Forţele externe care au stimulat sentimentele naţionaliste ale republicilor secesioniste au o mare răspundere în faţa istoriei, sunt responsabile indirect de multele crime şi vieţi pierdute în timpul războaielor civile. Başca dublele standarde din anumită parte a presei : " nationalismul" unora era bun , legitim, ba chiar se treceau sub tăcere crimele comise în numele lui, iar " naţionaliştii" care nu erau în graţiile presei erau zugrăviţi drept "'scum of the earth "...

+2 (4 voturi)
Florin Cristescu
17.05.2017, 20:46:04

Tocmai acesta este şi unul dintre scopurile articolelor mele. Am întâlnit multe păreri partizane. Fiecare dintre statele ex-Iugoslave îşi are partea ei de vină. Nici forţele externe nu sunt de ignorat, mai ales dacă avem în vedere anumite interese economice în zonă.

+2 (2 voturi)
Petre67
17.05.2017, 14:06:02

Revista Mladina a fost supravegheata, dar si sustinuta de serviciile secrete ! Toate aceste miscari, in principiu nu au fost nimic altceva decat lupte pentru reformarea interna a Iugoslaviei, si care ca si azi in multe parti ale lumii folosesc latura nationalista ca vector pentru acapararea puterii, vector care dupa cum s-a vazut este aproape imposibil de controlat. P.S. oare prin ce mecanisme a reusit Marcovich "redresarea economica" ?! Cred ca planurile initiale erau ca totul sa se opreasca acolo.

+1 (1 vot)
Florin Cristescu
17.05.2017, 20:47:27

Aţi pus o întrebare care vă face cinste!

Carp Valeriu
18.05.2017, 00:12:38

Vă felicit încă o dată pentru ideea acestor articole, dar in acest caz faceți niște afirmații care nu se susțin. Afirmați că „Miloševič urmărea destrămarea Iugoslaviei, în scopul realizării unui stat unitar sârb, care să includă şi zonele majoritar etnice sârbe din Croaţia şi Bosnia". Atunci de ce a mai intervenit armata iugoslavă în aceste state? Nu are niciun sens. Dimpotrivă, așa cum spun chiar protagoniștii, sârbii doreau păstrarea unei confederații - chiar foarte largi, tocmai pentru că altfel nu ar mai fi avut cum să fie împreună. De altfel, aceasta a fost si miza împiedicării lui Mesici - omul era secesionist. Mai spuneți că la Gazimestan, Milosevici a vorbit multimii despre posibile conflicte armate. Vă rog să citiți discursul integral și vedeți ce spune Miloșevici: el vorbește despre necesitatea ca popoarele iugoslaviei să fie unite, despre egalitatea între națiuni, despre socialism, etc. Spune că cea mai mare bătălie este cea pentru implementarea reformelor, și mai zice că "bătăliile armate nu pot fi încă, excluse". https://cmes.arizona.edu/sites/cmes.arizona.edu/files/SLOBODAN%20MILOSEVIC_speech_6_28_89.pdf Milosevici a fost toată viața un socialist, un progresit, nicidecum un naționalist sau conservator, așa cum l-a prezentat media occidentală. Având în vedere că munca dvs este foarte importantă, v-aș ruga să fiți atent la aceste nuanțe, mai ales că urmează episoadele despre croația și bosnia, unde e mare nevoie.