Istorie

articolul anterior articolul urmator

Realitatea ca ideologie

57
11 Oct 2013 18:30:03
Nicolae Manolescu
Nicolae Ceauşescu, alături de Mihail Gorbaciov,
cel care a încercat să reformeze comunismul şi, prin asta, l-a distrus / Fotocopie din ziarul „Scânteia”
Nicolae Ceauşescu, alături de Mihail Gorbaciov, cel care a încercat să reformeze comunismul şi, prin asta, l-a distrus / Fotocopie din ziarul „Scânteia”

57 Comentarii

Motanescu
11.10.2013, 19:23:09

"Ceea ce pare a fi o realitate economică, socială sau morală în regimurile comuniste nu este, în fond, decât o ficţiune plină de promisiuni imposibil de ţinut, un castel de cărţi de joc care se prăbuşeşte la cea mai firavă adiere a vântului istoriei." Fraza aceasta se potriveste ca o manusa actualului regim din Romania.

+6 (6 voturi)
Victor Popescu
11.10.2013, 19:42:12

”În Ungaria, în Cehoslovacia, în Polonia, a fost destul ca lumea să iasă paşnic în stradă...” - o viziune destul de „zen” care ingoră convulsiile istorice din anii 60-80, care au pregatit, in parte, aceste revoluții catifelate :) Vorbiți ca și cum Solidaritatea sau Carta 77 s-ar fi întâmplat în liniște, într-o grădină zen unde aparatul represiv grebla nisipul. ”Problema pe care mi-o pun astăzi este aceea a pericolului reprezentat de discursul ideologic ca atare...” - dați o semnificație destul de straine cuvântului ”ideologie”, ceea ce vă permite să alunecați în sofisme de tipul ”Ideologia duce musai la efecte tragice” - pt. dvs. doar extremismele sunt ”ideologice”. Întrebare: Liberalismul, social-democrația etc. nu au în spate tot o ”ideologie”? Sunt cumva lipite de realitate ca tapetul de perete?

+5 (9 voturi)
MelosNegros
11.10.2013, 21:11:08

Excelente observaţii la discursul şi limba de lemn a cunoscutului nostru critic literar. Care mai nou o început să fie pasionat de...filosofia istoriei - neavând însă parte de mai multă în pricepere în chestie, decât un...miliţian.

0 (12 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
11.10.2013, 21:10:47

Manipularismul ca Meserie intelectualicească Cînd cel care se joacă literar-literal cu cuvintele, acum şi aici prezent, Tov. Nicolae Manolescu Preşedintele, printre altele scrie, îţi bagă sub nas şi-ţi introduce în creier direct grotesc, sublimal, realist ficţional şi ideologic propagandistic manipulatoriu, Sintagmagoreic „Ceauşescu avea dreptate” Pardon ! chiar şi mai RĂU : „Dreptate avea Ceauşescu”, poţi fi sigur că continuarea Cacialmalelor comuniste sînt pe mîinuieli bune. Cînd Tovaraşi precum Nicolae Manolescu & Andrei Pleşu &COMP. au cultivat de 24 de ani, întreţinut şi funcţionalizat ficţionalizat finalizînd SSCCHIMBAREA LA FAŢĂ A COMUNISMULUI, poţi fi sigur că Noul Comunism, Viitor de AUR ARE . Cît despre textuleţul cu pricina, de mai sus, care este de o banalitate îngrozitoare, de vîrsta a III-a şi clasa a II-a la şcoala de partid a propagandiştilor de GAŞCA din CARTIER, nu e mai nimic de zis decît o, nici măcar, o uimitoare jenantă indiferenţă ! AŞA SE CĂLEŞTE PIXELUL !

0 (8 voturi)
Mircea Nistor
11.10.2013, 22:08:39

Stimate domnule profesor,discreta "deviatie " de stanga a mai tinerilor invatacei,considerat-i o reactie cvasinormala in acest moment de criza si de cumpana al capitalismului,denumit pudibond de "politrucii" sai de serviciu,"economie de piata".Puteti fi sigur,ca ,aceiasi tineri,traitori in defunctul sistem social,ar fi devenit producatori de "samizdat",sindicalisti "alternativi" ca cetateanul Walesa,si in general,disidenti,macar in gandire,daca nu pe fata...Dumneavoastra visati la uniformitate de gandire,intocmai ca anchilozatii activisti cu facultatea la "Stefan Gheorghiu",ceea ce este contraproductiv pentru evolutia societatii,si de neconceput pentru ceva ce se doreste a fi "societate deschisa".Sau acum,ca a "invins" ideile economice ale capitalismului,nu trebuie sa existe alta ideologie,decat aceea care-i slujeste interesele economice?!Nu perpetuati confuzia intre materialismul dialectic ca (virgula!) curent filosofic,analiza economiei de catre Marx si adeptii sai si modul absolut demential in care ele au fost aplicate de tov.Pol Pot,paregzamplu"...Nu va este oare clar,ca orice oranduire sociala isi doreste"nivelarea" gandirii membrilor sai,pentru ca cei aflati la putere ,sa-si conserve pe durata nelimitata puterea si privilegiile?! Uitati-va la "productia" legislativa a membrilor Marii Adunaturi Nationale,reuniti in mastodontul opulent care consuma anual electricitate cat orasul Ploiesti..Uitati-va cum au coborat pragul de participare la momente esentiale ale democratiei, precum referendumurile la 30%.Vi se pare ca ne-au propus un model de democratie reprezentativa,demna de urmat?!...

+1 (3 voturi)