Istorie

articolul anterior articolul urmator

Realităţi antice! În Sparta homosexualitatea era obligatorie

18
16 Sep 2013 10:18:16
Autor: Historia ro
Imagine cu luptătorii spartani care erau si frati de arme si amanti
Imagine cu luptătorii spartani care erau si frati de arme si amanti

Subiect tabu în cercurile academice pânã în secolul al XX-lea, homosexualitatea în lumea anticã este departe de a fi clarificatã.

Nu se poate afirma cu certitudine dacã a fost o practicã curentã în antichitate sau dacã este vorba doar despre o interpretare greşitã a surselor.

Puţine aspecte ale societãţii antice au stârnit polemici la fel de virulente cum au fãcut-o pederastia greacã respectiv homosexualitatea în genere. Dupã apariţia studiului istoricului de epocã clasicã K.J. Dover, Homosexualitatea greacã, în 1978, s-a produs o avalanşã de noi studii, mergând în principiu pe douã direcţii: o abordare diacronicã, ce vizeazã relevarea unor rituri iniţiatice strãvechi care sã cuprindã ca etapã pederastia, dar sursele sunt sãrace, şi o abordare sincronicã, care se concentreazã asupra secolelor V-IV î.Hr., când era o parte integrantã a vieţii sociale din cetãţile greceşti. Practicile homosexuale sunt menţionate, lãudate sau condamnate în poezia liricã, inscripţii, reprezentãri ceramice, tragedie, comedie, tratate filozofice, discursuri, imprecaţii sau anecdote.

Termenul de “homosexual” a fost introdus de medicul maghiar Karoly Maria Bleckert în 1869.  În Grecia Anticã nu exista un concept asociat practicilor homosexuale, ele erau pur şi simplu parte din aphrodisia, din iubire, care se oferea tuturor indiferent de sex.

Filozoful şi sociologul Michel Foucault se întreba dacã putem aplica un concept care presupune o anumitã calitate sau înclinaţie psihologicã pentru a descrie ce se întâmpla în Sparta sau Atena.

Continuarea pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

x cogito ergo sum
16.09.2013, 10:48:52

De asta se chemau spartani pentru ca erau sparti ?

+3 (9 voturi)
didi didi
16.09.2013, 11:10:46

Lui Leonidas i se mai spunea "Spartanus"

+1 (5 voturi)
man dana
16.09.2013, 13:18:18

Se cunosc preferintele sexuale ale anticilor greci si inechitatea existenta in favoarea barbatului liber in relatia cu baietii, femeile si sclavii. Obiceiul era ca un barbat liber, matur sa aiba si o relatie cu un baiat adolescent, pana cand acesta ajungea la majorat, insa relatia trebuia mentinuta in anumiti parametrii sociali. Nu a existat nici atunci casatorie intre homosexuali, toti barbatii se casatoreau cu femei si-si intemeiau o familie. S-a omis asta sa se mentioneze in articol. Una erau jocurile erotice ale unora si cu totul altceva institutia casatoriei, ce s-a impus si atunci ca uniunea intre un barbat si o femeie.

+8 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
16.09.2013, 15:59:54

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Ion Turcu
16.09.2013, 17:06:42

Nu este nevoie sa rascolim in antichitate. Antropologia ne pune la dispozitie rezultatele unor cercetari actuale in societati "traditionale" . Cercetarile acurate pe mari esantioane de populatii moderne, efectuate din anii 6o pina in prezent definesc situatia cu precizie. Nu intimplator au fost modificate legile penale in materie. Evident nu tot ce exista si este posibil se si recomanda. Ce difera de la o epeoca la alta este judecata de valoare si receptarea publica functie de sistemele etice care difera dupa loc si epoca..

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările