Istorie

articolul anterior articolul urmator

Regele Mihai şi exilul

8
19 Jul 2018 11:22:06
Radu Preda

Organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), s-a încheiat acum câteva ore ediţia a doua a Şcolii de Vară de la Sinaia dedicată exilului.

Dincolo de atribuţiile legale ale IICCMER, constat cu uimire că (aproape) nimeni nu tezaurizează sistematic experienţa exilică a trecutului nostru recent. În afara interviurilor-document ale Marilenei Rotaru, salvând astfel chipurile unui fenomen de o amploare subevaluată, nu avem repere clare şi nu ştim că, pe lângă rezistenţa anticomunistă, detenţia politică şi dizidenţa antisistemică, „agitaţia“ exilului a avut determinantul rol de a scoate regimul comunist de la noi din categoria business as usual, arătând Vestului chipul lui hidos imposibil de justificat sau de ignorat.

Într-o logică pe care doar istoria o ilustrează, având înălţimea care nouă de regulă ne lipseşte, monarhia a tutelat nu doar izbânda de acum un secol, dar, prin figura tragică şi demnă deopotrivă a Regelui Mihai I, tot ea a livrat combustia necesară protestului permanent faţă de experimentul social la care a fost supusă cu cinism România după 1947. Este motivul pentru care, în an centenar, am revenit la semnificaţiile longevităţii monarhice, la perioada în care nu a mai avut putere politică, însă a emanat o neştirbită autoritate morală.

Şcoala de Vară de la Sinaia a oferit un spaţiu de dialog inclusiv pentru cei care, prin vocile lor, alături de cea a suveranului exilat, au picurat, săptămână după săptămână, speranţa în sufletele ascultătorilor. Astfel, la dezbaterea despre rolul presei exilului au participat: Doina Alexandru, fost redactor la Radio Europa Liberă, Matei Cazacu, fost corespondent la Radio Europa Liberă, BBC şi Vocea Americii, Christian Mititelu, fost director al secţiei române de la BBC, şi Neculai Constantin Munteanu, fost redactor la Radio Europa Liberă.

Nu în ultimul rând, scopul unor astfel de întâlniri, la Sinaia, Braşov sau Râmnicu Sărat, este de a confirma şi aprofunda interesul liceenilor, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor faţă de istoria recentă. Cum nu mai este de la sine înţeleasă aplecarea tinerilor faţă de perioada comunistă – dezinteres reflectat în numărul mic de lucrări pe temă şi în calitatea lor –, IICCMER încurajează pe cei care nu vor să cunoască doar pentru ei, ci mai mult decât atât să se transforme în multiplicatori de conştiinţă istorică în rândurile colegilor de generaţie.

Pentru detalii despre Şcoala de Vară de la Sinaia (program, lectori şi cursanţi), accesaţi pagina IICCMER.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Radu Mircea
19.07.2018, 14:54:22

# Sper ca aveti in vedere activitatea plina de patriotism a lui Mihaita , care la 23 august a predat in miinile rusilor 175.000 de ostasi romani care au plecat in prizonierat . S-au mai intors mai putin de 10.000 care sa povesteasca cum a ordonat '' majestatea sa '' sa nu deschida focul impotriva armatelor sovietice eliberatoare . Despre fuga lui la insuratoare pe 30 decembrie , numai de bine . A tinut cu TARA ....

+2 (6 voturi)
Tagetes
19.07.2018, 18:52:23

175.000 in prizonierat dupa 23 august ? ... cine o eliberat Ardealul? ... si la Carei 25 octombrie cine-o mai baut adalmasu ?

0 (4 voturi)
Tagetes
19.07.2018, 19:03:48

De voie de nevoie Mihaita o facut ce musai trebuia sa faca ...altfel era bai mare si granita pe Carpati.Realism domnu Mircea ...avem niste ani.

0 (4 voturi)
piatisotsorocdva
19.07.2018, 20:44:19

Tagetes "Realism domnu Mircea ...avem niste ani." Cred ca domnul Mirciulita vrea sa zica ca Mutarea de la 23 August a fost o smecherie. Daca exista putin caracter s-ar fi zis: Mergem cu Hitler pana la capat. Asa metoda romaneasca in mediile politice se numeste Chicken, nu stiu cum se traduce pe romaneste.

0 (2 voturi)
Cristian saileanu
20.07.2018, 06:38:22

un om cu o demnitate... regala... cand m'am intors in vizita prima oara in tara, am vazut cu cata febrilitate, cu cat parapon incercau neocomunistii sa il tina afara din tara... Minciunile lor au reusit sa marginalizeze pe rege, pe coposu, pe ratiu... si iata cu cine am ramas, cu psd...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările