Istorie

articolul anterior articolul urmator

Responsabilii pentru crimele comunismului

14
6 Jul 2016 11:11:27
Radu Preda

Recentele sesizări penale formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) ating o problemă de fond: cine sunt, de fapt, responsabilii pentru crimele comunismului?

Pentru a răspunde la această întrebare, mai mult decât îndreptăţită, ar trebui să spunem că momente precum condamnarea lui Vişinescu (definitivă) sau a lui Ficior (în primă instanţă) sunt, fără îndoială, importante, dar de departe insuficiente. Reacţiile oscilează furtunos, dar sugestiv, între compasiune („aruncaţi în puşcărie nişte bătrâni!“) şi resemnare („este prea târziu“ sau „cu doi caralii nu se face procesul comunismului“). Răspunsul este simplu: dreptatea nu are vârstă şi nici nu poate fi apreciată cantitativ.

Şi totuşi. Celor de bună credinţă care se/ne întreabă dacă este suficient ceea ce IICCMER a făcut până acum, trebuie să le explicăm în ce cadre legale ne mişcăm. Doar abia cu noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, şi introducerea infracţiunilor contra umanităţii au fost posibile trimiterile în judecată din ultimul timp. Celelalte dosare aşteaptă încă la Parchetul General. La fel, în aşteptare sunt şi cazurile pentru care Justiţia noastră a dat sistematic soluţia de neîncepere a urmării penale şi care, din noiembrie 2014, sunt teoretic redeschise.

Avem cazuri de foşti deţinuţi politici în viaţă, care cunosc cu nume, prenume şi adresă pe anchetatorii şi pe torţionarii lor, pe cei care i-au bătut în beciurile Securităţii. Faptul că ei nu au murit pe noi ne împiedică, oricât de cinic ar suna, să declanşăm sesizarea penală.

Condamnarea lui Vişinescu a creat un precedent, dar nu a lămurit complet baza jurisprudenţială. IICCMER pledează de aceea pentru revizuirea fundamentală a termenelor de prescripţie şi în alte speţe. Concret, avem cazuri de foşti deţinuţi politici în viaţă, care cunosc cu nume, prenume şi adresă pe anchetatorii şi pe torţionarii lor, pe cei care i-au bătut în beciurile Securităţii. Faptul că ei nu au murit pe noi ne împiedică, oricât de cinic ar suna, să declanşăm sesizarea penală. Cu alte cuvinte, riscăm să avem două feluri de justiţie pentru acelaşi tip de fapte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

mircea georgescu
6.07.2016, 11:36:59

Insistati! Vanzatorii de neam si tara tebuie gasiti si condamnati, chiar daca pe unul il cheama Iliescu, si ne rade in fata!

+6 (8 voturi)
marius cristian
6.07.2016, 11:37:19

Nu va mai consumati timpul inutil dle Preda , in ziua de azi nu mai intereseaza pe nimeni crimele regimului comunist din Romania , iar urmasii criminalilor sunt bine mersi in partide stangiste votate cu sarg de plebea indobitocita de Antene , sau corporatristi de cumetrie corect politici. Tinerele generatii vor doar jocuri si info de pe net , smart-phoane si i-phoane , libertinaj sexual si scoala ioca daca se poate ; nicidecum nu ii intereseaza istoria recenta....

+1 (5 voturi)
Scurtu Dan
6.07.2016, 12:06:24

Marele vinovat este fostul premier britanic Winston Churcill, care ne-a vandut rusilor, transmitand lui Stalin, harta Europei pe un colt de servetel, pastrand culmea o tara unde comunismul era deja puternic la acea perioada si anume Grecia. Urmatorii mari criminali sunt evreii comunisti adusi de rusi la conducerea Romaniei, gen Ana Pauker, Bruckner,etc. Restul sunt de ai nostri, criminali de drept comun, care ca si pe timpul lui Basescu abia asteptau sa spuna ceva presedintele, ca ei "cu nasul in suflet" sa si aplice masurile cerute si chiar mai mult.

+2 (4 voturi)
Olaru
6.07.2016, 13:33:16

D-le Preda, cautati in articol aparut in evz despre faptul ca numele tortionarilor din perioada ceausista sunt tinute secrete, si se mai afla doar care ceva despre cei din vremea lui Dej... Nu ramane decat sa vedeti ce se poate face sa pedepsim acesti monstri dintre noi. Cam greu, daca urmasii lor, mafia PSD-PNL, sunt la putere si ii apara.

0 (2 voturi)
Papa Raţă
6.07.2016, 13:50:53

Apoi, fraților, până-i va judeca Dumnezeu , dacă măgarii noștri politonți n-au simțuri omenești !, scrieți-le pe cruce tuturor călăilor trădători de neam și Țară: Călăi și himere și bludnici de-o seamă, Farisei și lichele cu colții de fiară Ați uitat de frate , de soră, de mamă - Mutanți clonați urlând în fanfară - Comuniști trădători și ne neam și de țară ! Iar - până la urmă - poporul singur își face DREPTATE ..

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările