Istorie

articolul anterior articolul urmator

Rezistenţa anticomunistă

59
2 Nov 2017 18:39:25
Radu Preda

Aşa cum o arată unele opinii din spaţiul public, nu avem încă un narativ istoric minim, în afara oricărui tip de negociere valorică, legat de cele petrecute în trecutul nostru recent, mai precis pe durata dictaturii proletariatului.

Legat de rezistenţa anticomunistă, ar trebui să intre în canonul cunoştinţelor istorice faptul că aceasta începe odată cu pătrunderea şi staţionarea trupelor sovietice în România, după 23 august 1944. Primele riposte la abuzurile, violurile şi furturile „armatei eliberatoare“ s-au consumat în Bucovina, acolo unde populaţia civilă a recurs la diferite forme de autoapărare. Strategii mai consistente şi pe termen lung se vor articula, evident, după luarea puterii de către comunişti prin fraudarea alegerilor de la 19 noiembrie 1946.

Din Bucovina, unde acţionau deja grupurile de rezistenţă conduse de Vladimir Macoveiciuc, Vladimir Troneac, Constantin Cenuşă şi Ion Vatamaniuc, rezistenţa anticomunistă se va regăsi practic pe întreg teritoriul românesc, cu precădere în zonele montane mai puţin accesibile. Vrâncenii se vor aduna în jurul lui Ion Paragină şi a organizaţiei Vlad Ţepeş II, rezistenţa lor fiind de durată. Etosul vrâncean se va vedea şi în reacţiile la colectivizare, în oprimarea acesteia cu forţa având să se afirme şi pe atunci încă tânărul tovarăş Nicolae Ceauşescu.

Ultimii luptători anticomunişti au fost anihilaţi la începutul deceniului şase al secolului trecut. Reprezentând diferite clase sociale, orientări politice, etnii şi credinţe religioase, toţi aceştia nu pot fi ridiculizaţi sau minimalizaţi de dragul relativizării a ceea ce, fără exagerare, trebuie considerat drept un patrimoniu de suferinţă şi de demnitate deopotrivă.

În Transilvania, opoziţia armată faţă de regimul comunist se va articula în jurul unor grupuri precum cel al fraţilor maramureşeni Popşa. În Munţii Apuseni, rezistenţa va fi coordonată de Frontul Apărării Naţionale de sub comanda fostului maior al armatei regale Nicolae Dabija. În jurul acestuia aveau să se creeze planuri de unificare a diferitelor grupuri de rezistenţă din regiune, precum cele conduse de Teodor Şuşman din Răchiţele, Leon Şuşman din Poşaga, Ştefan Popa din Cricău sau căpitanul Diamandi din muntele Băişorii.

Banatul, Făgăraşul, Dobrogea, Oltenia, Mehedinţi, zona Bistriţei şi a Năsăudului, Vâlcea şi Argeşul sunt alte puncte pe harta unui fenomen care a durat aproape două decenii. Ultimii luptători anticomunişti au fost anihilaţi la începutul deceniului şase al secolului trecut. Reprezentând diferite clase sociale, orientări politice, etnii şi credinţe religioase, toţi aceştia nu pot fi ridiculizaţi sau minimalizaţi de dragul relativizării a ceea ce, fără exagerare, trebuie considerat drept un patrimoniu de suferinţă şi de demnitate deopotrivă. Cinste lor şi multă minte nouă, celor de azi!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Iulian Arion
2.11.2017, 19:00:29

"Ultimii luptători anticomunişti au fost anihilaţi la începutul deceniului şase al secolului trecut." 1961-1962 au fost in deceniul al saptelea. Din arhivele Securitatii, Prof. Troncota a scris volume despre actiunile securitatii impotriva gruparilor armate din Romania, pana in deceniul al saptelea. Cred ca gruparea Arnautoiu (Arges) a fost anihilata prin 1961-62, adica in deceniul al saptelea.

+5 (7 voturi)
Iulian Arion
2.11.2017, 19:26:23

Colectivizarea s-a incheiat in 1962, cand s-a decretat ca: "Socialismul a invins definitiv la orase si sate"

+5 (5 voturi)
Iulian Arion
2.11.2017, 19:13:08

Fostul tortionar Plesita (seful contraspionajului - ramura a securitatii) se lauda la DD TV cum il batea pe Paul Goma. Filip Teodorescu spunea la tv despre Plesita ca era un om extraordinar, un om deosebit de inteligent. Toate calitatile umane i le atribuia lui Plesita. Gadea si Mircea Badea erau uluiti de cata eruditie emana Filip Teodorescu - tortionar la Timisoara in perioada decembrie 1989, anchetand penal demonstrantii. Filip Teodorescu, nu numai ca nu a fost inculpat, dar a fost incorporat in SRI. Are pensie mare, fiind colonel in rezerva, desi are 78 de ani (inapt militar in nicio rezerva) si care n-a comandat niciodata vreun regiment! Comandantul unui regiment (3400 de militari) trebuie sa fie colonel.

+7 (11 voturi)
Iulian Arion
2.11.2017, 19:24:49

Fostii ofiteri de securitate, regrupati in SRI in 1990, cand se spunea ca "Securitatea s-a desfiintat" au impus prin sanjul cu razboi civil, preluarea activitatii de comert exterior a tuturor companiilor publice care efectuau exporturi. Au vandut si au incasat valuta. Asa au falimentat ARO Campulung, Uzina de tractoare Brasov. Fostii directori de atunci au explicat la tv mecanismele. Lor, adica fostilor ofiteri de securitate li s-au opus militantii comunisti care voiau pastrarea relatiilor economice de dinate de 1989. Nu inseamna ca ei erau baietii buni. Erau la fel de rai ca si ofiterii de securitate. Iliescu a pus in 1990-1992 la conducerea economiei persoanele din fostul Comitet de Stat al Planificarii in frunte cu prim ministrul Vacaroiu Nicolae. Acestia nu intelegeau economia pentru ca aveau educatie marxista, dirijista a economiei. In plus, cei mai multi dintre ei au fost corupti de ofiterii de securitate, sau demisi.

+6 (8 voturi)
Paun Al
2.11.2017, 19:44:22

Pentru un numar mic de romani , libertatea , democratia...au fost mai importante decat a se complace , a accepta regimul de dictatura . Acesti opozanti ai dictaturii nu aveau cum sa stie , ca realitatea din Romania , se stabilise peste vointa romanilor . Din pacate lupta lor , sacrificiile lor nu au avut si nu au nici o trecere in constiinta imensei majoriatti a romanilor ... De asta probabil dupa 89 au ales sa fie condusi tot de oameni legati de vechiul regim , din vechea nomenclatura ... Iar cei de la putere ne arata , ca au aceleasi mentalitati din dictatura comunista .. Afirma cu tupeu ca luptatorii anticomunisti au subminat interesele statului (comunist ) ... Nu s-a schimbat nimic ... Cei ce i-au ucis , i-au inchis , torturat pe cei ce s-au opus dictaturii , au pensii speciale , sinecuri , s-au improprietarit ... Cei ce au suferit , cei ce au fost omorati de ei ... nu au nici macar recunostinta majoritatii romanilor ... E un subiect care nu intereseaza decat o infima minoritate . Iar situatia dv este si mai ingrata ...Conduceti un institut care ar trebui sa prezinte si sa condamne ororile dictaturii comuniste , cand la putere sunt discipolii vechii nomenclaturi comuniste , cu aceleasi mentalitati ...si care va pot inlocui oricand .. De aici si prudenta cu care tratati subiectul .

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (59)

Modifică Setările