Istorie

articolul anterior articolul urmator

România verticală şi Memorialul Râmnicu-Sărat

6
4 Jan 2021 16:43:29
Mihail Neamtu

Pentru cei născuţi sau crescuţi în lumea liberă, întâlnirea concretă cu urmele universului concentraţionar al comunismului reprezintă o experienţă şocantă. Închisoarea de la Râmnicu-Sărat, bunăoară, scoate în faţa vizitatorului atmosfera grea şi apăsătoare a celulelor foştilor deţinuţi politici.

Strâmte, mizere şi întunecoase, mizând pe efectul claustrofobiei, aceste domicilii forţate au găzduit viaţa interioară a zeci de puşcăriaşi. Reţinem mai cu seamă memoria acelor conştiinţe democratice, însufleţite de crezul în libertate, dreptate, demnitatea persoanei, solidaritate comunitară, proprietate privată ori subsidiaritate.

Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Pogoneanu, Ioan Bărbuş, Ion Diaconescu sau Corneliu Coposu au reprezentat elita naţional-ţărăniştilor de inspiraţie creştin-democrată, ostracizată la Râmnicu-Sărat pentru un program de exterminare prin foame, bătăi şi tăcere. Zona de comfort psihic a dispărut pentru „duşmanii poporului”. 

Regimul de penurie şi stresul permanent inculcat de gardienii închisorii aveau ca scop distrugerea inelelor de rezistenţă din sufletul fiecărui deţinut. Puşcăriaşii resimţeau zilnic frica determinată faţă de violenţa fizică punctuală şi angoasa nedeterminată în faţa răului. Mişcarea liberă, dialogul spontan, pentru a nu mai vorbi despre hrana sănătoasă ori îmbrăcămintea decentă - toate acestea erau accesorii de lux pentru locatarii închisorilor comuniste. 

Deloc întâmplător, salvarea sănătăţii psihice a depins de practica monologului interior, de reflexul credinţei şi licărul speranţei creştine. Cum putea arăta discursul motivaţional al unui octogenar ţărănist, umilit de torţionarii Siguranţei (avatar al fiorosului NKVD)? Ce altceva decât credinţa şi onoarea puteau susţine rezistenţa unor vinovaţi fără vină, a unor bărbaţi doborâţi la pământ şi încătuşaţi de viforul istoriei?

La Râmnicu-Sărat, lupta cu frigul şi foametea a căpătat dimensiuni epice. Pentru societăţile devastate de moda consumerismului, realităţile descrise de martorii acestui calvar sunt greu de imaginat. 

A rezista fizic, fără asistenţă medicală, cu doar 600 de calorii zilnic într-un cumplit regim de subnutriţie şi hipotermie, a supravieţui prin comunicarea în alfabetul Morse - iată proba de sfinţenie şi umanitate la care suntem chemaţi să reflectăm.

Ani de zile, după o jumătate de secol de la sfârşitul ororilor, a continuat să plouă, să ningă ori să se aştearnă praful peste celula lui Coposu, Mihalache sau Bărbuş de la Râmnicu Sărat. Vizitatorii, încă puţini la număr, aşteaptă ca vechea temniţă să se transforme într-un veritabil spaţiu memorial al naţiunii române, demn de strălucirea morală şi spirituală a victimelor acestui experiment comunist. 

Ca şi închisorile de la Aiud, Sighet, Gherla sau Piteşti, Râmnicu-Sărat reprezintă un reper al rezistenţei pentru demnitate într-un secol sfâşiat de ură. Ministerul Culturii ar putea face, chiar şi foarte târziu, paşi esenţiali pentru restaurarea închisorii de la Râmnicu-Sărat în scopul educării tinerelor generaţii. Fără modele, orice societate îşi pierde busola. Pentru noi toţi, tineri sau vârstnici, români şi europeni, celula fiecărui naţional-ţărănist trecut pe la Râmnicu-Sărat indică Nordul conştiinţei umane şi o părticică din România eternă, demnă, verticală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Brazda
4.01.2021, 17:26:45

"Pentru cei născuţi sau crescuţi în lumea liberă, întâlnirea concretă cu urmele universului concentraţionar al comunismului reprezintă o experienţă şocantă. Închisoarea de la Râmnicu-Sărat, bunăoară, scoate în faţa vizitatorului atmosfera grea şi apăsătoare a celulelor foştilor deţinuţi politici." Ce gogosi ! Cei din lumea libera au Guantanamo care intrece Auschwitz in oroare .

0 (2 voturi)
Rechavia Pinsker
4.01.2021, 17:54:18

neamtu arata ca un sobolan obez.

-2 (2 voturi)
Tamas Szabadi
4.01.2021, 18:58:18

Ai confundat destinația, precum și proporțiile: Te rog (dacă ești capabil) să faci o comparație: câți au fost deportați la Auschwitz și câți la Guantanamo. (Dacă nu știi, te ajut: Pe la Auscwitz au ajuns cam 1 milion de persoane, dintre care copii, femei și bătrân, pentru simplul fapt că s-au născut evrei. Numărul deținuților de la Guantanamo nu este cunoscut cu exactitate, dar nu trece de câteva zeci, sau hai să fie 150. Toți majori, bărbați și cu anumite acuzații teroriste (mai mult sau mai puțin întemeiate.) Câți au murit la Auschwitz? Știi, sau nu? Și câți au murit la Guantanamo. Nu se compară nici aceste cifre. În privința celor care au suferit la Râmnicu Sărat, Aiud, Gherla, Gulagul românesc, cifrele iarăși sunt de ordinul a zecilor de mii. Și vina lor a fost. că nu au vrut comunism, că au dorit democrație, ca mAtale să poți scrie/vorbii (chiar și inepții), dar liber. Postacule, ia mai slăbește-ne!!! (Dacă ai avea simțul rușinii aș spune SĂ-ȚI FIE RUȘINE!. (Dar știu că nu înțelegi.)

+1 (1 vot)
Brazda
4.01.2021, 17:33:52

"Fără modele, orice societate îşi pierde busola." Ce platitudini si inutilitati apuse ! Lumea azi e in dictatura medicala, Mugur Mihaescu e somat ca si-a permis sa conteste dictatura medicala, ortodocsii sunt invinuiti ca pe vremea lui Nero ca sunt autorii virusilor, si peste toate vine Sfarsitu Lumii, da cica ar trebui invatat ce rau a fost acum 100 ani !

0 (2 voturi)
Brazda
4.01.2021, 17:40:13

"reprezentat elita naţional-ţărăniştilor" Doar ca toata lumea stie ca politicienii erau niste corupti, de care Caragiale facea sute de divulgari in Schite si povestiri . Deci faptul ca cineva a reusit sa-i bage pe toti la puscarie e cea mai dreapta reparatie . Altii au fost martiri ai inchisorilor, in niciun caz politicienii .

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările