Istorie

articolul anterior articolul urmator

S-a stins eminescologul Rosa Del Conte

0
8 Aug 2011 21:47:00
Autor: adevarul

Specialista care a făcut cel mai mult pentru cunoaşterea lui Eminescu în Occident a murit recent la Roma, la vârsta de 104 ani. Lucrarea sa „Eminescu sau depre Absolut“, apărută pentru prima dată în 1961, este o operă fundamentală a eminescologiei universale. Italianca l-a înţeles pe marele poet mai bine decât mulţi dintre conaţionalii săi.

Distinsul critic şi istoric literar, filolog, eminescolog, profesor universitar italian Rosa del Conte - considerată de Academia de la Bucureşti un „prieten apropiat al poporului român" - s-a stins din viaţă în ziua de 3 august 2011, la Roma.

Dacă istoria cinematografiei (Leni Riefenstahl sau Manoel de Oliveira) şi a literaturii (Ernst Jünger sau Ernesto Sabato) mai înregistrează cazuri de artişti atât de longevivi, încât să depăşească sau să se apropie de centenar, se pare că Rosa del Conte devine astfel cel mai longeviv filolog şi critic literar.

Rosa del Conte (foto) s-a născut la 12 aprilie 1907 în Voghera. Şi-a luat licenţa în litere magna cum laude la Universitatea din Milano (1931). De la începutul carierei sale s-a apropiat de România, între 1945 şi 1948 fiind profesoară de limba şi literatura italiană la universităţile din Bucureşti şi Cluj.


Rosa del Conte
istoric literar

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările