Istorie

articolul anterior articolul urmator

Să fie clar: nu Românii au părăsit Basarabia, ci politicienii corupţi. Românii au plecat pe front în 1941

18
28 Jun 2020 09:36:52
Lulea Marius Dorin

Pe 28 iunie 1940 Carol al II-lea avea să decidă retragerea administrativă din Basarabia în favoarea Uniunii Sovietice. S-a făcut acest lucru în mod dezorganizat, fără a se pune o singură condiţie şi fără a se trage un singur foc de armă. Frica anchilozase clasa politică coruptă ce condusese România în perioada interbelică.

Pe 1 decembrie 1918, în urma unor mari sacrificii umane, la Alba Iulia poporul decidea unirea pe vecie dintre Transilvania şi regatul României. Faptul a fost validat prin tratatul de la Trianon încheiat  pe 4 iunie 1920 şi care consfinţea graniţele stabilite între România şi Ungaria.

În Basarabia şi astăzi predomină mitul că românii au părăsit Basarabia pe 28 iunie 1940 fără a se trage un singur foc de armă. Acest mit este intens promovat de statalişti şi de către ruşi, mai ales atunci când se ridică problema unirii.

Dar realitatea este una total diferită. România primise din partea Uniunii Sovietice mai multe ultimatumuri. Acestea au fost ascunse opiniei publice şi care avea să afle de cedarea teritorială chiar în momentul în care procesul deja începuse.

Carol al II-lea condusese în ultimii ani ţara cu mână de fier, eliminând partidele de pe scena politică. În jurul său se contruise o reţea de interese ce nu viza interesul regatului României şi al cărui unic scop era spolierea banului public: cam ceea ce vedem şi astăzi. Războiul avea să vină ca un şoc asupra regelui şi a celor care îl înconjurau, personaje meschine incapabile să conducă o ţară.

Românii nu au ştiut că se cere pierderea Basarabiei, li s-a ascuns acest lucru. Regele Carol al II-lea, ca să nu ia asupra sa această decizie, a apelat la un Consiliu de Coroană, organ politic ce nu avea decât funcţie consultativă şi la care oricum nu mai apelase de mult timp. 

Retragerea din Basarabia a fost una ruşinoasă şi total dezorganizată.

În timp ce România se duse pe Prut, trupele ruse treceau deja Nistrul şi ocupau poziţii pe teritoriul românesc, provocând autorităţile române. Au urmat momente cumplite pentru românii din Basarabia, cei mai buni dintre ei ucişi sau deportaţi.

În perioada următoarea ţara avea să mai piardă jumătate de Ardeal în favoarea Ungariei şi sudul Dobrogei în favoarea Bulgariei.

Revenind la titlul propus pentru articol: pe 28 iunie 1940 nu Românii au părăsit Basarabia ci politicienii corupţi. Istoria trebuie să reţină că la aflarea acestui fapt populaţia ţării a ieşit în stradă. Sistemul politic care condusese România spre dezastru a colapsat şi reprezentanţii acestora au fost nevoiţi să părăsească ţara pentru a se putea salva de furia românilor.

La puterea ţării a venit Ion Antonescu, un militar desăvârşit, recunoscut şi respectat pe plan intern şi extern.

În fapt începând cu anul 1940, de la momentul pierderilor teritoriale, România a început un proces de reformare economică, administrativă şi militară care să o pregătească de război. Acest proces trebuia să înceapă cu mulţi ani înainte, semnele conflictului fiind vizibile în toată Europa.

Dar când eşti la furat ultima ta problemă este asigurarea unei ţări puternice.

Pe 22 iunie 1941 armata română avea să treacă Prutul. Acea zi trebuie să rămână în memoria naţională, inclusiv în Basarabia, deoarece românii au plecat să lupte pentru pământul cotropit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Stefan din Nord
28.06.2020, 09:47:13

Pentru Basarabia nu se mai putea face nimic ,era sinucidere curata Dar pentru Ardeal ? Trebuiau sa-i astepte pe huni la granita pregatiti ,sa plateasca aia cu sange fiecare cm de pamant cucerit nu sa se retraga ca cei ma mari lasi . Bine totusi ca norocul ne-a suras si am recuperat dupa razboi ceea ce am cedat atat de usor in vest .

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
28.06.2020, 09:47:49

”Să fie clar: nu Românii au părăsit Basarabia ci politicienii corupţi.” Si in 1940, si acum..! Dupa 6 ani de regim corupt si tradator de neam si tara Iohannis-Noua Securitate cele mai importante deziderate nationale sunt din ce in ce mai ..indepărtate. Iohannis si cei care l-au plantat la Cotroceni cu ajutorul Noii Securitati au facut tot ce-au putut impotriva Reintregirii Neamului (unirea cu Basarabia), impotriva intrarii in spatiul Schengen, impotriva intrarii in zona euro, impotriva suveranitatii si unitatii teritoriale, impotriva solidaritatii si cocordiei nationale, impotriva pastrarii si consolidarii demnitati, credibilitatii si respectabilitatii statului roman, impotriva pastrarii resurselor naturale si umane in tara, impotriva integrarii europene, impotriva prosperitatii si emanciparii populatiei..! Transformarea Romaniei in ”ultima gaina” UE, saracirea, invrajbirea si babuinizarea populatiei , precum si ”colonizarea” resurselor naturale, agriculturii, industriei si in general a intregii economii romanesti au fost dezideratele de căpătâi ale lui Iohannis si ale celor l-au plantat in fruntea mafiei liberal-neosecuristice, iar mai apoi la Cotroceni. Si sigur ca da, oricât de gunoaie ar fi lichelele tradatoare din politica, se vor gasi intotdeauna niste gunoaie si lichele mai mici, care sa incerce sa distraga atentia de la tradarile, incompetenta tampa si escrocheriile politicienilor respectivi, sa le bagatelizeze nemernicia si samavolniciile, sa le sara in aparare si sa le ”repereze onoarea”.

-4 (6 voturi)
Andrei Tirighie
28.06.2020, 10:31:26

să nu uităm că 28 iunie a pregătit 22 iunie. și era să iasă bine de tot.

Lucifer
28.06.2020, 10:41:59

Oare cine îi dă credit acestui domn Lulea? El are idei puţine şi fixe, unele la nivel de amator. Mai întîi, în 1918 nu a avut loc o "unire" între România şi Moldova ci o ALIPIRE. Această ALIPIRE nu a fost recunoscută de Rusia bolşevică şi nici de SUA( care a motivat că un aliat-România-nu poate lua teritorii de la alt aliat de război-Rusia). Ca urmare, tratatele internaţionale de după WW2 nu au fost ratificate de SUA, URSS/Rusia şi Japonia. Astfel că prin pactul Ribbentrop-Molotov URSS a avut un temei de a solicita Basarabia( aşa a făcut şi cu Polonia care şi ea îi luase teritorii prin pacea de la Brest-Litovsk când polonezii+germanii(!!!) atacaseră URSS). Dar, da, Basarabia a fost ocupată prin forţă, cu temei sau nu. Guvernul României nu a avut ce face, nu se putea opune militar la două state puternice ca URSS şi Germania. NU a fost vorba de CORUPŢIE ci de FORŢĂ. Aaa, că ACUM totul pare o laşitate, că trebuia să ripostăm, că trebuia să ne batem, etc, poate apărea patriotic şi spectaculos, dar să nu uităm, repet, că în acel moment Franţa era ocupată, Cehoslovacia şi Polonia fuseseră şi ele ocupate, România nu mai avea nicio susţinere europeană fiind agresată simultan de două mari puteri. Puteam să transformăm ţara în teatru de război, ar fi urmat distrugeri şi sacrificii, dar tot am fi fost învinşi şi pierderile ar fi fost poate şi mai mari. Per ansamblu, la sfârşitul WW2 am avut un dram de noroc recuperând Transilvania de Nord. Aşa a fost să fie.

0 (2 voturi)
Stanila Ion
28.06.2020, 10:54:44

Destept "Lulea" nu se dezminte si se joaca de-a alba-neagra..De parca n-ar sti ca Romania nu avea de ales... Rusii in est si ungurii in vest, sprijiniti de Germania amenintau Romania...

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările