Sabia lui Napoléon şi armele sale de foc din lovitura de stat din 1799 au fost vândute cu 2,8 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul / Napoleon traversând Alpii de Jacques-Louis David
FOTO: Arhiva Adevărul / Napoleon traversând Alpii de Jacques-Louis David

Sabia purtată de Napoléon Bonaparte când a dat lovitura de stat în 1799 şi cinci dintre armele sale de foc au fost vândute la licitaţie pentru aproape 2,9 milioane de dolari, au anunţat marţi casele de licitaţii americane, informează France24.

Lotul, scos la vânzare de Rock Island Auction Company, cu sediul în Illinois, a fost vândut pe 3 decembrie prin telefon unui cumpărător care a rămas anonim, a declarat pentru AFP preşedintele companiei, Kevin Hogan.

Sabia şi cele cinci pistoale ornamentate fuseseră evaluate iniţial la o valoare cuprinsă între 1,5 şi 3,5 milioane de dolari. Odată cu vânzarea de 2,87 milioane de dolari, „cumpărătorul Garniturii Napoléon ia acasă o bucată foarte rară de istorie", a declarat Hogan. 

Sabia, împreună cu teaca sa, era „bijuteria principală" a colecţiei, potrivit licitatorilor. Arma a fost realizată de Nicolas-Noël Boutet, care a fost director al fabricii de arme de stat din Versailles.

După ce a fost încoronat împărat, se crede că Napoléon a prezentat sabia generalului Jean-Andoche Junot, dar soţia generalului a fost nevoită ulterior să o vândă pentru a plăti datorii. Ea a fost apoi recuperată de un muzeu din Londra. Ultimul proprietar a fost un colecţionar american, dar acesta a murit recent, potrivit casei de licitaţii.

În luna mai, Franţa a sărbătorit 200 de ani de la moartea lui Napoléon Bonaparte. Celebrul corsican este una dintre cele mai controversate figuri din istoria Franţei, având o contribuţie uriaşă la crearea statului modern.

În toamna anului 1799, întors la Paris dintr-o campanie în Egipt, Napoléon a participat la organizarea unei lovituri de stat care a forţat demisia guvernului. În urma acesteia,  Bonaparte s-a proclamat Prim Consul al Republicii Franceze.

Lovitura de stat a fost ulterior legalizată prin înlocuirea Constituţiei anului III cu una nouă, care punea bazele noului tip de guvernământ, Consulatul. Istoricii consideră că acesta reprezintă „anticamera” Imperiului, conform Historia. De altfel, cinci ani mai târziu Napoléon s-a încoronat ca Împărat al francezilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite