Sibiu, capitala mondială a teatrului de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mari regizori ai lumii se află în aceste zile la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, considerat printre cele mai importante din lume.

Ieri-seară a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente ale ediţiei aflate în desfăşurare -  şi al cărei slogan este „Crize. Cultura face diferenţa" - o reprezentaţie a spectacolului „Casa cerbilor", realizat de cunoscutul regizor belgian Jan Lauwers, producţie pusă în scenă la cererea Salzburger Festspiele.

Rafinamentul cu care artistul a spus pe scenă povestea reală a jurnalistului de război Kerem Lawton, ucis în războiul din Kosovo, i-a adus regizorului Marele Premiu de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sarajevo.

Spectacolul va mai avea avea o reprezentaţie în această seară, la ora 22.00. Iar mâine, Jan Lauwers, prezent la Sibiu, va susţine o conferinţă specială în cadrul festivalului, la ora 11.30.

Polonia şi muzica sacră

Pentru primele zile ale săptămânii, organizatorii au pregătit o mulţime de spectacole de teatru stradal, dans contemporan şi muzică din diverse colţuri ale lumii, oraşul va găzdui prima reprezentaţie a unei producţii-eveniment din Polonia.

În cadrul pitoresc oferit de Cetatea Cisnădioara, spectatorii vor putea vedea, în această seară, „Rugile copilăriei. Tripic" de Jaroslaw Fret, montat la
Teatr ZOR.

Rod al unei munci de cercetare de zece ani în sfera cântului sacru, această montare valorifică tradiţii muzicale din Georgia, Sardinia, Corsica, Ucraina şi alte teritorii şi cercetează graniţele libertăţii umane. Spectacolul a avut premiera în anul 2009 la Barbican Center de la Londra, un an mai târziu câştigând prestigiosul  Wroclaw Theatre Prize.

De la Purcăretela Peter Stein

Spectacole mai vechi din repertoriul Teatrul Naţional „Radu Stanca" şi producţii mai recente, realizate la diferite instituţii internaţionale sale din România, figurează într-un program încărcat, din care fiecare spectator poate alege.

Câteva spectacole ale teatrului-gazdă vor atrage sigur publicul venit din alte oraşe sau din alte ţări. Printre acestea se numără „Un tramvai numit Popescu", „Ispita Cioran" şi, mai nou, montarea lui Silviu Purcărete, intitulată „Călătoriile lui Gulliver - exerciţii inspirate din opera lui Jonathan Swift".

Veronica Arizancu şi Ofelia Popii, în „Călătoriile lui Gulliver“

Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete, care a avut deja premiera în cea de-a doua seară a festivalului, urmând ca o nouă reprezentaţie să aibă loc miercuri, îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică.

Pe muzică originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel". „Călătoriile lui Gulliver" este un proiect cultural demarat acum trei ani în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh, acesta fiind cea de-a opta montare semnată de Purcărete la Teatrul „Radu Stanca", unde a pus în scenă celebrul „Faust" cu care a cucerit lumea.

Nu întâmplător, o variantă la povestea lui Faust a adus în acest an la Sibiu regizorul Peter Stein: „Faust Fantasia". Un spectacol conceput iniţial pentru douăzeci şi una de ore şi 35 de interpreţi, care însemna rostirea tuturor celor 12.000 de versuri, a fost refăcut în timp, la propunerea lui Arturo Annecchino, care semna muzica.

El propunea revitalizarea montării, cu voce narativă, aceea lui Peter Stein însuşi, şi cu Giovanni Vitaletti la pian. S-a născut, astfel, un spectacol care dialoghează de la distanţă cu marele poet.

Spectactorii care au fost prezenţi la Sala Thalia au putut asculta, imagina şi simţi textele lui Faust, Mefisto şi Margareta în această formulă, acompaniate uneori de muzică, iar alteori cântate, o experienţă cu totul specială, la antipodul desfăşurării de forţe din spectacolul lui Silviu Purcărete.

Eugenio Barba şi timpul ucis

Printre personalităţile care se află la Sibiu în aceste zile, se numără şi Eugenio Barba, cunoscutul regizor care conduce de câteva decenii Odin Teatret din Danemarca. El a participat recent la Festivalul Internaţional Shakespeare, unde a fost prezent cu un spectacol, a susţinut o conferinţă şi şi-a lansat un volum.

Artistul şi trupa sa sunt invitaţi şi la evenimentul de la Sibiu. Vineri, la Teatrul Gong, va avea loc o reprezentaţie a creaţiei scenice intitulate „Ucigând timpul", care face parte din repertoriul de rezistenţă al trupei din Danemarca.

Nu rataţi în festival!

- Astăzi:

- ora 11.30, Centrul Cultural Habitus - Lansarea volumului „Cortina sau fisura lumii" de George Banu, publicat la Editura Humanitas, urmată de o conferinţă specială susţinută de autor şi moderată de criticul de teatru Octavian Saiu

- ora 19.00, Teatrul Naţional „Radu Stanca" - spectacolul „Iubirea Fedrei", de Sarah Kane, produs de Yugoslav Drama Theatre, Serbia

- ora 19.30, Curtea interioară a Muzeului Brukenthal - spectacolul „Visul unei nopţi de Shakespeare" de George Banu, regizat de Gavriil Pinte

- ora 22.00, Sala de sport a Colegiului Naţional „Octavian Goga" - spectacolul „Casa cerbilor", în regia lui Jan Lauwers

- Mâine:

- ora 16.00, Piaţa Mică - spectacolul de animaţie stradală „Fantezii brodate", Olanda

- ora 20.00, Cetatea Cisnădioara - spectacolul „Rugile copilăriei. Tripic" de Jaroslaw Fret, Teatr ZOR, Polonia

- ora 21.00, Sala Thalia - spectacolul „Lumină lină", susţinut de Victor Rebengiuc şi Grigore Leşe

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite