Istorie

articolul anterior articolul urmator

Sondaj INSCOP: Jumătate dintre români suspină după Nicolae Ceauşescu

7
17 Jan 2014 11:50:39
Autor: Mădălina Mihalache
Soţii Ceauşescu FOTO Adevărul
Soţii Ceauşescu FOTO Adevărul

Un sondaj INSCOP relevă faptul că jumătate dintre respondenţi îl consideră pe Nicolae Ceauşescu un personaj politic cu un rol pozitiv în istoria România. Respondenţii nu au aceeaşi părere despre Elena Ceauşescu, care a rămas în conştiinţa publicului ca un personaj negativ.

Inventarierea popularităţii personajelor istorice în rândul românilor a fost începută de Inscop Research în sondajul din septembrie. În noiembrie am continuat cu demersul menţionat, întrebarea vizând de data aceasta personaje reprezentative ale regimului comunist.
Respondenţii au fost solicitaţi să indice dacă o serie de personaje istorice au avut mai degrabă un rol pozitiv sau negativ în istoria României.

Nicolae Ceauşescu, preşedintele care părăsea demonizat scena politică în decembrie 1989 este, la aproape un sfert de secol de la revoluţie, considerat un personaj politic cu un rol pozitiv în istoria României de 47,5% dintre români. 46,9% îl etichetează drept o personalitate negativă.

Segmentul 18-34 de ani este ceva mai precaut decât celelalte în aprecierea lui Nicolae Ceauşescu drept un personaj pozitiv, fiind singurul tronson de vârstă în care percepţia majoritară este aceea a unui Ceauşescu cu rol mai degrabă negativ. De asemenea, persoanele cu studii medii şi primare îl văd pe fostul dictator semnificativ mai pozitiv decât cele cu studii superioare.

Dej, la egalitate cu Ceauşescu

Gheorghe Gheorghiu-Dej beneficiază de o receptare similară lui N. Ceauşescu. Personaj cheie atât pentru instaurarea comunismului în România cât şi pentru ruptura treptată de Moscova din anii 60, Gheorghiu-Dej este receptat ca personaj cu un rol pozitiv de 42,3% dintre români. 39,1% îl văd ca un personaj negativ.

Procentul de persoane care au ales nu ştiu/nu răspund este de 18,5%, deci mult mai mare decât în cazul lui Ceauşescu, aceasta fiind de fapt şi principala diferenţă dintre percepţia publică a celor doi pe indicatorul măsurat. Printre persoanele de 65 de ani şi peste pare a fi ceva mai prezentă opinia că Gheorghiu-Dej a fost un personaj istoric cu influenţă mai degrabă pozitivă.

Elena Ceauşescu „beneficiază” de o receptare stereotipică şi care pare a confirma imaginea prin care umorul politic al anilor 80 a fixat-o în conştiinţa publică. 80,2% dintre români o consideră un personaj cu o influenţă negativă asupra istoriei naţionale.

Percepţia comunismului

Există o doză îngrijorătoare de apreciere pozitivă a regimului comunist în România (sociologii numesc acest fenomen „comunism rezidual”): 45,5% dintre respondenţi consideră că regimul comunist a fost un lucru rău pentru România, dar 44,7% cred că a fost un lucru bun. Procentul celor care sunt de părere că a fost un lucru bun creşte o dată cu vârsta subiecţilor şi scad o dată cu creşterea nivelului de educaţie. Locuitorii din Banat-Crişana-Maramureş au cel mai scăzut grad de aprciere pozitivă a regimului comunist, comparativ cu alte regiuni.

Explicaţia este legată de evaluarea nivelului de trai: 44,4% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine decât azi, 33,6% cred că se trăia mai rău, 15,6% că se trăia la fel (nonrăspunsuri 6,4%). Opinia că se trăia mai bine e mai prezentă de la 50 de ani în sus, deci la segmentele demografice la care statutul asociat vârstei nu este probabil congruent cu cel socio-economic.

Volumul mare de respondeţi care indică aprecierea pentru regimul comunist şi nivelul de trai din acea perioadă poate fi explicat ca o consecinţă a nemulţumirii cronice faţă de rezultatele economice şi sociale ale celor 25 de ani de regim capitalist-democratic, şi mai puţin printr-o valorizare în sine a regimului comunist din România în condiţiile în care acesta s-a remarcat, mai ales în anii `80, prin austeritatea extremă (lipsa elementelor esenţiale ale supravieţurii: alimente şi căldură).

Răspunsurile surprinzătoare ale românilor la aceste întrebări trebuie interpretate aşadar în contextul mitizării unei perioade din urmă mai multe decenii, asupra căreia amintirile populaţiei sunt selective şi deformate de neîmplinirile prezentului.

Pe aceeaşi temă:

Elena Cuza, mai tare ca Elena Ceauşescu

De ce accepta Elena Cuza amantlâcurile lui A.I. Cuza? Pe vremea când Adrian Păunescu era în viaţă şi, în plus, funcţiona şi ca om de televiziune, am avut împreună un taifas TV, cu el pe post de invitat.

„Elena Ceauşescu a aprobat construirea bisericii noastre“. Mărturii despre ridicarea singurei biserici din anii `70 din oraşul Constanţa

Singurul lăcaş de cult construit în oraşul Constanţa în anii `70 a fost Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din cartierul Berechet. Oamenii şi mai ales preotul lor au fost ameninţaţi însă de comunişti cu dărâmarea bisericii abia construite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

cornel jurja
17.01.2014, 12:54:13

Nu cred ca jumatate din romani regreta regimul dinainte de 1989. Dimpotriva eu cred ca mai mult de jumatate din romani sunt scarbiti de regimurile de dupa 1989, indiferent ca ele au fost numite "Iliescu", Constantinescu" sau "Basescu", sau indiferent ca au fost de stanga, de dreapta sau de stanga imprejur.Toate au avut o singura caracteristice manageriala , incompetenta, si o singura tinta economica, furtul de catre noua nomenklatura a tot ce a foat facut bine inainte.

papillon
17.01.2014, 13:22:21

Perioada primilor doi presedinti , Iliescu si Constantinescu, a fost mai suportabila deoarece in ciuda erorilor de strategie politico/economoca, in Romania a persistat un climat de pace si buna intelegere intre romani vs. institutiile statului. Uita-te din 2005 ce haos in societatea romaneasca, din cauza unui singur om..Basescu, am ajuns sa ne mancam intre noi precum cainii, apostrofandu-ne reciproc cu epitete insultatore precum basisti sau antenisti. Cica romanii regreta pe N. Ceausescu ! Evident ! Si atunci era dictatura, insa macar pe fata, plus ca romanii constientizau ca impartim aceiasi soarta cu cetatenii blocului sovietic din spatele Cortinei de Fier. Acum traim insa vremea unei dictaturi mult mai perverse d.p.d.v. politic...ti se spune ca esti intr-o tara libera insa esti liber ca pasarea in colivie, vreme ce orice procuror iti poate asculta telefonul ca sa te aresteze preventiv dupa cum crede de cuviinta, asta in ciuda dreptului la prezumctia de nevinovatie. Traim intr-o tara unde presedintele se incaiera cu premierul pentru controlul anumitor "chei" din justitie..(vezi tambalaul cu numirea sefului DNA) dupa care, in mod cinjc iese si pe micul ecran ca sa specifice care si cum sunt aceste "chei" prin care poate inchide pe oricine in spatele usilor justitiei romane. Sa-mi fie cu iertare, dar asa ceva Iliescu n-a facut ! Nici Emil Constantinescu ! Si nici Ceausescu, saracu' batran, fiindca de astea se ocupa aparatul de partid si securitate, ce, din cat am retinut din media, aveau de un efectiv uman mult mai redus decat actualele actualele structuri patronate de regimul basist..

+1 (3 voturi)
cornel jurja
17.01.2014, 13:54:46

Greseala pe care o faci cun privire la Iliescu este acea ca nu sesizezi ca situatia economica si sociala s-a degradat pe timlup celor doua presedintii ale sale. El a tolerat coruptia, a fost imaciuitor cu hotii si a tolerat o fara delege numai pentru ase mentine la putere el si gasca lui neocomunista. de fapt daca ii iei la puricat toti cei din gasca respectiva au fost frustatii regimului Ceausescu, din cauza ca ai foat tinuti in lat si nelasati sa-si faca de cap. Ajunsi la putere si-au refulat toate frustrarile anterioare si au furat tot ce au avut la indemana , dupa bunul principiu romanesc "ce vede ochiul , nu lasa mana.Cat priveste mandatul domnului Constantinescu a fost un esec total.Partidul care l-a girat a fost un partid de oameni fara pregatire manageriala, si memebrii sai au urmatit la fel imbogatirea de pe urma puterii de care au dispus vremelnic.Mai putin Ciorbea care a fost un premier extrem de slab , nefiind in masura nici sa profite de functia lui , dar nici sa impuna celorlalti sa nu fure.Nu mai spun ca acest regim a fost jucatin picioare ca la arsice de catre cei din opozitie , respectiv oamenii lui Iliescu.Din acest punct de vedere faptul ca dl. Constantinescu a declarat ca a fost invins de sistem nu este de mirare.In regimul Basescu cel putin s-a incercat eradicarea coruptiei si scoaterea de sub papucul politic a justitiei. numai asa se s=explica condamnarile in cazul multor oameni politici - infractori ordinari chiar din partidul de guvernamant. Obiectiv , daca analizam condamnarile vedem ca ceimai multi condamnati sunt de la PDL.Si nici unul pe teme politice ci pentru fapte de coruptie si hotii economice.De remarcat ca acest lucru a fost incetinit si stopat inca de la inceput de guvernele ostile lui Basescu ( primul Tariceanu dupa incidentul biletelul roz) care a facut blat cu PSD pentru a ramane la guvernare.). Nu spun ca in timpul lui Basescu nu s-au facut greseli, dar acestea sunt urmare a slabei calitati a oamenilor din PDL care la fel ca cei dianintea lor au incercat sa se capatuiasca.Insa nu au fost protejati de conducerea PDL si nici de Basescu cum a procedat PSD in cazurile notorii , Bivolaru, Nastase, peresedintele CJ Arges, Gasca de la Constanta, de la Buzau sau de la Teleorman.Ciudat este ca oameni cinstiti din PSD si cu capaciatate manageriala de exceptie au fost marginalizati. Si aici ma refer la grupul de la Cluj care a facutv eforturi pentru debalcanizarea si defanariotizarea PSD.Fara succes insa.

+1 (1 vot)
cornel jurja
17.01.2014, 13:57:58

Revin si spun ca Pax Iliesciana atat de mult dorita de PSD este o pace aparenta , numai pentru a se putea fura in liniste. eu totusi am speranta ca justitia romana va avea atata sange in instalatie incat sa trimita la puscarie toti hotii si interlopii indiferent ca sunt din ploitica , indiferent de culoarea acestora si sa ruipa odata pentru totdeauna legatura mafioti- politicieni cu care am inceput chiar sa-i uimim pe iatlieni, renumiti pentru acest lucru.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
17.01.2014, 16:15:13

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările