Spre deosebire de România, Republica Moldova are cheia Integrării europene în propriile mâini

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

România a fost nevoită să străbată un lung proces de pregătire pentru a intra în Uniunea Europeană şi a fost obligată la numeroase concesii de natură economică pentru a putea fi primită în marea familie. Republica Moldova are însă o şansă imensă: şi mâine se poate integra iar totul depinde de politicienii moldoveni.

Republica Moldova a intrat pe un traseu de integrare europeană, care se adevereşte a fi lung şi anevoios. României i-au fost necesari vreo 16 ani, şi asta în condiţiile în care am dispus de resurse naturale şi umane cu care să putem negocia.

În puţin timp al doilea stat românesc va parafa Acordul de Asociere, dar acesta este doar un pas de început în traseul european. Privit ca o adevărată minune pentru cei de dincolo, el doar marchează începutul unui drum care va dura peste un deceniu, şi care s-a dovedit de multe ori a nu fi cu un capăt(cazul Turciei). Deşi are pe România ca pe o lumină călăuzitoare şi toată experienţa sa pusă la dispoziţie, perioada prea scurtă scursă de la plecarea comuniştilor, face ca societatea politică actuală, dar mai ales societatea civilă să nu fie gata o integrare accelerată. 

Cu grave lacune demografice, studiile arată că economia Republicii Moldova este departe de a putea face faţă ofensivei europene. 

Integrarea Europeană prin propriul efort este estimată la 15-20 de ani, adică timpul necesar pentru maturizarea şi democratizarea unei societăţi, ori în momentul de faţă tinerii nu mai pot aştepta acest lucru, e mult prea mult. Mergeţi dincolo de Prut şi o să vedeţi că nu există speranţă iar Unirea cu România este privită de tineri ca fiind mai reală decât integrarea europeană ca stat de sine stătător. Nu există încredere în clasa politică, de altfel lucru normal având în vedere fenomenul generalizat al corupţiei, cu mult peste cel din România.

Dacă moldovenilor li se dă o perspectivă atât de îndepărtată, atunci s-ar putea să vorbim în curând de o Republică Moldova fără de moldoveni. Pericolul migraţiei forţei de muncă este extrem de mare. Chiar şi în acest moment, peste 1,5 milioane de moldoveni( din care 1 milion în Europa şi 0,5 milioane în Federaţia Rusă) au părăsit în ultimii 20 de ani al doilea stat românesc. Situaţia este una dramatică deoarece doar aproximativ 2,5 milioane se mai află pe acest teritoriu, deşi de multe ori cei plecaţi mai apar încă în numărătoare oficială. 

În Republica Moldova nu există familie care să nu aibă câţiva membri plecaţi, de altfel principala sursă de venit. În câţiva ani aceştia vor uita de dorul de acasă, nu se vor mai întoarce aşa cum fac anual şi nu vor mai trimite bani acasă. Ori acest moment este aproape, foarte aproape, iar decalajul dintre statele europene şi Republica Moldova va deveni un adevărat abis. Drama este şi mai mare deoarece  aceşti 1,5 milioane de români reprezintau chiar forţa de muncă, cei rămaşi fiind fie prea tineri fie prea bătrâni.

Uniunea Europeană trebuie să ofere o perspectivă reală de integrare a celui de al doilea stat românesc, ori această perspectivă este unică : Unirea cu România. Şi poate că totuşi acesta este şi semnalul trimis de la Bruxelles?

Germania Federală a realizat unificarea tot utilizând fondurile europene. Costul aducerii nemţilor sub acelaşi acoperământ a fost suportat şi de Italia, şi de Franţa, şi de Marea Britanie şi poate cel mai puţin de nemţi- ei au fost, în modul cel mai corect, chiar beneficiarii. Pentru că Germania Democrată a devenit cel mai sărac Land al Europei, fondurile au fost folosite din Europa dar strict pentru achiziţia de produse din Germania Federală. Acesta este motivul principal pentru care Germania a reuşit să ajungă atât de repede cea mai puternică entitate statală europeană.

Dar ce ar fi să oferim aceeaşi şansă şi românilor de dincolo de Prut? Dacă am sări câţiva paşi şi am porni creşterea economică de la fondurile europene necesare dezvoltării teritoriului românesc de dincolo de Prut?

România a cedat prea multe şi a aşteptat poate insuficient pentru a intra în Europa. Republica Moldova şi românii de dincolo de Prut au şansa reală ca şi mâine să anuleze graniţa de pe Prut. În cazul lor decizia este una personală şi fără condiţii, singura doleanţă fiind aceea de a cere Integrarea Europeană chiar mâine.

Acest pas se poate face prin Unirea cu România, cazul Republicii Moldova fiind unul unic la nivel europen deoarece nici un stat candidat sau actual membru nu a avut o astfel de şansă. Practic în cazul de faţă Republica Moldova trebuie să spună DA şi nu Europa.

Totul este ca şi politicienii de dincolo de Prut să înţeleagă mesajul politic venit de la Bucureşti şi care a fost extrem de clar pe toate palierele: Cereţi şi vi se va da.

 Şi să ne readucem aminte de cei doi monştri sacri ai neamului românesc, astăzi împlinindu-se 21 de ani de la moartea acestora.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite