Istorie

articolul anterior articolul urmator

Spre deosebire de România, Republica Moldova are cheia Integrării europene în propriile mâini

6
29 Oct 2013 20:49:01
Lulea Marius Dorin
Imagine
Imagine

România a fost nevoită să străbată un lung proces de pregătire pentru a intra în Uniunea Europeană şi a fost obligată la numeroase concesii de natură economică pentru a putea fi primită în marea familie. Republica Moldova are însă o şansă imensă: şi mâine se poate integra iar totul depinde de politicienii moldoveni.

Republica Moldova a intrat pe un traseu de integrare europeană, care se adevereşte a fi lung şi anevoios. României i-au fost necesari vreo 16 ani, şi asta în condiţiile în care am dispus de resurse naturale şi umane cu care să putem negocia.

În puţin timp al doilea stat românesc va parafa Acordul de Asociere, dar acesta este doar un pas de început în traseul european. Privit ca o adevărată minune pentru cei de dincolo, el doar marchează începutul unui drum care va dura peste un deceniu, şi care s-a dovedit de multe ori a nu fi cu un capăt(cazul Turciei). Deşi are pe România ca pe o lumină călăuzitoare şi toată experienţa sa pusă la dispoziţie, perioada prea scurtă scursă de la plecarea comuniştilor, face ca societatea politică actuală, dar mai ales societatea civilă să nu fie gata o integrare accelerată. 

Cu grave lacune demografice, studiile arată că economia Republicii Moldova este departe de a putea face faţă ofensivei europene. 

Integrarea Europeană prin propriul efort este estimată la 15-20 de ani, adică timpul necesar pentru maturizarea şi democratizarea unei societăţi, ori în momentul de faţă tinerii nu mai pot aştepta acest lucru, e mult prea mult. Mergeţi dincolo de Prut şi o să vedeţi că nu există speranţă iar Unirea cu România este privită de tineri ca fiind mai reală decât integrarea europeană ca stat de sine stătător. Nu există încredere în clasa politică, de altfel lucru normal având în vedere fenomenul generalizat al corupţiei, cu mult peste cel din România.

Dacă moldovenilor li se dă o perspectivă atât de îndepărtată, atunci s-ar putea să vorbim în curând de o Republică Moldova fără de moldoveni. Pericolul migraţiei forţei de muncă este extrem de mare. Chiar şi în acest moment, peste 1,5 milioane de moldoveni( din care 1 milion în Europa şi 0,5 milioane în Federaţia Rusă) au părăsit în ultimii 20 de ani al doilea stat românesc. Situaţia este una dramatică deoarece doar aproximativ 2,5 milioane se mai află pe acest teritoriu, deşi de multe ori cei plecaţi mai apar încă în numărătoare oficială. 

În Republica Moldova nu există familie care să nu aibă câţiva membri plecaţi, de altfel principala sursă de venit. În câţiva ani aceştia vor uita de dorul de acasă, nu se vor mai întoarce aşa cum fac anual şi nu vor mai trimite bani acasă. Ori acest moment este aproape, foarte aproape, iar decalajul dintre statele europene şi Republica Moldova va deveni un adevărat abis. Drama este şi mai mare deoarece  aceşti 1,5 milioane de români reprezintau chiar forţa de muncă, cei rămaşi fiind fie prea tineri fie prea bătrâni.

Uniunea Europeană trebuie să ofere o perspectivă reală de integrare a celui de al doilea stat românesc, ori această perspectivă este unică : Unirea cu România. Şi poate că totuşi acesta este şi semnalul trimis de la Bruxelles?

Germania Federală a realizat unificarea tot utilizând fondurile europene. Costul aducerii nemţilor sub acelaşi acoperământ a fost suportat şi de Italia, şi de Franţa, şi de Marea Britanie şi poate cel mai puţin de nemţi- ei au fost, în modul cel mai corect, chiar beneficiarii. Pentru că Germania Democrată a devenit cel mai sărac Land al Europei, fondurile au fost folosite din Europa dar strict pentru achiziţia de produse din Germania Federală. Acesta este motivul principal pentru care Germania a reuşit să ajungă atât de repede cea mai puternică entitate statală europeană.

Dar ce ar fi să oferim aceeaşi şansă şi românilor de dincolo de Prut? Dacă am sări câţiva paşi şi am porni creşterea economică de la fondurile europene necesare dezvoltării teritoriului românesc de dincolo de Prut?

România a cedat prea multe şi a aşteptat poate insuficient pentru a intra în Europa. Republica Moldova şi românii de dincolo de Prut au şansa reală ca şi mâine să anuleze graniţa de pe Prut. În cazul lor decizia este una personală şi fără condiţii, singura doleanţă fiind aceea de a cere Integrarea Europeană chiar mâine.

Acest pas se poate face prin Unirea cu România, cazul Republicii Moldova fiind unul unic la nivel europen deoarece nici un stat candidat sau actual membru nu a avut o astfel de şansă. Practic în cazul de faţă Republica Moldova trebuie să spună DA şi nu Europa.

Totul este ca şi politicienii de dincolo de Prut să înţeleagă mesajul politic venit de la Bucureşti şi care a fost extrem de clar pe toate palierele: Cereţi şi vi se va da.

 Şi să ne readucem aminte de cei doi monştri sacri ai neamului românesc, astăzi împlinindu-se 21 de ani de la moartea acestora.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vanatorul/d.c.
29.10.2013, 22:23:06

"Republica Moldova are însă o şansă imensă: şi mâine se poate integra iar totul depinde de politicienii moldoveni." Si imediat "Republica Moldova a intrat pe un traseu de integrare europeană, care se adevereşte a fi lung şi anevoios." Adica..ori asa, ori asa..! Sunt insa cat se poate de adevarate, urmatoarele.: "Practic în cazul de faţă Republica Moldova trebuie să spună DA şi nu Europa. Totul este ca şi politicienii de dincolo de Prut să înţeleagă mesajul politic venit de la Bucureşti şi care a fost extrem de clar pe toate palierele: Cereţi şi vi se va da." E exact ceea ce spun eu, de mai mult timp..Nu romanii trebuie convinsi si nu ei trebuie sa ceara unirea. Oricum au obtinut sprijin din toate directiile importante: SUA si UE. Acum e randul basarabenilor sa dovedeasca ca si-o doresc. Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Si mai repede, sigur ca da..!

-1 (1 vot)
ion sbucium
30.10.2013, 09:59:40

Cat timp "unionistii" vor sta cu capul in nisip si vor repeta neincetat fara noima: "unire", "unire", "unire"... Mai ridicati capul, mai uitati-va in jur...R.Moldova nu e Basarabia (adevarata Basarabie valaha - Bugeacul candva moldovenesc - e acum in Ucraina, o parte a regiunii Odesa. Cu ei vreti sa va "uniti"?.. Uitati-va si la insasi Romania - cum poate ea deveni Mare, ca in interbelic, daca ea dupa 2007 nu mai este stat cu deplina suveranitate - majoritatea prerogativelor sale statale au fost delegate catre UE si azi legile Romaniei sunt secundare fata de cele ale UE, deficitul bugetar, politica fiscala, securitatea frontierei de pe Prut etc. sunt supravegheate de UE. Incet, dar sigur, Romania se transforma intr-o regiune a UE, lipsita de competenta de a se "uni" bilateral cu state, populatii, teritorii din afara UE. Dupa aderarea la Shengen Romania se va pomeni practic fara hotare nationale. R.Moldova nu se va "uni" decat numai cu TOATA UE in ansamblu, adica in egala masura cu toate statele UE, dar nu in particular cu Romania cu pierderea calitatii de Stat si Natiune aparte, independenta de alte tari, inclusiv Romania. Unii ii au de prosti pe moldovenii din R.Moldova si cred ca ei pot fi "convinsi" sa renunte la privilegiile enorme de a fi Stat si sa redevina judete basarabene uitate, sub papucul Bucurestiului ca pana la 1940. Uitati ce a fost - Romania niciodata nu va mai avea colonia Basarabia, ca in interbelic. Mai degraba elita de pe Dambovita va pierde si ceea ce are acum - privilegiile, influenta politica si impozitele pe care le culege din Banat, Transilvania si judetele Moldovei de Vest - odata cu divizarea tarii in euroregiuni cu reprezentante diplomatice proprii la Bruxelles. Deja devine o axioma - societatea civila, in deosebi cele 100 de ONG-uri ale Romaniei din platforma "Actiunea 2012" înaintează si se zbate sa realizeze un careva "proiect" numai dupa ce realmente el devine irealizabil, dar poate abate atentia de la realele probleme ale tarii, de care nu se doreste sa se stie, sa se discute, sa se ia atitudine. Fantoma "unirii" "cat pe ce", "acus-acus" este un obiectiv inventat,un punct de orientare fals, un subiect neaflat pe agenda reala a Romaniei , R.Moldova sau UE, un surogat,"un "biberon" pentru amagit sugacii, un instrument de manipulare a electoratului, in special a tineretului. Sustragerea de la problemele reale in care societatea civila ar trebui sa se implice (Rosia Montana etc.) nu poate dura la infinit. Odata si odata electoratul va intelege ca este amagit...

ion sbucium
30.10.2013, 10:59:33

Jocul politic romanesc "de-a "unirea" depășește limitele acceptabile si intra in sfera politicii Parteneriatului Estic, a R.Moldova, aducând mari prejudicii, obstacole in cale veritabilei ASDOCIERI la UE . In momentul crucial, istoric, cand R.Moldova se declara pro-UE, pro-ASOCIERE la UE - "Actiunea 2012" a Romaniei sare din urma cu "propunerea" sa de "unire", renuntare la Statul R.Moldova, la Independenta etc., la perspectivele de modernizare, europenizare etc. ... E ceva similar cu cazul, cand un pretendent gelos la mana "miresei" ii alearga din urma cu "propuneri" rasuflate de a nu-si cumapara rochie de mireasa, de a nu face nunta, de a nu se casatori, de a renunta la toate numai sa accepte un "mariaj" cu el...Pai, stai, domnule..."Mireasa" (Basarabia) a mai semnat odata un act de "casatorie" ("unire"), ce s-a facut cu el? Doar n-a urmat un divort legal..."Mirele" pur si simplu s-a dovedit a fi un las, un fricos si la prima amenintare (la 28 iunie 1940) a uitat de obligatiile, promisiunile sale de aparare, a dat bir cu fugitii numai sa-si scape propria piele, a abandonat mireasa, a tradat actul "unirii"... Cu ce obraz , cu ce scop sa mai propuna inca o "casatorie"? Cu atat mai mult ca el e "casatorit" (cu UE) si fara divort nu mai poate incheia un nou "mariaj". - Evident ca o face nu din dragoste, ci din ratiuni legate de averi funciare, imobiliare etc...sau din gelozie, egoism si intentia de a face rau... Nu doreste ca mireasa sa ajunga cineva in lume, sa prospere, sa traiasca bine, sa fie mai fericita decat a fost cu el (in 1918-1940). Nu doreste sa fie apreciata, stimata de lume, sa ajunga a sta la egal cu el la aceeasi masa. O disconsidera...E un neprieten.

Cezar
30.10.2013, 12:19:10

Comparatia cu pretendentul miresei este frumoasa, insa toate vorbele tale sunt pe langa subiect. Sa-ti spun de ce: incepand cu 1940, au venit peste noi cu tancuri rusii. Ne-au impus regimul comunist si s-a terminat cu Moldova. Degeaba am asteptat noi americanii, ca au venit abia 60 de ani mai tarziu, pe interese. Daca aveai parintii sau fratii in Moldova si erai practic rupt de ei, ai fi inteles ca asta e ratiunea care sta la baza si nu averile funciare sau imobiliare. Valabil si pentru faptul ca nu exista intentia de a face rau.

ion sbucium
30.10.2013, 11:54:28

"Actiunea 2012" si cele circa 100 de ONG-uri din Romania din componenta sa nu sunt inregistrate legal la Ministerul Justitiei al R.Moldova si nu au dreptul de a desfasura activitati (marsuri, mitinguri, cooptare de membri, tabere de instruire, structuri organizationale raionale si muncipale, inscriptii pe cladiri etc.) pe teritoriile suverane ale altor state, inclusiv in R.Moldova. Cu toate acestea autoritatile municipale si statale ale R.Moldova anterior le-au tolerat, inchizand ochii la faptul ca mesajul lor "unionist" in fond este unul antistatal, antinational, anticonstitutional, ce vizeaza direct schimbarea ordinii existente constitutionale de drept in R.Moldova si submineaza securitatea nationala a R.Moldova. Intentia "unionistilor" de a iesi la 3 noiembrie pe PMAN la actiunea pro-europeana a PLDM, PDM si PL(R) cu chemari la "unire" ("integrare" vasala in judetele Romaiei) va fi una suta la suta ANTI-VILNIUS, de o teapa cu cea a PCRM, care vrea si el o "unire" in UV si UEA. Porta-voce a "fratelui mai mare" roman va vace front comun ANTI-VILNIUS cu porta-voce a "fratelui mai mare" rus - de fapt, nimic nou "unionistii" prin "marsurile" lor mereu a alimentat pretinsa teama a Rusiei si a Transnistriei fata de o eventuala "unire" si a justificat contractiunile, "masurile" separatistilor transnistreni, intentia de declararea a independentei rmn. De aceasta data "Actiunea 2012" risca sa supere nu atat Chisinaul cat Bruxelles-ul, care va cere masuri mai aspre fata de cei care incearca sa destabilizeze situatia politica in R.Moldova in ajunul Summitului de la Vilnius, cerand adoptarea si punerea in aplicare a unor legi cu privire la extremism si organizatiile extremiste, de care "Actiunea 2012" nu duce lipsa. La 3 noiembrie ar putea fi ultima actiune a "Actiunii" anti-Statul R.Moldova, "cantecul de lebada" a unor echipe de "actori" in scenele "revolutionare" de masa, specializate in "spectacole" de "inscenare" a opiniei publice in folosul comanditarilor, fie ca e vorba de optiuni electorale, fie de pretinse "marsuri" si manifestari ale "dorintei" cetatenilor R.Moldova de a se "uni" cat mai grabnic cu Romania...

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările