Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Adevărul Live: comunismul prin ochii lui Ştefan Andrei, fost demnitar al regimului căzut azi în dizgraţie

36
10 Jan 2014 11:30:37
Autor: Sorin Ghica
Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României în perioada comunistă FOTO David Muntean
Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României în perioada comunistă FOTO David Muntean

Adevărul Live vă propune o nouă incursiune în zorii noii democraţii româneşti, avându-l ghid de această dată pe Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României, şi care, alături de alţi foşti lideri ai unui regim astăzi dezavuat aproape total, a trebuit să suporte şi el noile schimbări.

În urmă cu aproape un sfert de veac România începea un nou capitol al istoriei sale moderne. Cei mai mulţi dintre cei care au trăit acele vremuri nici nu concepeau ca viaţa lor să nu înregistreze modificări semnificative în raport cu ceea ce trăiseră în penultimul deceniu al secolului trecut, sub regimul Nicolae Ceausescu.

Adevărul vă propune o nouă incursiune în zorii noii democraţii româneşti, avându-l ghid de această dată pe Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României, şi care alături de alţi foşti lideri ai unui regim astăzi dezavuat aproape total, a trebuit să suporte şi el noile schimbări, inclusiv privaţiunile anilor de puşcărie la care avea să fie condamnat imediat după decembrie 1989.

Amintirile sale lui Ştefan Andrei, strânse recent de Editura Adevărul şi în cartea autobiografică de mare succes „Din frac în zeghe. Istoriile mele dintr-un pătrar de veac românesc” vă vor putea oferi un nou tablou al anilor în care ne-am despărţit de comunism. 

Ştefan Andrei a vorbit, vineri, emisiunea Adevărul Live moderată de jurnalistul Grigore Cartianu, despre amintirile sale, de dincolo şi de dincoace de anul de bornă 1989.

Cum a încercat Ceauşescu să-şi impună soţia în structurile de conducere

Ştefan Andrei a rememorat perioada când Nicolae Ceauşescu şi-a început ascensiunea. În 1974, acesta a încercat să o impună pe soţia sa în Prezidiul Permanent, structură de conducere superioară CEPEX, dar s-a izbit de refuzul celorlalţi lideri ai partidului.

În 1974, Ceauşescu a vrut să o introducă pe Elena în Prezidiul Permanent. Erau nouă inşi şi a scos doi. I-a propus în loc pe Cioară şi Elena Ceauşescu. Eu l-am propus pe Burtică, care era secretar cu Propaganda. S-a întrerupt şedinţa şi a doua zi, Ceuşescu a propus un birou permanent, compus din cinci inşi, printre care şi eu. Eram în 74, nu putea face orice atunci. Când am fost numit la Externe mi-am continuat activitatea în Biroul Permanent şi eram subordonat direct lui Ceauşescu”, spune Ştefan Andrei.  

Amintiri de neuitat cu Ştefan Andrei. Comunismul văzut prin ochii unui fost demnitar al regimului căzut azi în dizgraţie 


Despre evenimentele care au precedat Revoluţia din 1989

Ştefan Andrei a povestit cum s-au derulat evenimentele care au precedat evenimentele din decembrie 1989. El susţine că Ion Iliescu ştie foarte bine ce s-a întâmplat atunci, dar refuză să vorbească.

„Suntem în situaţia în care cei ce vorbesc nu ştiu, iar cei ce ştiu nu vorbesc. Iliescu fuge de adevăr, nu-i convine. Toată povestea este ascusă şi acum publicului, începând cu teroriştii. Nicolae Militaru a fost marele artizan al teroriştilor. El a sunat de mai multe ori la Târgovişte şi a întrebat dacă s-a terminat cu Ceauşescu”, a spus fostul demnitar.

Potrivit acestuia, Nicolae Ceauşescu s-a ocupat personal de situaţia intervenită la Timişoara, pe 17 decembrie 1989.

„Ceuşescu a condus operaţiunile de la Timişoara fără consultarea CEPEX. El a dat ordin la Timişoara, l-a trimis pe Stănculescu acolo. Era comandant suprem şi putea decide şi singur. A convocat totuşi CEPEX pentru că vroia să-i schimbe pe Milea şi Postelnicu sau măcar să-i ameninţe. A jucat teatru. A folosit asta şi ca un pretext pentru a convoca CEPEX. După şedinţă, a  ţinut o teleconferinţă, la care a spus că dacă se atacă unităţile militare, instituţiile publice, atunci armata să tragă în oameni. Era dezinformat”, a spus Andrei. 

Pe 18 decembrie, Nicolae Ceauşescu a plecat în Iran şi s-a întors două zile mai târziu. În tot acest timp, Elena Ceauşescu i-a ascuns despre măcelul de la Timişoara.

„După ce s-a întors, l-a chemat pe Dăscălescu, să-l informeze care mai este situaţia. I s-a spus că au murit 58 de oameni. S-a arătat contrariat, pentru că iniţial i se spusese de 12 oameni. Ceauşescu a înţeles că a fost dezinformat”, a spus Ştefan Andrei. 

Bobu şi Dăscălescu, organizatorii mitingului din 21 decembrie

Ion Bobu şi Constantin Dăscălescu nu au informat CEPEX despre revendicările răsculaţuilor de la Timişoara. Ei au convenit singuri organizarea mitingului din 21 decembrie, susţine Ştefan Andrei.

„Pe 22 decembrie, au venit la mine în birou Ion Totu şi Şerban Mihăilescu. Mihăilescu a fost stâlpul de bază al lui Dăscălescu, era foarte capabil, cunoştea foarte bine problemele. Mihăilescu a spus că Victor Stănculescu a plecat. L-am sunat şi mi-a spus că este cu tovarăşul Iliescu. Atunci a avut loc trecerea armatei de partea lui Iliescu”, a spus fostul ministru. 

„Petre Roman, un golănaş”

Despre Petre Roman, Ştefan Andrei spune că a fost prieten cu tatăl acestuia şi nu a avut niciun merit în aşa zisa revoluţie. „Petre Roman era văzut ca un golănaş. Relaţia cu Zoia i-a fost fatală. Mi-a povestit Elena Ceauşescu. Aceasta l-a chemat la ea pe Walter Roman şi i-a cerut explicaţii. Walter a propus atunci trimiterea fiului departe de Zoia Ceauşescu. Aşa a ajuns la Toulouse, cu bursă, nu prin meritele personale”, a spus Andrei.

Despre trecutul revoluţionar al lui Petre Roman, Ştefan Andrei susţine că a fost inventat. „Tatăl lui era comunist, adus de ruşi în ţară. În mediul ăsta a trăit Petre Roman”, a spus Andrei. 

Referitor la Ion Iliescu, Ştefan Andrei susţine că acesta a rămas toată viaţa un comunist. „Părerea mea este că Ion Iliescu a rămas comunist, familia lui de abia aştepta să vină ruşii peste noi. Toată viaţa lui a fost drogat de putere”, a mai spus fostul demnitar. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Silviu Apostol
10.01.2014, 12:31:15

Mai , oameni buni ! Cum naiba vine asta " o nouă incursiune în zorii noii democraţii româneşti, avându-l ghid de această dată pe Ştefan Andrei, fost ministru de externe al României " ?De ce nu scrieti a Romaniei Socialiste ? Cum sa ne ghideze in democratie un bolsevic , e adevarat mai spalat si mai educat ? Chiar asa rau am ajuns , sa luam lectii de la bolsevici ? Una e sa ii iei un interviu si alta sa-ti dea lectii ! Prostiti o populatie si asa inapoiata !

-6 (22 voturi)
Drinceanu Dumitru
10.01.2014, 12:33:45

Unul dintre romanii adevarati, competent si devotat tarii pana in strafundul fiintei, un om aplecat spre cultura si bine, sociabil convins care a incantat diplomatia la varf internationala de la est la vest si de la sud la nord. Din nefericire, izolat prea devreme(in 1985) de Elena Ceausescu, din temeri, ,,suspectat" din cauza aprecierilor laudative din afara. A fost un cal troian pentru patrunderea pe piete externe si afisarea demna a imaginii Romaniei, atenuand macabrul si tenebrele comunismului de tip stalinist. Profesionalismul si tactul diplomatic, dulceata dialogului au lasat regrete care ar trebui sa il aseze pe podiumul mondial al celor mai inalti 10 demnitari ai tuturor timpurilor; poate cineva face un apel-remember in acest sens acolo unde a fost apreciat, spre reiterarea spirtualitatii romanesti intrate in opac. Ne-am cunoscut in toamna anului 1984 intr-un restaurant, la sosea, a venit insotit de splendida artista, femeie si sotie, Violeta si un nepot cu o cunostinta a mea, la fel de sclipitori si am avut o seara lunga si frumoasa, amuzanta si extrem de interesanta, o apropiere ca intre vechi prieteni - realizata prin generoasa sa daruire celor din jur, dupa care nu am putut sa-l mai inlocuiesc in inima mea. I-a ramas, cat traiesc, acolo, un loc aparte, intangibil de incantator si am simtit ca asemenea prezente iti dau tarie, mandrie si fericirea trairii unor clipe de neuitat! Un om caruia valoarea i-a fost rasplatita din cine stie ce cauze( din tinerete-cand conducea tineretul comunist ca si Iliescu? teama unei carisme coplesitoare compensatorii in anii de esec iliescian previzibil?) cu inchisoare numai pentru a fi fost membru supleant al CP-Ex in vremea unui dictator! Daca, de ex., ar fi fost inlocuitorul lui Ceausescu-ceea ce nu era posibil, ar fi fost imediat redus fizic si nici nu indraznea cineva sa il propuna!-nu ar fi murit sute de tineri, nu eram in bezmeticitatea economica, politica si mai ales diplomatica actuala, indatorati si cu viitor sumbru, iar prin retehnologizari si asocieri ale statului cu firme europene occidentale si mai ales asiatice ar fi fost ceea ce este China acum in Asia: Tigrul Europei. Nu exagerez, nu gresesc, timpul o va mai demonstra inca, doar spre regretul tardiv si vesnic autoflagelant al unui neam ce nu stie sa isi onoreze eroii in timpul vietii sau sa isi recunoasca handicapul. Va recomand cartea sa ,, De la frac la zeghe", edit. 2013 Adevarul, libraria Adevarul de la Universitate. Domnule Stefan Andrei, OM RAR si iertator ma bucur necuprins si sunt fericit ca v-am cunoscut, fericit inca o data daca mai apucam sa ne reantalnim!

+13 (21 voturi)
Drinceanu Dumitru
10.01.2014, 12:52:43

Revin si imi cer scuze pentru a ocupa prea mult spatiu: citesc reactia unui prim comentator. Nu vreau sa-l cert sau sa-l conving, dar am trait timpurile saraciei si prigoanei de inceput si sfarsit ale socialismului. Este un timp colec tiv, o istorie pe care trebuie sa ne-o asumam asa cum nu iti renegi originea, locul natal sau parintii numai pentru car fi fost altcumva decat alti. Cu bune si greseli, multe dureroase-nu s-au uitat frigul, cozile si foametea, umbra securista peste orice secunda sau traire-, dar Stefan Andrei era omul de cultura cu multe contacte in lumea artistica, care a ajutat cu riscuri personale TOTALE atatia oameni sa plece peste granita sau sa respire in afara inchisorii. Unul din acei artisti ai vorbei de duh si ai faptei bune induse care l-au potolit adeseori pe Ceausescu, alaturi de multi artisti de film si teatru ne-au luminat fetele si intarit sufletele si crezul in asteptarea schimbarii! Sa nu aruncam anatema asupra celor ce nu ii cunoastem, ci sa avem rabdare si sa ne documentam, sau, cel putin sa ascultam, cu mintea si inima deschise, fara prejudecati care, iata, mai arunca alte verdicte nemeritate pe langa cele ce l-au inchis pe nedrept 29 de luni! Si sa nu uitam ca traieste modest, pus la zid si financiar de grijulii nostri in nonrisipa financiara! Meritele exista si nerecunoscute, dar rusinea ignorantei o are populatia si nu surghiunitul martirizat care si-a depasit vremurile traite!

+6 (12 voturi)
Tiberiu Kvasznicza
10.01.2014, 15:19:54

Asa este stimabile commentator ...ai perfecta dreptate..dar inca si la ora actuala..cetatenii patriei..declara ..foarte RASPICAT..faptul ca..Ceaucila..a platit datoriile tarii si am ..avut..o tara fara datorii..fara..sa gandeasca..in MOD LUCID..poporul Roman a fost TOTAL ASUPRIT pt...plata datoriilor..Ideea ca acel dictator ar fi platit datoriile si multi il plang pt..viata "minunata" cand ..si untul si uleiul erau pe "ratie"curentul era interrupt in MOD SISTEMATIC.o alta aberatie a poporului roman este.."tema..ca Ceausescu ar fi construit..atatea locuinte..incat cei care au venit la putere..nu pot sa zugraveasca" ca si cum ceaucila ar fi fost constructorul.. daca o luam ..pe cea DREAPTa..ceea ce s-a construit..in regimul .."epocii de aur" acele locuinte EXECRABILE..din panouri prefabricate..un material cat se poate..de daunator..poporului,care..atrage umiditate..si ..mucegaiul era present peste tot..apoi sa ne amintim de locuintele pe categorii de confort 1,2,3 si chiar 4 niste..blocuri ..cu o suprafata..locuibila de..mizerie..stilul lor ma\joritar..(pe stil vagon).singurul pe care in acea perioada..l-am avut in suflet pt CURAJUL si puiterea lui de a se opune acelui dictator ..a fost..marele C-tin PARVULESCU!

+2 (16 voturi)
Mircea Prodan
10.01.2014, 13:01:25

Titlul ales de dvs. e cel putin imbecil. Pai nu era normal ca acest comunist sa fie "cazut astazi in dizgratie"?!! Nu-i indeajuns ca de 24 de ani suntem condusi de esaloanele doi si trei ale PCR si Securitatii? Ati fi vrut ca Stefan Andrei - un exponent de seama al sistemului comunist care ne-a nenorocit pare-se pe veci sa fie in continuare la butoane?!! Si in definitiv, de ce tot ii varati in fata pe acesti indivizi? Mai bine v-ati ocupa de traiul nostru de rahat de zi cu zi si nu mai spalati creierii tinerilor cu amintirile unui fost nomenclaturist ofilit...

-8 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările