Istorie

articolul anterior articolul urmator

„Străinii” care au iubit România

24
20 Feb 2022 10:06:50
Mihail Neamtu

A fi român e o întâmplare. A fi bun român e o alegere. Înainte de 1989, orice venea din afară era toxic, suspect, nerezonabil. Cronicarul vremii lăuda doar „geniul Carpaţilor” (adică pe dictatorul Ceauşescu) şi critica agresiv fenomenul „asupririi străine”. De parcă Scorniceşti ar fi fost leagănul filozofiei, tărâmul natal al lui Pitagora şi Euclid, matricea  democraţiei constituţionale sau izvorul creştinismului apostolic…

Pentru istoriografia epocii comuniste, nu conta deloc originea apuseană a ideilor din Regulamentul Organic (susţinute la Bucureşti de diplomatul rus Pavel Kisselef). În copilăria mea, rezumatele şcolăreşti nu spuneau nimic despre contribuţia Regelui Carol la modernizarea României, despre dragostea Reginei Elisabeta pentru literele româneşti sau despre sacrificiul lui Ferdinand Întregitorul pe timpul primului război mondial.
 
Manualele nu suflau o vorbă despre promovarea unui model politic sau ecleziastic occidental de către mitropolitul Andrei Şaguna, Avram Iancu sau alţi lideri paşoptişti: implicarea laicatului, supremaţia legii, separaţia puterilor, respectul pentru proprietate şi demnitatea fiecărui cetăţean.
 
Prea puţini apreciau impactul unui georgian ca Antim Ivireanu asupra dezvoltării limbii române sau contribuţia unui ucrainian precum Paisie Velicikovski la renaşterea spirituală (de tip biblic şi filocalic) a creştinismului românesc. Propaganda ne-a învăţat doar să urâm străinii, uitând rolul familiei von Hohenzollern în civilizarea instituţiilor sau lupta unui aromân ca Spiru Haret pentru evoluţia şcolii româneşti.
 
De la Carol Davilla până la Regina Maria, au existat personalităţi care au iubit şi care au ajutat România infinit mai mult decât atâţia troglodiţi neaoşi sau coţcari autohtoni. 
 
Povestea torturii lui Richard Wurmbrand a impresionat milioane de americani. Mărturia lui Nicolae Steinhardt (tradusă în atâtea limbi de circulaţie internaţională) a marcat sufletele a sute de mii de europeni, de la Olivier Clément până la Papa Ioan Paul al II-lea.
 
Există şi astăzi minţi luminate, inimi nobile şi suflete discrete care slujesc cu devotament România, aşa cum auzim voci zgomotoase care clamează patriotismul, fără să înalţe poporul, fără să-l educe şi fără să-i cunoască istoria plină de dureri mari şi mici triumfuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Radu Udrea
20.02.2022, 10:25:14

Nu prea imi e clar cu ce a iubit cica-regina Maria aceste meleaguri? Cu camera tapetata cu foita de aur de la Pelisor, ca la var tusea, sau cu excursiile la mama indienilor Sioux, ca sa se afle in treaba si sa guste si alte... repere? E usor sa lipesti alaturi de cotropitori si complicii lor locali cate o maslina de asta de import ca fiind iubitoare, cand asta e o notiune vaga, perfect subiectiva si diluata in tot felul de fapte istorice mereu interpretabile si permanent discutabile. Este pana la urma o simpla chestiune de perspectiva sa discerni intre bine si rau, cand natura umana nu a ajuns sa elimine inca nici o varianta si merge foarte bine o manipulare scolareasca ca pe vremea lui Stalin, schimband doar cheia in care tamaiezi ce parte iti convine. Tara asta si-a urmat singura drumul sinuos, prada pentru cei dinafara si pentru straini, iar evolutia ei a fost dictata de acest echilibru de forte si nu de o situare patriotica intr-un canon anume. N-ai ce alege nici din politrucii propagandisti ai celor care au alungat monarhia, precum nu ai nici ce cauta in par cica-reginei Maria, o ofuscata bine hranita printre cadavre si raniti de razboi. Atat timp cat strabunicul meu a zburat in bucati la Marasesti, in timp ce toanta asta arata o compasiune de parada, nu pot vorbi in nici un caz despre binele unor desantati cu gasca la calarit dinastic neamul asta amarat. Si nici mai incoace nu imi schimb parerea, caci destinul mi-a situat un bunic de-a dreapta infamului las si tradator Mishu Navetistu'. Pentru toti, un singur indemn: umbla!

-20 (20 voturi)
Lucifer
20.02.2022, 10:47:39

Regina Maria a fost cea mai importantă personalitate feminină din istoria României. Fără ea, poate România Mare nu ar fi existat.

+4 (4 voturi)
Lucifer
20.02.2022, 10:41:04

Mda, unii străini au iubit România mai mult ca românii înşişi. Şi chiar Dumnezeu, care a salvat-o de atâtea ori.

+2 (2 voturi)
Stabu
20.02.2022, 10:41:45

"A fi român e o întâmplare." A fost un plan pus la punct de Revolutia Franceza ca sa introduca ateismul in europa si apoi a lui Napoleon nr 3 ca sa creeze o tara de injuratori ai Rusiei . roamnii i-au dat pe revolutionarii atei psoptisti si pe unul Cuza care ales prin frauda sub amenintarea cu arma a unui ofiter polonez , a infiintat prima tara atee din Europa numita laica Romania .

-9 (9 voturi)
Stabu
20.02.2022, 10:47:25

Cel mai mult a iubit Romania Hitler . El i-a folosit pe romani la cele mai multe planuri de atac . Pe unu Constantin Tanase il tineau ca clovn sa faca giumbuslucuri si sa-i distreze pe nazisti in Bucuresti . Radeau romanii cu nazistii de se prapadeau de lagarele de exterminare , de crimele de razboi etc Atat era de mare dragostea intre acest roman Tanase si nazisti incat atunci cand Rusii i-au cofiscat ceasul a inceput sa zbiere ca nazistii sunt iubirea lui !

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările