Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Cum au forţat sovieticii impunerea primului guvern comunist în România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Gheorghiu-Dej, Petru Groza şi alţi membri ai delegaţiei române la Conferinţa Păcii de la Paris, la sosirea în Gara Băneasa (21 septembrie 1946)
Gheorghe Gheorghiu-Dej, Petru Groza şi alţi membri ai delegaţiei române la Conferinţa Păcii de la Paris, la sosirea în Gara Băneasa (21 septembrie 1946)

După 23 august 1944, având sprijinul puterii sovietice, comuniştii capătă un rol din ce în ce mai important în politica României, urmărindu-şi consecvent ţelul de a ajunge în fruntea guvernului.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

După instalarea, la 6 decembrie 1944, a guvernului condus de generalul Nicolae Rădescu, în Bucureşti şi în ţară au fost organizate, de către comunişti, demonstraţii de protest împotriva generalului. Agitaţiile au culminat cu manifestaţia din 24 februarie 1945, care s-a soldat cu victime. În aceste condiţii, la Bucureşti a sosit adjunctul ministrului de Externe sovietic, Andrei Ianuarevici Vîşinski. Acesta a cerut regelui Mihai I demiterea generalului Rădescu şi formarea unui guvern al Frontului Naţional Democrat. La refuzul regelui, în Bucureşti au fost concentrate unităţi sovietice de blindate, a fost dezarmat batalionul de gardă al Marelui Stat Major, a fost interzisă legătura cu armatele române de pe front, radioul şi presa au trecut sub control sovietic. 

Care era planul comuniştilor pentru a prelua controlul guvernului? De cine s-au folosit? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Dan Falcan şi profesorul de istorie Florin Cristescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă în direct de la ora 11.00, de site-ul adevarul.ro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite