Istorie

articolul anterior articolul urmator

Top 10 personalităţi de origine română cu valoare universală

5
21 Jan 2014 11:57:38
Autor: Historia ro
Constantin Brâncuşi
Constantin Brâncuşi

Având origine română dar o formaţie artistică şi intelectuală cu valenţe universale, personalităţile epocii moderne şi contemporane au contribuit semnificativ la construirea unei imagini pozitive a României în spaţiul occidental.

  Prezentarea următoare respectă principiul cronologic, fără însă a ierarhiza, realizările acestor personalităţi având o valoare intrinsecă autonomă şi independentă.

1. Dora D’Istria (Elena Ghica) 1828- 1888

Născută la Bucureşti, în sânul prestigioasei familii Ghica, Dora D'Istria a fost pseudonimul sub care a scris Elena Ghica, devenită în urma căsătoriei cu ducele rus Alxandru Koltsov- Massalsky, Elena Koltsova-Massalskaya. A studiat la Dresda, la Viena, la Veneţia şi la Berlin, dedicându-se în cele din urmă scrisului. Dintre lucrările cele mai importante menţionăm Viaţa monastică în biserica răsăriteană (1855, Bruxelles), Femeile în Orient (1859, Zürich), La bordul lacurilor elveţiene (1861, Geneva).

2. Haricleea Darclée (1860-1939)

Haricleea Darclée s-a născut la Brăila, acolo unde în anul 1881 a şi debutat într-un recital de canto. La Paris va fi remarcată de Charles Gounod, care o distribuie în rolul Margaretei din opera sa Faust. Consacrarea mondială va avea loc în anul 1890 la Scala din Milano, cu rolul din Chimene din Le Cide de Massenet. În anul 1921, soprana a fost una dintre susţinătoarele creării Operei române din Bucureşti, regele Carol I acordându-i premiul “Bene Merente clasa I”.

3. Elena Văcărescu (1864-1947)

Fiică a diplomatului Ioan Văcărescu şi a Eufrosinei Fălcoianu, Elena Văcărescu s-a născut la Bucureşti în anul 1864. Începând cu anul 1895 se stabileşte în Franţa, acolo unde va începe să scrie şi să publice traduceri în limba franceză din poeziile lui Eminescu, Minulescu, Blaga, Topârceanu, Goga dar şi lucrări proprii. Începând cu anul 1925 a devenit membră a Academiei Române. Între lucrările ei se disting Chants d'Aurore(Cântecele zorilor) (1886), L'âme sereine (Cu inima senină) (1896), Lueurs et Flammes (Licăriri şi văpăi) (1903), Le Jardin passioné (Grădina dorului) (1908), La Dormeuse éveillée (Visând cu ochii deschişi) (1914).

4. Constantin Brâncuşi (1876-1957)

Născut într-o familie cu şase copii din Hobiţa, Gorj, Constantin Brâncuşi a urmat Şcoala de Arte şi Meserii în Craiova(1894-1898) , în anul 1902 venind la Bucureşti unde va absolvi Şcoala de Belle-Arte. Îşi va continua studiile la prestigioasa şcoală pariziană École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde va fi admis în anul 1905. Cele mai importante lucrări, parte a patrimoniului universal sunt Sărutul, Poarta Sărutului, Păsări măiestre, Muza adormită, Domnişoara Poganz, Coloana ifinitului, Masa tăcerii.

Continuarea pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Radu Mircea
21.01.2014, 14:17:50

Nu se poate uita , acum cind exista intentia de a se repatria osemintele lui Brincusi , refuzul categoric al autoritatilor comuniste de ai primii darul mai mult decit imperial oferit de maestru la apusul vietii .

+1 (1 vot)
JIM BEAM
21.01.2014, 16:04:50

BRANCUSI, EMINESCU SI MIRCEA ELIADE SINT ROMANI DE GENIU MARI PATRIOTI SI MARI INITIATI !, TOTI AU STUDIAT IN INDIA SI PRIN YOGA AU AJUNS LA ILUMINARE..

-1 (1 vot)
Zack Atila
21.01.2014, 17:32:31

La ti uitat pe Dr. Ponta si Nastase Oameni de avengura, de calitate indiscutabil;a si calibru etic si tot Sus Tara de Golani Apropo: La Unguri la fel dar mai rau, aia acopera

+2 (4 voturi)
vbuntv
21.01.2014, 19:24:20

Un alt exemplu de complexe romanesti este aceasta lista. Macar are bunul simt sa precizeze ca sint de origine romina fiindca nu-i putem reclama in realitate pe anumiti dintre ei ca "romini" deoarece ar fi o aberatie. Aparent este vorba numai de personalitati din lumea culturii, dar unele alegeri sint dubioase. Cu singura exceptie a lui Brancusi (cizelat ca artist in Franta, daca ar fi ramas printre romini pe care de altfel ii dispretuia, nu ar fi fost nimeni) si partial a lui Ionesco, Eliade si Enescu, niciun romin n-a depasit pragul culturii autohtone sau a celei de adoptiune. Lipsesc din lista in special Andrei Serban (recunoscut ca unul din cei mai semnificativi regizori mondiali contemporani), eseistul Lucian Boia si in mai mica masura Ion Culianu. Alte exemple meritorii ca de pilda Istrati, printesa Bibesco, Cioran, Elvira Popesco au relevanta doar in contextul cultural francez. Ar fi de adaugat de asemenea si numele lui Pintilie si Ciulei, fiindca au realizat productii teatrale foarte apreciate si in Occident. In sfirsit, ar trebui macar mentionat Paul Antschel (Celan), care a scris atit in germana cit si in franceza, fapt pentru care a capatat o notorietate internationala apreciabila si importante premii de poezie din Europa. Fara indoiala Celan nici nu se considera romin, nici nu poate fi reclamat de noi, dar asta n-are nici o legatura cu calibrul lui mondial ca scriitor. Toti ceilalti "mari" scriitori de genul lui Eminovici sau Caragiale, foarte valorosi la nivel local, au doar relevanta la nivel autohton. Si cam atit… Trebuie sa recunoastem ca, si nu-i nici un bai, cultura romineasca este minoritara in raport cu marile culturi europene (rusa, german, franceza, etc.) si asa va fi intotdeauna.

+2 (2 voturi)
STEFAN MATEI
8.02.2014, 09:32:51

visan,ar fi multe de spus ,dar vad ca efectele campaniei antiromanesti dau roade,sant popoare care nu au dat aproape nimic culturii universale si nu sant complexati de asta,decat sa dai omenirii razboaie mai bine stai linistit si compui muzica sau alte lucruri.observ ca ai dat numai varfurile culturii europene,cred ca trebuie sa revii la sentimente mai bune,ii fetisizezi pe altii,asta arata nivelul atins de romani

+1 (1 vot)
Modifică Setările