Istorie

articolul anterior articolul urmator

Periprava 2018

5
2 Aug 2018 14:42:47
Radu Preda

La finalul lunii iulie, timp de două săptămâni, s-a derulat a cincea campanie arheologică în Deltă a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Este una dintre cele mai ample acţiuni de recuperare a unei întregi comunităţi de foşti deţinuţi politici înmormântaţi la un loc. Cele peste o sută de victime, multe în contul comandantului Ion Ficior, în prezent încarcerat, au murit în condiţii inimaginabile: căldură insuportabilă vara şi frig umed, pătrunzător, iarna. În plus, foamea crâncenă, normele de lucru peste puteri şi violenţa constantă a gardienilor şi a superiorilor acestora. Nu este de mirare că unii aveau să aleagă, conştient, moartea, mimând fuga dintr-unul dintre cele mai izolate locuri ale României de ieri şi de azi.

În cele cinci campanii de până acum – în fapt, doar patru, prima, cea din 2013, fiind doar de formă, pentru a da bine la presă – au fost executate 14 secţiuni arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 44 de morminte. Dintre acestea, un număr de 41 de morminte, prin caracteristicile de înhumare, pot fi considerate ca aparţinând unor deţinuţi politici. Trei dintre morminte, care nu erau marcate la suprafaţa solului, aparţin însă unor localnici decedaţi în ultimele decenii despre care se cunoaşte că s-au sinucis şi care au fost îngropaţi în necropola deţinuţilor.

Anul acesta a fost martor la o premieră absolută: în aproape un deceniu şi jumătate de existenţă şi activitate, un şantier IICCMER a fost vizitat de conducerea la vârf, civilă şi militară deopotrivă, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prezenţa Procurorului General şi a şefului secţiei Parchetelor militare la Periprava a marcat nu doar un moment simbolic de empatie a statului democratic faţă de victimele celui totalitar, dar şi un angajament concret că interesul legal îl va completa consecvent pe cel istoric. Până la capăt.

În pofida unor voci răzleţe care afirmă că investigarea crimelor comunismului ar fi suspendată, iată că adevărul este complet altul. IICCMER a depus noi sesizări penale, a început analiza unor categorii de victime ignorate până acum şi, implicit, de făptaşi ascunşi în cutele societăţii, a lărgit oferta educaţională şi nu a abandonat idealul unui muzeu la Bucureşti dedicat crimelor comunismului în România. Asta pentru a nu rămâne cu nostalgii păguboase şi pentru a îi lămuri pe cei mai tineri că libertatea lor este plătită în avans. Inclusiv de cei de la Periprava.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

_wakki m
2.08.2018, 15:04:15

rușii - o adunătură de scelerați, clovni, maimuțe bolnave și monștri cu chip de om

+2 (2 voturi)
cristian hans
2.08.2018, 20:15:12

Doresc o "periprava" pentru oamenii politici de astazi, in frunte cu Ion Iliescu. As fi de 'N' ori mai al dracu' decat comandantul Ion Ficior. Comandantul si a facut datoria. Cei din anii 30 (clasa politica) era la fel ca aceasta. 80% din popor era analfabet flamand Etc. Tot felul de 'boieri" care furau, taiau si paduri. (si atunci) Este adevarat ca nu distrugeau ca astia din cauza tehnologiei. Replica din Caragiale in telegrame: Ce sa facem daca la prins pe badia (unul din fratii Gudurau) tocmai acum in ajunul procesului la taietul padurilor. ? Procesul cu Epitropia. Deci si atunci la fel . Poporul roman de astazi traieste din clisee. Ce buni erau cei din anii 30. Aiurea. Puneti oamenii politici si pe familiile lor in lanturi, si la facut autostrazi. Si biciul si foamea pe ei Exterminati. Si nu o sa planga nimeni dupa ei. Clasa politica trebuie sa moara pentru ca Romania sa poata trai.

+1 (1 vot)
piatisotpiatidesiatdeviat
2.08.2018, 22:52:47

In mare e adevarat, dar comparatia cu ziua de azi este una singura: DNA sub Kovesi este identic cu Securitatea comunista. De altfel Sebastian Ghita a dezvaluit ca lui Kovesi ii placea sa asculte la petreceri asta: https://www.youtube.com/watch?v=ANbVBuYw9sY

-1 (1 vot)
Toru Okada
3.08.2018, 13:37:04

Excelent! Felicitari!

+1 (1 vot)
Monarhist
10.08.2018, 23:43:39

Stimate D-le Preda, doresc IICCMER mult succes in continuare si putere de munca in cautarea si trimiterea in fata instantelor a celor vinovati de crimele comunismului. Revin cu o intrebare legata de soarta Muzeului Rezistentei Armate din Munti de la Fagaras. Va intreb pe dvs, in calitate de presedinte al IICCMER: De ce se tot intarzie si taraganeaza organizarea acestui Muzeu ? In Romania, Ministerului Culturii şi Cultelor, prin Comisia Natională a Muzeelor şi Colecţiilor in sedinţa din 27 noiembrie 2003, a analizat documentaţia de specialitate prezentata de IICCMER şi a aprobat înfiinţarea Muzeului Rezistenţei Anticomuniste la Făgăraş, în Cetatea Făgăraşului (nr. 5412 din 5.01.2004). Nu intreb cine va pune bete in roate, fiindca este usor de ghicit.. Dar dvs si IICCMER aveti datoria sa va luptati pentru el, sa-l puneti pe agenda IICCMER de lucru si sa spuneti raspicat in acest blog care sunt problemele si cine vi le pun in cale. Daca e problema de buget, spuneti asta si sunt convins ca se vor strange fondurile necesare. Dati dovada de putere, curaj, d-le Preda, si infiintati Muzeul Rezistentei Armate din Munti, in Cetatea Fagarasului - sau, mai bine, in fiecare zona unde au existat aceste grupari eroice, care au pastrat vie o urma de demnitate intr-o perioada neagra a istoriei romanesti. Cu spearanta,

Modifică Setările