Trilogia „Apostolii lui Stalin“, din 19 iunie, cu „Weekend Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine au fost, de unde au venit şi ce-au vrut comuniştii care au vopsit România în roşu-moscovit? „Weekend Adevăul“ şi IICCMER vă prezintă prima antologie a cruciadei comuniste şi a cruciaţilor ei: 90 de biografii ale nomenclaturiştilor bolşevici din România, reunite pentru prima dată în acelaşi loc. Sunt istoriile lor grandioase, dar, mai ales, istoriile lor de oameni mici.

Începând din 19 iunie, în fiecare vineri, timp de trei săptămâni, trilogia „Apostolii lui Stalin“, semnată de jurnaliştii Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia, va fi distribuită cu „Weekend Adevărul“.

Acesta e chipul celor care au condus România în ultima jumătate de secol XX. Un întreg Pandaemonium cu specific românesc. Felul în care se intersectează aceste biografii, abilitatea politică a comuniştilor, prieteniile şi adversităţile de la vârful puterii, dar şi stângăciile ridicole prin care s-au pus bazele comunismului în România, totul ne duce la aceeaşi concluzie autoironică a cărturarului de stânga Belu Zilber: „În România, socialismul poartă pecetea lui I.V. Stalin şi I.L. Caragiale, ctitorul României moderne“.


UPDATE:
Lansarea primului volum al seriei ”Apostolii lui Stalin” a avut loc joi, 18 iunie, la Librăria ”Mihai Eminescu” din Capitală. Cei doi autori ai lucrării, Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia, au fost însoţiţi în demersul lor de prezentare a volumului -  de Dinu Zamfirescu, membru în Colegiul CNSAS, Radu Preda, preşedinte al IICCMER, şi de Ion M. Ioniţă, redactor-şef al revistelor ”Historia” şi Foreign Policy România”.

Întreaga serie include mai bine de 90 de biografii ale acelor personaje care au contribuit la edificarea comunismului în România, în primii ani de după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Seria ”Apostolii lui Stalin” a fost editată de Adevărul Holding, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

”Generaţia noastră, eram elev de liceu pe-atunci, în clasa a VII-a, ceea ce ar echivala azi cu a XI-a, era una destul de conştientă de ceea ce se întâmpla în jurul nostru. Eram la curent cu evoluţia vieţii politice a ţării, dar mai ales eram clar împotriva curentului comunist”, a rememorat Dinu Zamfirescu pentru cei prezenţi atmosfera anilor ‘45. Tot el a povestit şi cel dintâi impact cu Armata Roşie, pe care nu l-a uitat în ciuda trecerii anilor: ”Îmi amintesc coloane lungi de căruţe trase de cai pricăjiţi ce treceau probabil spre Bulgaria. Dar nu voi uita prea curând că înainte de a vedea coloana ne-a izbit pe toţi un miros foarte greu, miros de oameni nespălaţi de luni de zile, care cred că preceda coloana cu cel puţin un kilometru!”.

La rândul său, Radu Preda, preşedintele IICCMER, a salutat apariţia acestei cărţi, precizând că ”orice fenomen istoric are în spatele său oameni”. ”Trebuie să-i spunem răului pe nume. Iar răul ştie să federeze din toate categoriile societăţii. Promite mincinos şi înşală grosolan. Comunismul nu ar fi reuşit nici dacă, vorba lui Petre Ţuţea, i s-ar fi pus la dispoziţie la dispoziţie, o planetă nelocuită.”

Ion M. Ioniţă a adăugat că, în opinia sa, ”istoria e cel mai uşor de manipulat domeniu”. ”Toată lumea vorbeşte despre mitul istoriei adevărate. Dar aşa ceva nu există. Există o infinitate de istorii adevărate, iar nu o Biblie a istoriei”.  Ioniţă a adăugat că apariţia acestei serii de trei cărţi demonstrează că jurnalismul de calitate, ”acel jurnalism care vine de jos în sus” e încă prezent, în ciuda situaţiei grele pe care presa românească o traversează în ultimii ani.

Trilogia ”Apostolii lui Stalin” încununează un efort prelungit al redacţiei ziarului Weekend Adevărul, care preţ de aproape un an, din august 2014, a tratat în fiecare număr câte o temă dedicată personajelor care au impus comunismul la noi. Cele trei volume se distribuie săptămânal împreună cu Weekend Adevărul, în zilele de vineri, 19 iunie, 26 iunie şi 3 iulie. Ziarul şi cartea pot fi achiziţionate la preţul de 14,99 lei, pachetul. (de Alexandru Catalan)

Joi, 18 iunie, de la ora 17.00, la Librăria „Mihai Eminescu“ din Capitală, autorii vor prezenta cele trei volume şi vor răspunde la întrebările cititorilor şi potenţialilor cititori. Invitaţi speciali ai evenimentului de lansare sunt: RADU PREDA, preşedinte executiv IICCMER, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. DINU ZAMFIRESCU, fost deţinut politic, membru în Colegiul CNSAS, preşedintele Consiliului Ştiinţific IICCMER. ION M. IONIŢĂ, senior editor al ziarului „Adevărul“, realizator TV, redactor şef al revistelor „Historia“ şi „Foreign Policy“.

Vă aşteptăm să vorbim despre luptele lor de subterană, din vremea în care Partidul Comunist era ilegal, şi despre luptele lor de subterană din vremea în care Partidul Comunist era peste lege. Despre copilăriile şi despre bătrâneţile lor. Cu neputinţe omeneşti şi cu bravuri orgolioase de adolescent. Aceştia sunt trecutul vizibil al României şi, de prea multe ori, aceştia sunt prezentul României. Chiar dacă au trecut mai bine de 25 de ani de la Revoluţie şi chiar dacă vor mai trece. Putem să-i ignorăm, igienic, dar ei vor continua să bântuie aceleaşi trotuare care acum ne aparţin şi nouă şi să moştenească aceeaşi istorie pe care noi încă nu am revendicat-o. De fapt, mai ales din aceste motive, nu ne putem permite să le ascundem vieţile sub preş. Măcar pentru faptul că adună gândaci care vor ieşi noaptea şi ne vor tulbura somnul.

stalin2

Ecouri despre „Apostolii lui Stalin“:

Cartea de faţă, structurată în trei volume, ne permite o incursiune în dimensiunea umană a celor care au adus, instaurat şi consolidat comunismul la noi. Autorii aleg cu bună ştiinţă ingredientele genului de popularizare: un stil alert, o descriere concentrată pe personajul plasat în contextul mai larg, alternând informaţia istoriografică, documentată prin trimiteri la fondurile de arhivă, cu detalii grăitoare, un gest sau o replică reuşind să sintetizeze mult mai bine epoca decât o fac scrierile savante.
Radu Preda, teolog

Pornind de la un demers jurnalistic, Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia au luat excelenta iniţiativă de a strânge în cuprinsul a trei tomuri materialele publicate în paginile ziarului „Adevărul”, sub inspiratul titlu „Apostolii lui Stalin”. Este un efort deosebit al tinerilor jurnalişti şi istorici, care au reuşit să îmbine munca de cercetare cu instrumentele omului de presă. Rezultatul este demn de luat în considerare. Ne face o deosebită plăcere - dragi cititori - să vă recomandăm parcurgerea acestei lucrări, cu certitudinea că nu veţi regreta timpul petrecut pentru lectură şi, mai mult, veţi privi cu alţi ochi istoria comunismului în România.
Gheorghe Onişoru, istoric

Călătoria prin subterana comunistă a celor doi tineri jurnalişti, Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia, e plină de învăţăminte. Trilogia „Apostolii lui Stalin“ a făcut să fie aduse la suprafaţă informaţii preţioase din arhivele comunismului românesc. Cele trei cărţi ajută la familiarizarea, mai ales a tinerei generaţii, cu o lume dispărută, dar care poate fi cunosută şi înţeleasă mai uşor prin acest demers.
Stelian Tănase, istoric

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite