Istorie

articolul anterior articolul urmator

Ultimul dialog între Elena şi Nicolae Ceauşescu: „Nicule, în România se împuşcă oameni?“

24
30 Mar 2019 15:34:10
Autor: Historia ro

La Târgovişte, locul unde urma să fie judecat cuplul Ceauşescu, plutea incertitudinea în legătură cu atribuţiile generalului Stănculescu. Fostul comandant al U.M. 01417 Târgovişte, Andrei Kemenici, povesteşte în cartea Ceauşescu la Târgovişte, a lui Viorel Domenico, modul în care au reacţionat cei doi condamnaţi la moarte.

„Vă spun că cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe paraşutişti cum se zbat şi se chinuie să-i lege în sfori pe Nicolae şi pe Elena Ceauşescu. Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilinţă. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz. Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă”, mi-au dat mie lacrimile. M-am trezit cu obrazul ud!... Poate şi de sudoare... Oricum, nu ştiu dacă eroii comunişti mureau strigând lozinci, cum încerca să susţină literatura din epocă, dar Nicolae Ceauşescu a murit exact ca în cărţile alea, ca în filme... Şi această moarte, în mine cel puţin, a lăsat urme...“, spune Andrei Kemenici.
 
Care a fost ultimul dialog între Elena şi Nicolae Ceauşescu?
 
– La ieşirea din comandament, Nicolae Ceauşescu era în faţă, flancat de doi paraşutişti, iar în spate, la circa un metru, tot astfel era condusă spre zid Elena Ceauşescu. Când a dat cu ochii de Stănculescu, aflat deja afară, lângă scări, a întrebat într-un fel ambiguu, viclean: „Nicule, în România se împuşcă oameni?” Eu eram lângă general şi întrebarea fusese pusă atât de provocator încât mă aşteptam să răspundă acesta, dar a intervenit Nicolae Ceauşescu, care, săgetându-l cu privirea pe Stănculescu, a răspuns: „Încă o trădare naţională!”
 
Ce v-a impresionat atunci, acolo, domnule general?
 
– Uimitor pentru mine a fost ... citeşte continuarea pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Utilizator Adevărul
30.03.2019, 16:02:09

Comentariu considerat abuziv.

allegro vivace
30.03.2019, 17:39:11

la 30 ani nu ne asteptam decat la povesti de adormit copiii. dupa 30 ani romanii inca sufera de scenarita si intocmai ca in 89 sunt dusi cu presul de/la tv. pana nu ne trezim sa judecam cu mintile noastre si sa nu inghitim povestile spuse de 'formatorii de opinie' vom continua sa fim amagiti si mintiti.

+6 (6 voturi)
CARMEN FLOREA
30.03.2019, 18:35:29

Da? SI DE 30 DE ANI ROMANIA ESTE CONDUSA DE NISTE BORFASI PENALI GEN ILICI ,NASTASE PONTA ALBANEZUL EVREO KHAZAR ,BASESCU CHORU SI ALCOOLICUL MATELOT ,DRAGNEA ,YOHANISS , UDREA , MAZARE , ETC .Sa traiti bine

+3 (5 voturi)
IonIon Codreanu
30.03.2019, 18:56:21

Tot procesul a fost o uriașă murdărie! Au fost executați pentru ca să fie salvată PCR și Securitatea, care au condus România până astăzi. Cum să accepți că DOAR ei doi au fost vinovați pentru crimele comunismului?! Cum să accepți ca după execuție tot PCR să conducă România cu mână de fier, deghizat sub alte denumiri?!

+2 (6 voturi)
Mihai Popescu
30.03.2019, 19:34:02

Ceausescu a fost omorit pt.ce a construit in tara asta. Ce merita borfasii astia de dupa 1989 care au distrus tara si au saracit poporul ?

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările