Istorie

articolul anterior articolul urmator

Un Crăciun în celulă

31
23 Dec 2014 17:34:08
Radu Preda

Exuberanţa sărbătorilor care însoţesc Naşterea Domnului se află într-un contrast absolut cu mărturiile celor care au trecut prin celule închisorilor comuniste. Ar fi suficient să recitim aici, cu titlu exemplar, una dintre multele amintiri.


Ion Ciubotă, Feteşti, arestat în 1958 şi condamnat la 20 de ani muncă silnică:
„[La Aiud] Altă dată, de Crăciun, în ’58 sau în ’60, eram împreună cu preoţii – erau oameni foarte pregătiţi acolo, părintele Sofian Boghiu... Făceam rugăciunile pentru ziua Naşterii Domnului. Iar m-a prins pe mine... Ce faceţi, mă? Am zis: Ne rugăm, că suntem creştini ortodocşi, şi pentru duşmani, şi pentru toţi. Că noi suntem români, credincioşi, noi n-am făcut crime, păcate de moarte. Bine, lasă... Îmi ia numele şi vine şi m-a dus la Zarca, unde pe dreapta şi pe stânga erau numai celule pentru ăştia pe care îi prindea că nu respectă regulamentul închisorilor. Şi era un frig, domnule, acolo... Şi, de exemplu, noaptea trebuia să stai cu mâinile pe piept.
[…] Era o celulă înaltă de trei metri, foarte îngustă, dar lungă. Sus de tot era un oberlicht, un geam, iar jos era un godin spart. Era atât de frig că pereţii erau numai stele, parcă era Calea Lactee, peste tot numai steluţe... Jos îngheţat, sus îngheţat şi se făcea şi curent, domnule, şi nu se putea trăi, nu se putea. Seara ne dădea o pătură roasă de vremi, un petic aşa, nici nu era mai mare, ca să dormi acolo pe el, pe jos pe ciment. […]
Dar cine dormea? Dacă dormeam, muream. C-alături de mine a murit un preot din Ciulniţa. Am vorbit cu el prin morse. Am stat acolo şi-am suferit că nu mai puteam. Trebuia să alergi toată ziua şi toată noaptea ca să nu îngheţi. Într-o noapte nu mai puteam, eram obosit, nemâncat, iar frigul era insuportabil. Am adormit şi spun cinstit, parcă mi-a apărut, aşa o lumină puternică albă şi Maica Domnului, parcă a venit la mine şi-a zis: Scoală, că îngheţi şi mori! M-am trezit speriat şi-am luat-o la fugă prin celulă, c-altfel muream... Organismul meu depunea ultimul efort, simţeam că e cald, adică îţi dădea organismul tot ce mai putea ca să scapi de necazul ăsta. Şi ne-a scos după opt zile. Când am intrat în celular, în celula unde stăteam, ziceam că sunt la Intercontinental. Vorbesc serios. Era’ acolo băieţii noştri, mă aşteptau. Ne dădea câte 100 de grame de pâine pe zi, la toţi deţinuţii, şi din puţinul ăla mi-au oprit şi mie puţină pâine de la fiecare, puţin turtoi. Şi m-a pus pe roate. Am suferit atuncea foarte mult c-am stat în nesimţire, am avut temperatură, cred, peste 40 de grade.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Taunul 77
23.12.2014, 17:39:38

Cand am vazut numele de familie, o clipa am crezut ca e Ciubotea. Si ca Nea Danut, PDG-ul BOR SRL a fost prins de organe cu vreo potlogarie facuta impreuna cu gansterii psd-isti cu care e in cardasie de e nevoit sa manance piftia depus la racoare pe rafturi dupa zabrele ...

-8 (10 voturi)
Popescu Ion
23.12.2014, 18:21:01

Chiar și o glumă proastă are mai mult haz decât incredibila tâmpenie pe care-ai scris-o aici. Cum ți-a trecut o asemenea inepție prin cap? Nu te gândești prin ce trecea omul acela nevinovat, care-și amintea de suferința lui și a altora din seara de Crăciun?

+6 (8 voturi)
calu
23.12.2014, 18:08:48

Este de condamat faptele acelor nenenorociti ,acele brute, care au pus in aplicare astfel de atrocitati.De ce preotii au fost persecutati atuncea,de ce sunt si acum.Este adevarat ca comunistii au folosit metode animalice in comparatie cu cele folosite acum impotriva preotilor,a BOR.Oare ne aflam pe acelasi drum,dar cu diferenta ca asta-i un piculet ....pietruit cu democratie?

+7 (7 voturi)
Stan Toma
23.12.2014, 18:22:25

Parca tineai cu militia domnule calu?

-2 (4 voturi)
Stan Toma
23.12.2014, 18:20:54

Doar cu o zi in urma era un articol care lua partea militienilor : baieti de treaba ,familisti ,buni de „pus la rana”cum zice romanul ,neprihaniti si mai ales tineri care nu au gustat din placerile vietii de organ de represiune al comunistilor. Acum dumneavoastra spuneti ca erau si excese?Ca luau oameni de pe strada sau doar ca indrazneau sa se roage Creatorului?Nu se poate.Baietii aia tineri si familisti cu asa poze si asa familii hranite la gospodaria de partid?

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările