Un mormânt de acum 2.500 de ani dezvăluie primele dovezi ale consumului de canabis ca drog, la o populaţie din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mormânt de acum 2500 de ani, descoperit într-o zonă montană din vestul Chinei, oferă cele mai clare indicii de până acum ale consumului de canabis ca drog - acestea sunt şi cele mai vechi dovezi care s-au păstrat, în condiţiile în care sunt greu de obţinut.

Oamenii de ştiinţă chinezi şi germani au descoperit semnătura chimică a canabisului după ce au analizat bucăţi de lemn şi pietre arse din mai multe vase de cărbuni aflate în mormânt.

Mai mult, eeste vorba de un soi de canabis bogat în tetrahidrocanabinol (THC), cea mai puternică substanţă psihoactivă din compoziţia acestuia.

Autorii studiului, publicat miercuri în Science Advances, au avansat ipoteza că populaţia îl consuma la ceremoniile de înmormântare pentru a intra în legătură cu divinitatea sau a comunica cu morţii.

Urme de canabis de aproximativ aceeaşi vechime au fost descoperite în alte câteva morminte central-asiatice, între care şi într-o zonă din Munţii Altai, la 3000 de kilometri de Munţii Pamir.

Est-asiaticii cultivau canabis încă de acum cel puţin 6000 de ani, însă foloseau doar seminţele sau fibrele pentru a fabrica îmbrăcămingte şi frânghii.

Însă descoperirile de la cimitirul Jirzankal ne dezvăluie pentru prima dată cum populaţia apela la canabis pentru a-şi induce anumite stări modificate de conştiinţă, scrie Science News.

E greu de crezut că îl fumau ca în vremurile noastre, ci mai degrabă îl ardeau în spaţii închise, inhalând fumul.

    

Nicole Boivin, directorul Institutului Max Planck pentru Ştiinţe Istorice, unul dintre autorii studiului, a spus că canabisul era ars deasupra unui vas din lemn pentru cărbuni.

„Se pare că pe atunci, înainte de invenţia pipei, care totuşi a apărut mult mai târziu, nici nu puteau fuma cannabisul altfel”, a spus aceasta.

Vasele de cărbuni, în număr de 10, au fost descoperite la cimitirul Jirzankal din Munţii Pamir, în apropierea graniţei dntre China şi Pakistan.

Imagine indisponibilă

Pănă acum nu s-a ştiut aproape nimic referitor la perioada şi locurile în care populaţiile au putut identifica şi consuma acele soiuri de cannabis ce conţineau substanţe psihoactive în concentraţie mare.

Aceste ierburi au început să fie cultivate în estul Asiei pentru seminţele lor bogate în grăsimi şi fibre din 4000 î.hr, însă soiurile din acele vremuri, ca şi cele sălbatice, aveau concentraţii mici de THC şi alţi compuşi cu efecte psihoactive, spun autorii studiului

Numeroşi istorici au trasat practicile fumatului de iarbă în stepele central- asiatice din Antichitate, dar ei ei se bazau doar pe un paragraf dintr-un text scris de istoricul grec Herodot, unicul de a est fel, datând din primul mileniu î.hr.

Autorii susţin că rezultatele cercetării oferă primele dovezi concrete ale consumului de canabis în zonă, cu toate că nu pot fi trase concluzii certe în privinţa descoperirilor de la cimitirul Jirzankal: cultivau cannabis în mod activ sau pur şi simplu încercau să obţină ierburi bogate în THC?

Boivun a explicat că şansele de a dovedi că oamenii din Antichitate consumau droguri sunt aproape la fel de mici ca găsirea acului în carul cu fân;  asemenea dovezi sunt rare, greu mai păstrându-se urme ale unui presupus consum de droguri – acestea sunt perisabile, astfel că nici nu vom găsi vreodată dovezi prea generoase.

Imagine indisponibilă

FOTO Science News

Oamenii de ştiinţă spun că planta produce compuşi psihoactivi în concentraţii mari atunci când creşte la altitudini mari, ceea ce explică de ce tocmai soiurile astea au putut fi descoperite – ca şi motivul pentru care populaţia din aceste regiuni montane înalte au început să-l consume ca drog.

Mai mult, regiunea, greu accesibilă azi, e posibil să fi fost situată pe Drumul Mătăsii, o rută comercială importantă.

Imagine indisponibilă

FOTO adventuresoflilnicki.com

Robert Spengler, arheobotanistul echipei, spune că putem presupune că „cunoştinţele legate de fumatul canabisului şi de soiurile bogate în substanţe psihoactive erau tradiţii culturale – care s-au răspândit apoi de-a lungul drumurilor comerciale.

„Perspectivele moderne asupra cannabisului variază mult de la o cultură la alta, dar este destul de evident că ne aflăm în faţa a milenii de consum în scopuri medicinale, în ritualuri, dar şi ca drog”, a completat Spengler. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite