Istorie

articolul anterior articolul urmator

Un muzeu, două muzee

3
24 Sep 2015 11:53:27
Radu Preda

După un sfert de secol de tranziţie, iată că suntem într-o situaţie inedită: pe circuit parlamentar se află nu mai puţin de trei proiecte având drept numitor comun înfiinţarea la Bucureşti a unui Muzeu al Comunismului (generic formulat).

Ideea unui spaţiu muzeal şi memorial dedicat perioadei dictaturii proletariatului a apărut în societatea românească post-decembristă în chiar primele zile de libertate. Privirile s-au îndreptat spre Casa Poporului, simbolul unei megalomanii criminale care se cerea cumva exorcizată. Proiectul nu a depăşit mulţi ani etapa dorinţei, tentativele de concretizare lovindu-se fie de dezinteres, fie de lipsa de finanţare, fie de oricare alt motiv, real sau nu. Se pare că dreptul la memorie nu a fost luat în serios, ceea ce, la urma urmelor, nici nu ar trebui să ne mire.


Asumarea de către Preşedintele Johannis a ideii unui Muzeu al Comunismului a dat un binevenit impuls reluării, de data aceasta sper cu mai mult succes, a proiectului. În plus, aşa cum am constatat şi în urma unei dezbateri ample desfăşurată în 2014 şi 2015 la iniţiativa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi derulată de Adevărul şi de Televiziunea Publică, există între timp un larg consens politic, transpartinic, academic şi civic referitor la utilitatea şi urgenţa demersului muzeal şi memorial deopotrivă.


IICCMER a organizat în primăvara acestui an inclusiv o consultare cu instituţii similare din Europa de Est, din Germania şi Anglia pe marginea coordonatelor pedagogice şi istoriografice. Expertiza acumulată de IICCMER – inclusiv printr-o serie de expoziţii din anii trecuţi şi prin implicarea în alte proiecte similare, publice sau private – permite acum să vedem mai limpede ce se poate face, dar şi ce nu ar fi bine să se realizeze. Pentru claritatea unui proiect, este mai mult decât util să fim de acord asupra a ceea ce nu dorim.


Nu cred că ne dorim un muzeu în care să „înscenăm” experienţa comunistă, să băgăm groaza în vizitatori, aşa cum, la polul opus, nu este un scop legitim să prezentăm cât de bun a fost, dincolo de excese, regimul de tristă amintire. Un muzeu dedicat totalitarismului comunist trebuie să informeze, să pună pe gânduri, să îndemne la reflecţie pe tema trecutului, dar nu mai puţin şi pe aceea a prezentului şi viitorului. Pentru a ajunge să fie tăiata panglica inaugurală, este timpul să armonizăm iniţiativele, să ne punem de acord asupra unui proiect de reală anvergură naţională şi nu numai.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tagetes
24.09.2015, 17:57:21

Adio proletari... de-acum Dictatura noastra a proletariatului va fi pusa ca-n Evul Mediu la stâlpul infamiei, oprobiului public. A fost cantecul nostru de lebada, culmea la care a putut ajunge echitatea in munca si recompensa muncii.... Se spune ca inainte de moarte, lebada canta. Platon confirma aceasta credinta a vechilor greci. In pragul sfarsitului, lebedele cantau fericite, pentru ca se duceau la Apollon. Da , dicatura noastra a fost ceva rar intalnit , frumos si in acelasi timp trist. Muzeul, adevaratul muzeu, ramane in inimile noastre si poate intr-o farama de speranta.

+2 (2 voturi)
catalin toader
24.09.2015, 19:49:12

@ Tagetes : Sper ca nu o sa va suparati pe mine daca o sa va reamintesc cuvintele atribuite lui Lenin in octombrie 1917 : "numai de-ar tine". Pana la urma nu a tinut. Daca o sa se faca un muzeu, ar fi bine sa fie asa cum spune domnul Preda : "Nu cred că ne dorim un muzeu în care să „înscenăm” experienţa comunistă, să băgăm groaza în vizitatori, aşa cum, la polul opus, nu este un scop legitim să prezentăm cât de bun a fost, dincolo de excese, regimul de tristă amintire".

+1 (1 vot)
STEFAN MATEI
27.09.2015, 18:17:05

tagetes,adevarul este ca nu a fost niciodata o dictatura a proletariatului,acum toti si-au cumparat niste diplome si alea false,parlamentari auto si cate am vazut de te ia groaza,traim o dictatura o imposturii si a cleptomaniei care cangreneaza societatea romaneasca.acesti impostori se baga in slujba celui mai puternic in umbra interesului national care a devenit interes personal,invatotori sau profesori care incearca sa conduca o tara dar ei au fost numai slugi ale sistemelor de la conducerea acestei tari,proletarii au cam disparut

+1 (1 vot)
Modifică Setările