Istorie

articolul anterior articolul urmator

Un notar evreu ar fi persoana care a trădat-o pe Anne Frank, potrivit unei noi investigaţii

3
18 Jan 2022 09:37:20
Autor: News.ro
Foto via news.ro
Foto via news.ro

O investigaţie condusă de un fost agent FBI referitoare la persoana care a denunţat-o pe adolescenta Anne Frank şi pe familia ei naziştilor a identificat drept suspect principal un notar evreu care ar fi făcut-o pentru a-şi salva propria familie.

Arnold Van den Bergh ar fi putut dezvălui unde se ascundea Frank la Amsterdam pentru a-şi salva familia, potrivit unui investigaţii despre cazul judiciar neelucidat care a durat mai mult de şase ani şi ale cărui rezultate au fost detaliate în cartea „La trahison d'Anne Frank” de autoarea canadiană Rosemary Sullivan.

Acuzaţiile contra lui Arnold Van den Bergh, decedat în 1950, sunt susţinute de dovezi, în special de o scrisoare anonimă trimisă tatălui lui Anne Frank, Otto, după al Doilea Război Mondial în care era identificat notarul drept un trădător, potrivit elementelor publicate luni de mass-media olandeze. 

Muzeul „Anne Frank” a declarat pentru AFP că rezultatele anchetei, conduse de detectivul în retragere de la Biroul Federal de Investigaţii Vincent Pankoke, au condus la o „ipoteză fascinantă”, dar necesită o anchetă suplimentară. 

Adolescenta în vârstă de 15 ani, cunoscută în întreaga lume după publicarea jurnalului ei intim scris între 1942 şi 1944, atunci când ea şi familie ei se ascundeau într-un apartament clandestin din Amsterdam, a fost arestată în 1944 şi a murit în anul următor în lagărul de concentrare Bergen-Belsen. Diferite teorii au circulat mult timp despre raidul care le-a deconspirat anexa secretă unde se ascundea familia. 

Numele de Van den Bergh nu a primit prea multă atenţie, dar a fost evidenţiat de-a lungul investigaţiei care a folosit tehnici moderne, în special inteligenţa artificială, pentru a rezulta o cantitate mare de date. 

Investigaţia a redus lista de suspecţi la patru, între care Arnold Van den Bergh, membru fondator al Consiliul evreiesc, un organ administrativ pe care naziştii i-au obligat pe evrei să-l constituie pentru a organiza deportările. 

Anchetatorii au descoperit că familia sa beneficia de o excepţie de la deportare, care a fost revocată în momentul trădării familiei Frank, dar care în final nu a fost deportată, din motive necunoscute. 

Ronald Leopold, director executiv al Muzeului „Anne Frank”, a avertizat că au rămas întrebări fără răspuns cu privire la scrisoarea anonimă şi că o investigaţie suplimentară era necesară. „Trebuie să fiţi foarte prudent înainte de a înscrie pe cineva în istorie drept cel care a trădat-o pe Anne Frank dacă nu sunteţi sigur de la 100 la 200% de acest lucru”, a declarat, pentur AFP, Ronald Leopold, director executiv al Casei Anne Frank din Amsterdam.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

mircea miricioiu
18.01.2022, 14:27:51

in toate natiile au fost oameni care si-au tradat conationalii, in disperarea de a scapa ei insisi, de puscarie, de deportare, de condamnare capitala etc. etc. ori si-au tradat tara. deci, nicio mirare. si apoi, bolsevismul, pe ce aripi a planat bolsevismul in viata europei de est ?

Alexe Radu
18.01.2022, 14:35:11

E ca mailul de amenintare primit de Maia Morgenstern , au sarit anumite ambasade si institutii ca vai ce antisemiti sunt romanii , iar cand s-a descoperit faptasul , un tanar evreu din Bucuresti , s-a pus batista pe tambal ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic .

+2 (2 voturi)
ion carutasul
18.01.2022, 14:37:46

Otto Olendorf : ”Pe timp de razboi evreii fac spionaj pentru ambele parti ”.Sic!

-10 (12 voturi)
Modifică Setările