Istorie

articolul anterior articolul urmator

Unire şi unitate

28
24 Jan 2018 15:43:13
Radu Preda

Anul românesc începe cu o unire mică, în ianuarie, şi se termină cu una mare, în decembrie. În acest arc te-ai aştepta să vezi semne ale unităţii, să simţi că, bucurându-ne de o asemenea încadrare memorială, ştim să înmulţim roadele unirii.

În multe feluri, unirea nu este secondată de unitate. Un exemplu la îndemână: aderarea la Uniunea Europeană – o altfel de unire! – nu este urmată automat de integrare, procesul acesta putând dura atât de mult încât unii, precum britanicii, îl abandonează, în vreme ce alţii îl critică, profitând însă toţi de avantajele lui imediate. Toţi euroscepticii se hrănesc din tensiunea dintre idealul la care au aderat generaţiile anterioare şi lipsa de răbdare a celor de azi, la care adaugă defecte inevitabile, dar reparabile, de parcurs. Declară maşina rablă, înainte ca ea să fie cu adevărat kaputt.

În ceea ce ne priveşte, unirea Principatelor Române şi apoi a Regatului României a declanşat o serie de proiecte prin care unitatea trebuia să devină reală. Iaşul a rămas, cultural şi nu numai, o capitală secundă, loc de refugiu în Marele Război, referinţă identitară inconturnabilă şi spaţiu de întâlnire cu estul apropiat sau mai îndepărtat. Este emblematică grija regelui Carol I de a lăsa în capitala moldavă semnele vizibile ale noii monarhii prin restaurarea bisericii Sfinţii Trei Ierarhi şi refacerea fostei catedrale Sfântul Nicolae Domnesc sau construirea noului sediu al Universităţii.

În Transilvania, după 1918, este pus în practică un vast program de reconsiderare a spaţiilor publice reprezentative: de la noul centru al Oradei şi al Clujului, construit acum în jurul Catedralei ortodoxe şi a Teatrului Naţional, la ansamblul eclesial de la Alba Iulia, care va găzdui încoronarea regelui Ferdinand I, şi de la noile biserici ortodoxe de la Târgu Mureş, Sighişoara, Turda, Reşiţa, Satu Mare, Zalău sau Bălţi la admirabila catedrală mitropolitană a Timişoarei, sfinţită în prezenţa Regelui Mihai cu un an înaintea abdicării sale forţate.

Dincolo de autostrăzi, necesare fără îndoială, ceea ce azi şi mâine ar trebui să ne unească ar fi, cât mai simplu spus, gratitudinea faţă de înaintaşi (pe care nu îi cunoaştem suficient), respectul pentru zestrea primită (pe care o ignorăm şi nu-i mai vedem valoarea), pietatea faţă de cei care au murit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori (faţă de care avem o datorie neîmplinită încă). Măcar la acest soroc al calendarului să realizăm cât de departe am ajuns, prin ce sacrificii s-a plătit totul şi că trebuie în regim de maximă urgenţă să recuperăm respectul de sine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

_wakki m
24.01.2018, 15:56:09

în mod sigur dragnea, nicolicea, ciordache și rădulescu mitralieră sunt pătrunși de pietate și respect pentru înaintașii care s-au jertfit, etc etc în tot ceea ce fac, numai la asta se gândesc sunteți foarte departe de realitate, dle Radu Preda

0 (2 voturi)
stotritatidva
24.01.2018, 17:04:32

Pai sorosistii se inchina la domnul Soros ! Deci orine altcineva e mai pios cu stramosii

+1 (3 voturi)
Paun_Al
24.01.2018, 16:28:19

Mai terminati cu "unirea mica "...Atunci s-a produs "unirea fundamentala" pentru crearea Romaniei , s-au pus bazele existentei statului roman . De catre o elita exceptionala , calita in revolutiile din 1848 , scolita in occident , cu o adevarata constiinta romaneasca . In 1918 ... s-a desavarsit unirea , in Romania Mare . Ce este aceea "mica unire "? Ce ne mai uneste astazi , in afara de limba romana ? Care sunt valorile , care sa ne faca sa fim mandri , sa dorim sa traim ca romani ? Prin cat de nepasatori ne aratam , fata de ce se intampla dincolo de interesele noastre marunte , prin cum ne alegem conducatorii ...prin cum arata tara , aratam ca nu avem nici un respect , nici o recunostiinta fata de cei ce au infaptuit Romania si au vrut sa traiasca ca romani , intr-un stat romanesc . Sa ne imbracam in haine natioanale ,sau de sarbatoare , sa punem tricolorul , sa asistam la o parada ... dupa care se ne vedem de viata noastra, in care ne furam unul altuia caciula , in care ne aranjam interesele , intrarea in fata , pozitia.... cu mita , daruri , cumetrii ... in care conducatoirii iau o pauza de o zi de la indeletnicirea lor de baza ..hotia , coruptia ... si interesele clientelare ... toate astea nu inseamna ca cinstim Romania si pe cei ce au infaptuit-o .

0 (2 voturi)
stotritatidva
24.01.2018, 17:12:45

Confuzia apare din idealurile prescrise in momentul unirilor. Adica din scopul lor. Daca romanii au fost uniti ca sa injure Rusia obiectivul este supraindeplinit. OK Sa zicem ca ar fi ucrainienii catolicizati mai aprigi injuratori. Sau sa admitem ca si polonezii sunt mai spurcati la gura. Dar locul 3 e de departe asigurat. Si e loc de podium. Daca toate astea presupun ca romanii sunt imprastiati si aici cred eu ca e peste medie. Polonezii ca injuratorii catolici cu traditie din vechime, in 300 de ani au ajuns: mici, mici de tot. Fata de ce erau evident.

0 (4 voturi)
stotritatidva
24.01.2018, 17:03:11

"Declară maşina rablă, înainte ca ea să fie cu adevărat kaputt." Pai bine si ar trebui sa astepte ca masina sa sara in aer, ca s-o declare kaputt ?! Daca britanicii au sarit din ea in timp ce mergera cu 100 M/h or fi ageamii in masini? Masina nu trebuie declarata kaputt, trebuie golita de componente si da cu ea de o prapastie ca sa fie catr mai repede kaputt Altfel e pericol public

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările