Istorie

articolul anterior articolul urmator

Unirea Basarabiei cu România aparţine TUTUROR românilor şi partidelor politice!

16
24 Jul 2013 11:12:40
Lulea Marius Dorin

Am observat în ultima perioadă o tentaţie a unor politicieni de a lăsa impresia că ei sunt şi ceilalţi nu ar fi pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

Unirea Republicii Moldova cu România reprezintă un proiect naţional, tot aşa cum a fost integrarea Europeană şi Nord Atlantică( care a fost făcută în mandatul PSD şi ulterior PNL). Fiecare partid politic trebuie  să lupte pentru acest lucru, fără a arunca învinuiri asupra a ce nu fac ceilalţi ci poate cu mai multă critică asupra propriei conduite.

 

Aceste fenomen vine de jos şi pe măsură ce se dezvoltă în societate apare dorinţa naturală a politicienilor de ai răspunde, de multe ori numai de dragul voturilor şi pentru a fi în curent. Nu ar fi trebuit să fie aşa şi să aibe un traseu exact invers, dar problema noastră este că politicienii de până acum nu au fost elite, acestea preferând să stea retrase.
 
A spus bine un ziarist că un politician care se va opune Unirii, atunci când va fi momentul, va fi un politician mort.
 
Unirea Basarabiei cu România reprezintă un proiect naţional şi el aparţine tuturor românilor chiar dacă sunt de stânga sau de dreapta.
 
Încercarea de politizare a acestui proces şi introducerea lui în lupta politică reprezintă cea mai mare greşeală.
 
Un proiect de asemenea amploare trebuie asumat de întreaga clasă politică şi dacă cineva încearcă să şi-l asume aruncând asupra ceilorlalţi umbra că ei s-ar opune, nu putem vorbi decât de anti-unionism.
 
Un singur partid nu poate fura exclusiv acest mesaj. El Nu a fost adus  în discuţia publică de un anumit politician ci a fost nevoie de o muncă de voluntariat de 6-7 ani pentru a reuşi să ajungem la acest nivel. Nu este rodul lor ci al societăţii civile. E nevoie de politicieni, dar de toţi.
 
Faptul că unionismul aparţine şi este revendicat de toate partidele, unele mai vocale, altele mai puţin vocale, este dovedit prin simplul fapt că peste 116 parlamentari au semnat Pactul pentru Basarabia. Lista acestora o găsiţi chiar aici www.basarabia-acasa.ro. Procentul de parlamentari semnatari reflectă şi procentul din parlament.
 
De asemenea pentru promovarea Legii Aducem Basarabia Acasă va exista o susţinere din partea tuturor partidelor politice parlamentare. Noi am discutat individual cu o parte din ei iar susţinerea este confirmată. Sunt şi de stânga, şi de dreapta.
 
Dacă cineva încearcă să folosească  în lupta politică unionismul atunci acela nu este Unionist. Cei care cunosc subiectul ştiu că el trebuie lăsat la îndemâna tuturor politicienilor. Aici trebuie să fie o competiţie şi nu o luptă.
 
Stânga din România nu este mai puţin unionistă decât dreapta din România, deşi unii încă mai aruncă anumite umbre asupra anilor de după revoluţie. Dar dragii mei, dreapta actuală vine din stânga de atunci aşa că sper să nu vă lăsaţi păcăliţi că unii au greşit mai puţin decât alţii. Nu a fost un singur om vinovat pentru eşecul ultimilor ani, aşa cum se lasă a se înţelege, ci o întreagă adunătură.
 
Dacă cineva îşi imaginează că mesajul Unionist va fi lăsat de către societatea civilă către un singur partid Atunci se Înşeală. Cei implicaţi în acest proces cunosc foarte bine comportamentul clasei politice şi nu o să meargă încercarea de marginalizare politică a lui. Nu se va putea corupe societatea cu acest mesaj iar lupta se va da pentru asumarea Uniformă. Să nu îşi imagineze cineva că dacă e primul care spune Unire atunci lumea se va duce spre el.... greşit... se merge mai departe până toţi vor spune Unire.
 
Ca să dau un exemplu, în Acţiunea 2012 există tineri activişti din toate partidele politice. La şedinţe şi la activităţi nu au fost niciodată probleme. Dacă tinerii pot lucra pe acest subiect, atunci de ce nu ar face- o şi cei mai mari?
 
Şi o scurtă povestire dar foarte reală. Două persoane pe Facebook: unul monarhist, celălalt republican. Monarhistul pune o postare despre rege. Republicanul intră şi dă în rege, monarhie şi începe o adevărată polemică între cei doi. Pline de nervi, cele două persoane îşi aruncă injurii şi încep să se întrebe cum a ajuns cealaltă persoană în lista personală de Facebook. Caută istoricul, cercetează şi... binenţeles, ambii erau implicaţi în activităţi unioniste. Cearta s-a încheiat şi chiar cu prietenie, concluzia fiind aceea că Unionismul nu poate decât să unească şi cu siguranţă nu trebuie să dezbine.
 
Am stat la cort să strâng semnături pentru Basarabia. Cineva dă să vină să semneze, dar prietenul de lângă el îi spune: nu semna că ăştia sunt oamenii lui .... Nu domnule, nu suntem oamenii lui... Şi iată cum politizarea ne-echilibrată poate duce la distrugerea unei idei bune. Nu de asta avem noi nevoie.  Mesajul e important şi nu cine îl duce. Oamenii pot trăda dar mesajul cu siguranţă NU.
 
Sper că mesajul a fost CORECT înţeles şi Aşteptăm pe toţi alături de noi în acest proiect.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Oriana Costandache
24.07.2013, 11:33:25

frumos articol, suntem diferiti insa pentru Unire trebuie sa lasam deoparte particularitatile si trebuie sa revenim la ceea ce ne face lafel Bravo Marius

+2 (4 voturi)
Florin Georgescu
24.07.2013, 11:37:26

Unirea inainte de toate !Sper ca toti romanii sa inteleaga ca Unirea inseamna putere.Ai dreptate d-le Lulea,oamenii pot gresi dar ideea de Unire nu e gresita.E mesajul nostru cel mai drag.Nu trbuie sa fie doar un foc de paie.Romanii incep multe si termina putine.La inceput e mult entuziasm dar cu timpul se pierde...si ramine doar munca,munca,munca.

+2 (4 voturi)
Lulea Marius Dorin
24.07.2013, 12:09:16

Noi nu ne oprim și nu ne consumăm energiile decât strict pe această problemă. E timp să ducem până la capăt la fel ca în 1918.

+2 (4 voturi)
deusex
24.07.2013, 13:40:32

Nu apartine tuturor romanilor. Mie nu-mi apartine, asa cum nu-mi apartine nici catedrala aia din capitala. La fel cum nu-ti apartine tie nimic din realizarile mele pentru ca sunt ale mele nu ale noastre. E plina tara de puturosi, n-am nici un motiv sa imi doresc o unire cu o alta adunatura de trandavi.

-3 (5 voturi)
Florin Georgescu
24.07.2013, 13:50:14

E un punct de vedere...Citeste o carte...Sau mai multe !Cuvintele civilizatie,solidaritate,natiune,patrie iti spun ceva?Crestinii au o vorba:de unde nu e nici D-zeu nu cere.Putem avea pareri diferite dar nu putem fi diferiti la tot....Avem si multe pareri comune...din fericire.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările