Istorie

articolul anterior articolul urmator

Un muzeu

12
19 Dec 2019 18:57:17
Radu Preda

Da, la trei decenii de la căderea simbolică a dictaturii proletariatului, avem o lege care prevede înfiinţarea unui muzeu al ororilor comuniste. Aceasta ar merita pusă în practică mai inteligent decât textul legal ca atare.

Înainte de toate, tot pe calea legiferării, este urgentă şi imperiosă stabilirea corectă a titulaturii. Adică: Muzeul Crimelor Comunismului în România (MCCR). Am precizat şi la data adoptării legii, nu despre orori – care pot fi şi estetice, de gust, adică de opţiune – este vorba, ci despre crime la propriu, imprescriptibile, adică pe care justiţia este obligată să le aibă pe agenda ei. Despre măsurile criminale luate împotriva populaţiei civile trebuie să povestească noul muzeu generaţiilor de azi.

Apoi, contrar lipsei de transparenţă de dinaintea votului, legea trebuie aplicată prin reunirea partenerilor relevanţi, nu doar a celor prevăzuţi de legiuitor. Aşadar, pe lângă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, ar trebui să participe reprezentanţi ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, ai reţelei informale de muzee şi memoriale private dedicate epocii, titularii catedrelor de istorie contemporană afirmaţi în domeniu şi, în general, toţi cei care posedă expertiză confirmată.

Întâlnirilor pregătitoare, patronate de Ministerul Culturii, vizând conţinutul şi maniera de prezentare, trebuie să le corespundă măsuri concrete: unde ar putea fi construit MCCR sau în ce loc ar fi potrivit să fie găzduit, ce buget are la dispoziţie, care este maniera de desemnare a conducerii, evitându-se deturnări hermeneutice etc. Una peste alta, textului legii îi trebuie con-textul prin care, corect şi fără întârzieri, să se poată trece de la vorbă la faptă, de la aşteptare la concretizare, transformând întârzierea în avantaj.

În fine, cred că, la treizeci de ani de la sfârşitul simbolic al perioadei totalitare, cu doar două condamnări penale, un muzeu dedicat profundei nedreptăţi şi traumelor adânci lăsate de puterea politică în corpul social trebuie realizat şi construit integral de stat. Este modul prin care statul de azi spală din mizeria produsă de cel de până mai ieri. Fonduri private pot veni după inaugurare, dar acum este momentul probei conşiinţei unui stat care se doreşte de drept. Un muzeu...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

protector
19.12.2019, 20:15:15

"Fonduri private pot veni după inaugurare, dar acum este momentul probei conşiinţei unui stat care se doreşte de drept. Un muzeu…" Ca noul stat sa fie drept ar trebui ca sa elogieze si ce a facut comunismul bun pentru om . Pentru ca desigur poate fi intitulat proletariatul o dictatura , dar acest proletariat a fost majoritatea populatiei . Desigur si dupa rascoala lui Gheorghe Doja, ciocoii ajunsi in final castigatori, au dat legi care sa-i indoaie pe proletarii rasculati. E un trend specific ciocoiesc. Dar in niciun caz nu e vorba de dreptate .

0 (4 voturi)
protector
19.12.2019, 20:35:41

"Un muzeu…" Oare cine a fost ala care a inventat asa concept politic ?! Ca Stefan cel Mare nu s-a gandit sa faca niste muzee cu crimele paganilor ! El facea biserici ca amintire pentru razboi ! Si uite ca la metoda lui Stefan cel Mare nu a lovit Incalzirea Globala !

-2 (4 voturi)
Paun Al
19.12.2019, 21:39:39

Dupa atatia ani la conducerea IICCMER , ca si politicienii , dv. ne spuneti ce ar trebui facut .. Dv trebuia sa faceti , nu sa folositi functia ca pe o sinecura . Ne-ati luat si ne luati banii degeaba . "Ii veti cunoaste dupa roadele lor "

+3 (3 voturi)
protector
19.12.2019, 22:03:56

Paun Al "trebuia sa faceti" La ce va referiti ? Adica dumneavoastra sustineti partea comunistilor atei sau a religiosilor ?

-6 (6 voturi)
Paun Al
19.12.2019, 22:58:36

Adine , Unul din joburile pentru care este platit , si ar trebui sa se zbata , este acest muzeu al comunismului ... Este bine sa ne cunoastem trecutul , ca sa nu-l mai repetam ... Comunistii au avut si ei religii , Dumnezei , doar ca erau numite altfel ( de ex Patriarhul Iustinian credea in "Crisosul sovietic" , Kiril al Moscovei crede in Putin ...Putin crede in el insusi ...:))) Dupa ce scrii pe aici pe site , nu n-ai nici o legatura cu vreun Dumnezeu adevarat ... esti un ateu care mimeaza o religie ... Probabil crezi in Dumnezeul in care crede si Kiril .

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările