Istorie

articolul anterior articolul urmator

Va uita Germania lovitura românească pe la spate care a fost 23 august 1944?

41
8 Feb 2016 13:18:22
Ion Cristoiu

Într-un număr anterior al revistei Historia, mai precis cel din ianuarie 2016, am publicat un amplu eseu intitulat „«Tigrul Alb», un filme despre Spaimele Rusiei de azi, de ieri şi din totdeauna”.

Pelicula Tigrul Alb, producţie Mosfilm, subvenţionată de ministerul Culturii al Federaţiei Ruse, ieşită pe piaţă în mai 2012, în ajunul Zilei sărbătorite la Moscova drept cea a Victoriei asupra Germaniei, istoriseşte în chip bulgakovian confruntarea Armatei Roşii cu un Tanc nemţesc legendar în timpul ofensivei din Belarus, în cadrul Operaţiunii Bagration.

Pentru acest eseu, Tigrul Alb, am citit ca prostu' de m-am spetit (dînd curs maniei mele de documentare pînă-n pînzele albe) articole, cărţi, note întregi dedicate Operaţiunii Bragration, declanşate de Armata Roşie la 22 iunie 1944, dată simbol dacă ne gîndim la 22 iunie 1941.

Eram convins că acţiunea filmului se desfăşoară în mare parte în hotarele acestei Operaţiuni prin care Armata Roşţie a zdrobit Grupul de Armate Centru, înaintînd năprasnic pe teritoriul Belarus şi al Poloniei Răsăritene.

Scrisesem  despre Operaţiune, zicîndu-i o Barbarossa pe dos, gîndită astfel de Stalin, o dată ce-o declarase pe 22 iunie 1944, la trei ani de la Invadarea URSS. Operaţiunea a durat între 22 iunie şi 19 august 1944.

Totul se potrivea,  cu cîteva mici excepţii:

1. În deschiderea filmului se vorbea de cadavre de militari maghiari descoperiţi într-o tranşee. Pe parcursul Operaţiunii Bragation ruşii n-avuseseră în faţă nici un maghiar.

2. Mikhail Efimovici Katukov, comandantul Armatei I-a de Gardă Blindate, invocat în film şi a cărei fotografie de pe Internet seamănă cu cea a personajului din Tigrul Alb, a fost subordonat Primului Front Ucrainean condus de Ivan Koniev.

Într-o noapte, reluînd vizionarea filmului,  descopăr că acţiunea  se petrece în timpul ofensivei Lvov-Sandomierz, din flancul drept al Operaţiunii Bagration. Desfăşurată între 17 iulie 1944 şi 29 august 1944, Operaţiunea Lvov-Sandomierz ţinteşte stabilirea unui cap de pod peste Vistula, la Sandomir, în Polonia. Secvenţa cu ungurii se lămureşte imediat. Grupul de Armate nemţesc Ucraina de Nord, condus de Joseph Harpe, cuprinde şi o Armată maghiară, de 200.000 de oameni, nemotivaţi să lupte.

Am citit degeaba despre Operaţiunea Bagration? Fireşte că nu. Am aflat astfel, din multe eseuri, că Operaţiunea, cea mai importantă de pe Frontul de Est a fost pusă în umbră în scrierile multor istorice occidentali  de Debarcarea din Normandia din 6 iunie 1944. Prin rezultatele ei, Operaţiunea Bagration – cel mai mare succes militar al ruşilor în cel de-al Doilea Război Mondial – a dat o lovitură mortală nemţilor şi a lovitură puternică Aliaţilor.

Avantajul dobîndit de Aliaţi prin Debarcarea în Normandia a dispărut după această Operaţiune. Pe o întindere de 1000 de kilometri, ruşii avansează spre Berlin  600 de kilometri în doar două luni, devansînd decisiv marşul Aliaţilor spre Capitala Germaniei.

La Conferinţa de la Yalta (4-11 februarie 1945), – Stalin s-a prezentat cu zdrobitorul avantaj al teritoriului cucerit. Multe studii includ în Operaţiunea Bagration, la capitolul Continuare Ofensivei, şi   Lovirea liniei Iaşi-Chişinău.

Pentru Complotul Generalilor, am citit mult despre Spargerea Frontului româno-german la 20 august 1944, moment care a declanşat Lovitura de Stat de la 23 august 1944. E mai mult decît trist (pentru mine), că o clipă nu mi-a trecut prin cap (la vremea cînd studiam trădările româneşti) să mă aplec şi asupra întregului Front rusesc.

De aici, de la Operaţiunea Bagration, ajung rapid la Ofensiva Iaşi-Chişinău, dotată cu harta întregului Front al Armatei Roşii, intitulată Eastern Europe, 1944. Russian Balkan and Baltic Campigns Operations 19 august – 31 decembrie 1944.

Abia acum îmi dau seama că linia Frontului rusesc, la 19 august 1944, cu o zi înaintea ofensivei şi cu trei patru zile înainte de 23 august 1944, nu era dreaptă, de la Leningrad pînă la Dunăre. Pînă la graniţa de Nord a Ungariei linia Frontului era mult înaintată spre Vest. Cele trei Fronturi Ucrainene, conduse de Ivan Koniev, Rodion Malinovski şi Fiodor Tolbuhin, sînt mult în urmă faţă de Frontul Belarus.

De ce lăsaseră ruşii România în urmă? Mai întîi pentru că avuseseră de rezolvat eliberarea Crimeii. În al doilea rînd, şi mult mai important, pentru că Stalin era interesat de înaintarea spre Berlin, pentru ca la Yalta să aibă faţă de occidentali un avantaj, pierdut după Debarcarea în Normandia.

Nu exclud şi posibilitatea ca Ruşii să fi ştiut de iminenta Lovitura de Stat. Harta mai arată însă un adevăr, unul lăsat în paragină de istoricii străini. Pe 31 decembrie 1944, linia Frontului rusesc e deja în continuarea celei stabilite în iulie 1944 la Nord, în Belarus.

Prin Lovitura de stat de la 23 august 1944, Armata Roşie recuperează cinci luni bune de ofensivă, pe care le-ar fi dobîndit poate într-un an dacă România n-ar fi ieşit din dispozitiv.

Observ abia acum că România e prima şi singura ţară care iese din Axă printr-o Lovitură de Stat, dînd Germaniei o cumplită lovitură pe la spate.

Dacă aş fi neamţ, n-aş uita adevărul: nici o altă ţară aliată a Germaniei n-a făcut asta!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

George Dumitrescu
8.02.2016, 15:11:41

Nemții nu uita nimic, păstrează , daca nu in memorie, sigur insa in arhivele istorice. In zilele astea , dupa ce SUA au implementat modelul aplicării si respectării dreptului international , primordial este interesul politic pe termen scurt si mediu si mai putin , chiar daca unii încearcă sa nege, reacțiile istorice. Toata lumea din Romanaia a vazut si vede cu ochii liberi cat isi mai aduc aminte polonezii ce a facut Romania pentru ei in 1939 sau pentru cehii sau slovaci in 1968 si face comparația cum ne tratează aceste trei state astazi (uneori ne joaca pe la spate, una declara si alta fac, dupa cum le dictează interesele). Memoria isi face simțită prezenta la interesele pe termen lung si atunci apar durerile de cap cand încerci sa înțelegi cate o atitudine inexplicabila, cum ar fi admiterea in Schengen!

+1 (3 voturi)
herr v3.01
8.02.2016, 15:14:41

"România e prima şi singura ţară care iese din Axă printr-o Lovitură de Stat, dînd Germaniei o cumplită lovitură pe la spate." si "adevărul: nici o altă ţară aliată a Germaniei n-a făcut asta!" Nimic nou sub soare. I. Cristoiu incearca sa socheze batand moneda pe celebrul "Dolchstoss" din 1918, asemuindu-l cu "Lovitura de Stat" romaneasca din august 1944, care a dus la tradarea aliatului german. Daca tot ne-a explicat cum i s-a ridicat ceata de pe ochi studiind texte istorice, poate era mai nimerit sa coreleze "tradarea romaneasca" cu celebrul "Complot al Generalilor" (germani de data asta), finalizat la 20 iulie 1944 printr-un atentat esuat asupra Führerului Adolf Hitler. Daca o parte a generalilor sai nu mai credeau in posibilitatea victoriei in razboi, noi romanii de ce am fi fost obligati sa o facem ? Mai ales ca Germania lui Hitler esuase in apararea granitelor aliatului roman, si mai grav, cu cateva zile inaintea declansarii operatiunii Iasi-Chisinau a decis retragerea majoritatii diviziilor blindate si a trupelor sale de elita, de pe frontul romanesc. Asadar cine a tradat cu adevarat, slabind substantial frontul comun romano-german ? In plus, "tradarea romaneasca" are un precedent - Italia fascista a lui Mussolini, Il Duce ("Conducatorul"). Exact ca si in Romania, Italia a fost invadata de fortele aliate in sudul tarii, iar sub presiunea bombardamentelor aliate, unica solutia aleasa de factorii politici s-a dovedit a fi debarcarea lui Mussolini si iesirea din razboi ("tradarea italiana" apud Cristoiu). Dupa acelasi ganditor, e onorabil sa te predai anglo-americanilor, insa e de-a dreptul rusinos sa te predai aliatilor lor rusi, adica exact cei la care ne tot trimiteau diplomatii occidentali. Iar daca ne gandim la consecintele continuarii rezistentei alaturi de germani, ne cam sta mintea-n loc : distrugerea oraselor romanesti si transformarea Transilvaniei de Nord intr-un stat tampon intre Romania si Ungaria...

+8 (10 voturi)
Danielm Maftei
8.02.2016, 15:17:15

lovitura a fost data germaniei naziste si in interesul Romaniei de atunci. Din pacate rusii s-au facur ca nu pricep si tot ne-au cotropit, dara daca tara asta mai suporta un razboi de un an, cred ca ne mai duceam in urma cu 10 ani si pierdeam probabil si toata Moldova, nu numai Basarabia. Asta intr-un caz fericit.

+3 (5 voturi)
alexander dughin
8.02.2016, 16:18:41

Tradare, tradare dar s-o știm și noi! De pactul Ribbentrop Molotov s-a aflat după război...mulți uita...întâlnirea de la Teheran din 1943 a pus bazele întâlnirii de la yalta, întâlnire unde am fost vânduți pentru 50 de ani...așa ca ardeiul umplut de cristoiu să o lase baltă cu trădarea...mă apuca toți drăcii când văd ca ne culpabilizăm gratuit...a fost o mișcare bună la 23 august

+6 (8 voturi)
alexander dughin
8.02.2016, 16:23:35

Nemții ne-au trădat și manipulat cu vârf și îndesat până a intră în război...ba pe deasupra au mai fost și ingrați cu soldățimea romană

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (41)

Modifică Setările