Istorie

articolul anterior articolul urmator

Vestigii ale unui oraş egiptean scufundat, descoperite în Marea Mediterană

0
20 Jul 2021 10:53:07
Autor: News.ro
Oraş egiptean scufundat
Oraş egiptean scufundat

Arheologii au descoperit vestigiile unei nave miliare şi ale unui complex funerar la Heracleion, cetatea antică egipteană cufundată în Marea Mediterană, a anunţat luni ministrul egiptean al Antichităţilor, scrie AFP.

Descoperirea a fost efectuată în timpul săpăturilor submarine la Heracleion, care a fost unul dintre principalele porturi situate la gura de vărsare a Nilului până când Alexandru cel Mare a fondat cetatea Alexandria în anul 331 înaintea erei noastre. 
 
Oraşul, descoperit în 2001, a fost scufundat după o serie de cutremure şi maree. 
 
"O misiune franco-egipteană (...) a găsit resturi ale unei nave militare din era ptolemeică şi vestigii ale unui complex funerar grec datând din secolul al IV-lea înainte de Hristos", a indicat Ministerul egiptean al Antichităţilor într-un comunicat.         
 
Această navă cu fund plat, dotată cu vâsle late, cu catarg şi pânze, are 25 de metri lungime şi a fost folosită pentru navigarea în delta Nilului, potrivit primelor concluzii ale arheologilor. 
 
Potrivit acestora, vasul urma să acosteze la cheiul vechiului templu al lui Amun şi s-ar fi scufundat după ce clădirea s-a prăbuşit în urma unui cutremur în secolul al II-lea î.Hr.   
"Descoperirile de nave din această epocă sunt extrem de rare", spune Franck Goddio de la Institutul European de Arheologie Submarină, care a condus misiunea.     
 
 
Cercetătorii au descoperit şi un complex funerar care demonstrează prezenţa negustorilor greci în regiune în timpul perioadei târzie a Egiptului antic. 
 
Potrivit ministerului, grecii dominau pe atunci această regiune şi au construit aici temple funerare. Vestigiile din aceste temple au fost descoperite sub apă "în stare excelentă", a adăugat el.                
 
Aceste ultime descoperiri "arată bogăţia templelor din acest oraş care se află acum în Marea Mediterană", a notat ministerul. 
 
Autorităţile egiptene anunţă în mod regulat descoperiri arheologice, uneori fără să aştepte concluziile experţilor care se ocupă cu analize ştiinţifice, potrivit specialiştilor. 
 
Cairo a anunţat mai multe descoperiri importante arheologice în aceste ultime luni cu speranţa de a relansa turismul, un sector care a întâmpinat multe dificultăţi de la revoluţia din 2011.    
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările