Zece poveşti incredibile: peripeţiile lui Napoleon, Einstein sau Charlie Chaplin în viaţa de apoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După moarte, creierul lui Albert Einstein a devenit obiect de studiu FOTO Arhiva Adevărul
După moarte, creierul lui Albert Einstein a devenit obiect de studiu FOTO Arhiva Adevărul

Unele dintre personalităţile al căror nume a rezistat în faţa uitării timp de secole nu au avut niciodată parte de odihnă veşnică.

Richard al III-lea al Angliei 

Mai bine de 500 de ani, rămăşiţele Regelui Richard al III-lea al Angliei, care a fost ucis într-una dintre ultimele bătălii din Războiul celor Două Roze, nu au fost descoperite, se arată într-un articol publicat pe site-ul smithsonianmag.com. Un schelet a fost însă scos la lumină într-o parcare din Leicester, anul trecut, iar arheologii au confirmat faptul că trupul îi aparţine regelui. Moartea nu a fost sfârşitul pentru Richard, după cum susţin istoricii. Şi nu a fost nici pentru alte personalităţi marcante din istoria lumii. Trupurile unora dintre ei au fost furate, purtate peste ocean sau folosite în diverse scopuri bizare.

Ludwig van Beethoven

Cu douăzeci şi cinci de ani înainte să moară – în 1827, într-o scrisoare în care se plângea de starea sa precară de sănătate, Ludwig van Beethoven a cerut ca, în momentul în care va muri, cauza decesului său să fie cunoscută de către public. Cauza morţii sale a rămas însă până azi subiectul unor dispute aprinse.

În momentul în care a făcut autopsia, medicul său i-a distrus craniul, astfel încât părţile componente nu au putut fi vreodată potrivite. I-a îndepărtat şi oasele urechii, probabil pentru a studia motivul pentru care compozitorul şi-a pierdut auzul, dar acestea nu au mai fost găsite. Anumite fragmente din sistemul său osos au fost descoperite abia în 1945. Au ajuns în California în 1990, iar în 2005, cercetătorii au confirmat că îi aparţin compozitorului.

Lordul Byron

Când poetul a murit în Grecia de astăzi, în 1824, oficialii englezi au sugerat să fie îngropat la Partenon, dar trupul său îmbălsămat a fost înapoiat Angliei. Anterior, medicii au efectuat o autopsie, din motive necunoscute, în ciuda dorinţelor exprimate de Byron şi i-au extras creierul, inima, plămânii şi intestinele, după care l-au închis şi l-au cusut.

I s-a refuzat dreptul de a fi înmormântat la Westminster Abbey din Londra, din cauza reputaţiei sale de afemeiat. Astfel, a fost îngropat în oraşul Hucknall, alături de familia sa. În 1938, au apărut o serie de zvonuri potrivit cărora trupul din sicriu nu îi aparţinea, motiv pentru care a fost exhumat şi medicii au confirmat că era într-adevăr vorba despre Byron.

Abraham Lincoln

După ce a fost asasinat, cel de-al 16-lea preşedinte american a fost îmbălsămat, iar trupul i-a fost depus într-un mormânt din marmură, în Illinois. Un grup de contrabandişti a încercat la scurt timp să fure cadavrul, plănuind să ceară răscumpărare. Planul lor a fost încurcat de Serviciile Secrete. Mai târziu, trupul lui Lincoln a fost descoperit de nişte muncitori, în 1901. Un băieţel care se afla în grup şi care a privit cadavrul susţinea că trupul era nealterat de trecerea timpului.

Charlie Chaplin

La doar două luni după ce a murit, trupul actorului de comedie a fost furat din cimitirul din Elveţia unde se afla în 1978, ceea ce a condus la declanşarea unei investigaţii. Hoţii i-au cerut văduvei sale o răscumpărare de 600.000 de dolari. Autorităţile i-au arestat pe doi dintre cei implicaţi, care i-au condus la locul în care se afla trupul lui Chaplin. Cei cinci au fost condamnaţi, în cele din urmă, iar Charlie Chaplin s-a odihnit în pace de atunci.

Albert Einstein

Facinaţia pentru inteligenţa sclipitoare a lui Einstein nu a încetat nici după moartea sa, în 1955. Când fizicianul a murit, la vârsta de 76 de ani, un medic i-a extras creierul, fără permisiune, sperând să rezolve misterul geniului său. Organul a fost secţionat în peste 200 de fragmente, dintre care unele au fost examinate de mai mulţi neurologi de-a lungul timpului. Aceştia au conchis că Einstein avea lobii parietali de dimensiuni neobişnuite, mai mari decât este normal. În 2011, o parte din creierul său a fost expusă la Muzeul Mutter din Philadelphia.

Alexandru cel Mare

Istoricii sunt de acord că trupul lui Alexandru cel Mare şi-a găsit odihna undeva în Alexandria. Egipt, dar nu ştiu unde anume. Când acesta a murit, în 323 î.Hr., la vârsta de 32 de ani, trupul său a fost mutat în oraşul egiptean Memfis, unde a rămas timp de două decenii, până când a fost mutat în Alexandria, oraşul întemeiat de tânărul rege.

Vladimir Lenin

Locul de veci al lui Lenin nu este un mister pentru nimeni, deoarece trupul său se află expus într-un sicriu, în Moscova, unde vizitatorii îl pot privi. Era plănuit ca trupul să fie expus numai înainte de înmormântare, dar publicul a decis să nu fie îngropat vreodată. Lenin este curăţat, iar hainele îi sunt schimbate la fiecare trei ani.

Napoleon Bonaparte

După ce fostul împărat a murit în exil, în 1821, au trecut 20 de ani până ce trupul său să revină în Franţa. I s-a făcut apoi o autopsie, iar medicul i-a îndepărtat organele genitale care, alături de o serie de obiecte care i-au aparţinut, au fost vândute la licitaţie. În 1927, organul a fost expus la un muzeu din New York, apoi a trecut prin mâinile mai multor colecţionari, până în anii ’70, când a fost achiziţionat de un medic urolog care l-a ţinut într-o servietă sub patul său până când a murit, în 2007, iar fiica sa l-a moştenit.

Galileo Galilei

Acuzat de erezie, Galileo nu a fost înmormântat cum se cuvine când a murit, în 1642. La aproape un secol mai târziu, membrii comunităţii ştiinţifice l-au depus într-un mormânt de marmură în Santa Croce Basilica din Florenţa, dar nu înainte de a lua o serie de suveniruri: câteva degete, un dinte şi o vertebră. Vertebra a apărut în cele din urmă la Universitatea din Padua, iar degetul său mijlociu a fost şi el descoperit, în altă parte. În cele din urmă, toate rămăşitele sale pământeşti au fost găsite. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite