Viaţa de roman a lui Theodor Constantin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă serie de volume din Colecţia Adevărul va apărea la Târgul de carte Bookfest Scriitorul ocupă funcţia de director la Direcţia de Presă şi Edituri. Acolo, publică un manuscris

O nouă serie de volume din Colecţia Adevărul va apărea la Târgul de carte Bookfest

Scriitorul ocupă funcţia de director la Direcţia de Presă şi Edituri. Acolo, publică un manuscris despre răpirea Bucovinei şi e concediat. Găseşte, în sfârşit, liniştea pentru a putea scrie.

Theodor Constantin compune poezii, nuvele, proză fantastică, scenarii de film, piese de teatru, memorii de călătorie şi cărţi pentru copii, însă genul literar care îl consacră e romanul poliţist şi de spionaj. Primul de acest fel, "La miezul nopţii a căzut o stea", publicat în 1957, înseamnă şi primul succes.

E publicat în ediţii succesive, în tiraje mari, atât în ţară, cât şi în străinătate. E tradus în 16 limbi şi constituie povestea peliculei, din 1959, cu titlul "Secretul cifrului".

L-au consacrat romanele poliţiste

Opera esenţială a lui Theodor Constantin e alcătuită din nouă romane în serie, cu aceleaşi personaje de bază, care se ocupă de activitatea unui trust de spionaj internaţional, "Nebel".

Majoritatea cărţilor din această serie au fost scrise între anii 1965 şi 1973, iar grupajul romanelor se deschide cu "Fiul lui Monte Cristo", pe care îl publică pentru prima dată în 1958, la Editura Tineretului, unde ocupă poziţia de redactor-şef.

Experienţa în domeniul romanului îi dă ocazia lui Theodor Constantin să se dedice unui alt tip de scriitură, şi anume proza fantastică, aducând încă o mostră de talent cu romanul "Casa cu neguri".

Literatura fantastică, dar şi cea poliţistă, cu structuri care permit mai puţin subiecte din sfera propagandismului comunist, îl pun la adăpost pe scriitor de eventualele concesii făcute regimului.

Totuşi, face şi compromisuri, iar "Casa de pe colină" este unul dintre ele, la care consimte în speranţa că familia sa va fi lipsită de necazuri.

Horia, fiul său, a murit pentru libertate

Theodor Constantin a avut un singur copil, Horia. A scris poveşti special pentru el, pe care le-a publicat mai târziu în volumul "Sfat cu făpturile basmului".

Horia a terminat regia de film şi s-a făcut remarcat în străinătate cu producţii de scurtmetraj. Din păcate, dorinţa sa de a se elibera de regim a fost atât de puternică, încât, în anii comunismului, a fugit în Italia şi, în timp ce aştepta viza pentru Canada, a fost găsit mort, iar cazul a fost calificat drept sinucidere.

A fost toată viaţa un singuratic

Theodor Constantin a trăit experienţa abandonului de la o vârstă fragedă: la şapte ani îi moare tatăl şi este trimis la orfelinat. În plus, i-a fost teamă că îşi va pierde soţia în lagăr - Clara Klein, evreică la origini, fusese închisă lângă Odessa între anii 1942 şi 1944. Aceste încercări l-au determinat pe scriitor să trăiască izolat, iar în ficţiune să acorde un loc aparte personajelor de tipul lui Johnny Boamba, care luptă singur împotriva tuturor. Theodor Constantin şi-a exteriorizat ura împotriva hitlerismului în majoritatea paginilor prozei sale de război.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite