Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO 21 decembrie 1989, ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu

1
21 Dec 2014 18:18:42
Autor: Redacţia Adevărul
Nicolae Ceauşescu, în timpul cuvântării la adunarea populaţiei din Capitală, în Piaţa Palatului Republicii, 21 decembrie 1989 FOTO AP
Nicolae Ceauşescu, în timpul cuvântării la adunarea populaţiei din Capitală, în Piaţa Palatului Republicii, 21 decembrie 1989 FOTO AP

Pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a ţinut ultimul său discurs public. A fost ziua când s-a depăşit un prag psihologic. Participanţii la miting l-au întrerupt pe „nea Nicu“ încă din primul minut al cuvântării.

Dragi tovarăşi şi prieteni, cetăţeni ai Capitalei României socialiste, 
 
Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare populară, tuturor locuitorilor municipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări de succes în toate domeniile de activitate. 
 
Doresc, de asemenea, să adresez mulţumiri iniţiatorilor şi organizatorilor acestei mari manifestări populare din Bucureşti, considerând aceasta că o expresie a hotărârii întregului nostru popor de a acţiona cu toată puterea, în strânsă unitate, în jurul partidului, pentru apărarea independenţei, integrităţii şi suveranităţii României. Aceasta constituie una din problemele fundamentale ale întregii noastre naţiuni. 
  
Înainte de toate, doresc să vă informez pe dumneavoastră despre o importantă hotărâre adoptată în această zi de Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al partidului privind nivelul de trăi al oamenilor muncii. Am hotărât în această dimineaţă că, începând de la 1 ianuarie, să majorăm în cursul anului viitor retribuţia minimă de la 2.000 la 2.200 lei. De această majorare importantă vor beneficia peste 1.500.000 de oameni ai muncii. 
  
Tot de la 1 ianuarie, vom majora alocaţiile pentru copii, între 30-50 de lei. În raport cu numărul de copii şi de retribuţia oamenilor muncii - ceea ce constituie un ajutor puternic, pentru circa 4.400.000 de copii ai patriei noastre. 
  
De asemenea, se vor introduce indemnizaţii de naştere, de l.000 de lei, pentru toate femeile, cu începere de la primul copil, iar, în continuare, pentru femeile care nasc doi sau mai mulţi copii indemnizaţia la naştere va fi de 2.000 de lei pentru fiecare copil - ceea ce constituie, de asemenea, un puternic stimulent, de ajutor pentru mamele, pentru femeile patriei noastre. 
 
Foto dreapta: ziarul „Scânteia”, ediţia de vineri, 22 decembrie 1989 (click pentru a mări)
  
Am hotărât să majorăm pensiile minime de la 800 la 900 lei. Am hotărât, totodată, că pensia de urmaş să fie majorată cu 100 de lei. Vom creşte, de asemenea, ajutorul social de la circa 500 de lei la 800 de lei. Vom asigura, în acest fel, condiţii bune, corespunzătoare de muncă şi viaţă pentru toţi cetăţenii patriei noastre. 
 
Aceste măsuri demonstrează cu putere că - pe măsură dezvoltării economiei - facem totul pentru a asigura ridicarea continuă a nivelului de trăi, material şi spiritual al poporului, potrivit hotărârilor Congresului partidului. 
  
În ce priveşte evenimentele de la Timişoara, am vorbit despre ele aseară. Apare tot mai clar că este o acţiune conjugată a cercurilor care vor să distrugă integritatea şi suveranitatea României, să oprească construcţia socialismului, să pună din nou sub stăpânire străină poporul nostru. De aceea, trebuie să apărăm cu toate forţele integritatea şi independenţa României! 
 
Cred că sunt printre dumneavoastră mulţi care îşi reamintesc de marea manifestare din 1968 pentru apărarea independenţei României. Fermitatea, unitatea poporului nostru au asigurat independenţa şi construcţia mai departe a socialismului în România! Şi acum trebuie să acţionăm în deplină unitate, cu fermitate împotriva tuturor celor care încearcă să slăbească forţa, unitatea naţiunii noastre, care acţionează în slujba diferitelor servicii de spionaj şi cercuri imperialiste, pentru a împarţi din nou România, pentru a înrobi poporul nostru! 
  
Este necesar, mai mult decât oricând, să acţionăm în spiritul democraţiei noastre muncitoreşti, să dezbatem cu deplină răspundere toate problemele privind dezvoltarea societăţii noastre, având permanent în vedere că tot ceea ce realizăm în România trebuie să asigure bunăstarea poporului, că socialismul îl construim cu poporul şi pentru popor, că trebuie, în orice împrejurări, să asigurăm integritatea şi independenţa României! 
 
Cunoaşteţi ce au făcut şi spuneau înaintaşii noştri: „Murim mai bine-n luptă, cu gloria deplină, decât să fim sclavi iarăşi pe vechiu-ne pământ!”. Şi trebuie să luptăm, să trăim liberi şi independenţi! 
 
Unii ar dori din nou să se reintroduca şomajul, să se reducă nivelul de trăi al poporului şi - cu scopul deschis formulat - să dezmembreze România, să pună în pericol însuşi viitorul poporului şi naţiunii noastre independente. 
  
Dragi tovarăşi, 
 
Cel mai bun răspuns pe care trebuie să-l dăm este unitatea tuturor oamenilor muncii, a întregii naţiuni, acţiunea fermă de a realiză programele de dezvoltare socială a patriei şi de ridicare continuă a nivelului de trăi, material şi spiritual, al poporului. De noi depinde că România să rămână în continuare o ţară liberă, independentă, constructoare a socialismului! Şi doresc să declar şi aici că vom face totul pentru a apăra integritatea şi suveranitatea României, libertatea şi viaţa poporului nostru, bunăstarea întregii naţiuni! 
 
Să acţionăm cu întreagă răspundere şi să demonstrăm forţă şi capacitatea oamenilor muncii din Capitală, a întregii naţiuni, pentru dezvoltarea patriei noastre, pentru bunăstarea şi independenţa naţiunii! 
  
Vă doresc succese în întreagă activitate! Unitate şi acţiune fermă împotrivă tuturor acelora care vor să distrugă independenţa şi socialismul în România! Această este obligaţia noastră, a tuturor! Organizaţi în toate întreprinderile, peste tot, grupe de ordine, grupe de apărare a socialismului, a tot ceea ce am realizat, a independenţei ţării. Cu toţi să acţionăm în slujba poporului, a independenţei, a socialismului! 
  
(Urale şi aplauze prelungite; se scandează îndelung „Ceauşescu şi poporul!”, „Vom munci şi vom lupta, ţara o vom apăra!”, „Ceauşescu-RSR!”). 
 


Ultimul miting al lui Ceausescu 21 decembrie 1989 by sd4eu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

olimpiu frant
23.12.2014, 12:26:18

Totul este descris deja , de la Tokes-Europa Libera-Treptele Catedralei-Calea Girocului-Piata Libertatii! Si iata marea adunare de zeci de mii din ziua de 21, in Piata Operei, ma aduce si pe mine in multime. Facand poze cu frica, avansez de la Catedrala pana la Lacto Bar. Particip cu entuziasm la tot ce e acolo cu regia din Balconul Operei si executantii din piata. Este speranta,confuzie,imprevizibil,disperare si hotarare: "Jos Ceausescu", "Libertate".... Dar Ceausescu era in functie. Cum vine seara, lumea multumita de o zi insorita de pressing corp la corp, se retrage preventiv, sfarsind cu explozia de furie in vazduh! Raman uimit ca in cateva minute piata se goleste cu viteza exagerata , dinspre Catedrala spre Opera. Cand pe la 8 seara vad ca am ramas doar cateva sute in zona porumbeilor si ceasului, simt ca ceva nu merge bine: "Daca in noaptea aceasta critica se rupe filmul revolutiei in piata, totul va fi pierdut! " Gandeam pentru mine insumi. "Daca noi plecam, cei din balcon vor fi arestati!" "Daca noi suntem putini, vom fi usor incercuiti si macelariti!" Si numarul celor din piata continua sa scada! Cei din balcon sesizeaza si ei momentul critic si incearca din rasputeri sa ne mobilizeze pentru sacrificiu suprem ,daca este nevoie:" Noi de' aicea nu plecam...!" Pe la 3 dimineata, ma uit in jur ingrozit: - suntem ceva in jur de 50 de oameni sub balcon! -toti sunt copii sub 20 de ani Cercetez cu disperare, si descopar doar 2 adulti ,peste 35-40 de ani! Ma apropii de ei si constatam impreuna realitatea situatiei: eu sunt director la Liceul Auto....eu sunt inginer......eu sunt inginer! Daca plecam si noi ce mai ramane? Povestim, tremuram....dar nu plecam: speranta! In orice moment ne uitam pe strazile convergente cu Opera sa vedem daca apar trupele sa ne curete! Timpul trece din ce in ce mai greu: "Daca apucam sa se lumineze, suntem salvati! Revolutia continua!" Din cei 50 nimeni nu a mai plecat acasa! Se lumineaza! Pe la 7 extaz dupa agonie: apare coloana de muncitori dinspre Muzeu! VICTORIE! Putem pleca linistiti acasa toti 3! A venit 22 si am vazut acasa fuga lui Ceausescu! El nu a stiut niciodata ca mai eram 50 in Piata Operei! Noi am aflat ca s-a planuit sa fim omorati in acea noapte, dar Dumnezeu nu a fost de acord! Nici unul din noi 3 nu am cerut nici un titlu de revolutionar! Ne-am intalnit la cativa ani intamplator si am regretat batjocura care s-a dezvoltat dupa "REVOLUTIA NOASTRA!"

-1 (1 vot)
Modifică Setările