VIDEO Cineaştii români, abonaţi la premii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţiile unor oameni de film născuţi în România au câştigat Premii César. „Concertul“, regizat de Radu Mihăileanu şi un film documentar realizat de Ruxandra Medrea au fost triumfătoare sâmbătă seara, la Paris .

Pelicula lui Radu Mihăileanu a fost nominalizată la şase categorii, printre care şi „cel mai bun film" şi „cel mai bun regizor", dar a pierdut în competiţia pentru Marele Premiu în faţa lungmetrajului „Profetul", de Jacques Audiard.

Mai citiţi şi:

Jacques Audiard:„Filmul meu este o lecţie de speranţă“

Kelemen Hunor: "Marii producători de film din SUA nu vor mai veni în România!"

Pelicula regizorului francez şi-a adjudecat nouă premii la cea de-a 35-a ediţie a premiilor César, care a avut loc sâmbătă seara, la Paris, inclusiv pentru „Cel mai bun film" şi „Cel mai bun regizor". „Concertul" a câştigat la categoriile „Cel mai bun sunet" şi „Cea mai bună coloană sonoră".

Gândit ca o comedie, dar din care dimensiunea tragică nu lipseşte, filmul „Concertul" spune povestea unor muzicieni ruşi, „epuraţi" în vremea Sovietelor, dar care, ­printr-un concurs de împrejurări, ajung să se dea drept reprezentanţi ai Teatrului Balşoi din Moscova şi să aibă un concert la Paris.

Lungmetrajul lui Radu Mihăileanu s-a folosit de o distribuţie uriaşă (400 de figuranţi şi 100 de actori) şi a fost făcut cu un buget de aproximativ 13 milioane de euro. Fiind o coproducţie Franţa, Italia, Belgia şi România, ţara noastră a contribuit şi ea la acest buget.

Scenariul filmului „Concertul" a câştigat locul întâi la sesiunea de finanţări a Centrului Naţional al Cinematografiei, instituţie care a oferit suma de 430.000 de euro pentru producerea lungmetrajului.

În film se vorbesc mai multe limbi, în special franceză şi rusă, iar din echipa de actori fac parte ruşi (Aleksei Gustov, în rolul principal), francezi (Mélanie Laurent, François Berléand, Miou-Miou) şi români: Vlad Ivanov, Maria Dinulescu, Ion Sapdaru, Valentin Teodosiu.

Regizor performant

Regizorul şi scenaristul Radu Mihăileanu s-a născut la 23 aprilie 1958, la Bucureşti. În timpul studenţiei bucureştene, Mihăileanu a fost animatorul unei trupe de teatru, ca dramaturg, regizor şi actor, şi a jucat la Teatrul Evreiesc de Stat. În anul 1980 a plecat definitiv din România cu destinaţia Israel. Avea să se stabilească însă la Paris, unde a ajuns pentru a urma cursurile Institutului de Cinematografie (între 1980 şi 1983).

Primul său lungmetraj, „Trahir („A trăda"), a fost realizat în 1992. Au urmat  „Train de vie" („Trenul vieţii", 1998) „Les Pygmeesde Carlo" („Pigmeii lui Carlo", 2002), „Va, vis et deviens" („Trăieşte!", 2005) - film distins în 2006 cu Premiul César pentru cel mai bun scenariu original.

Cei mai importanţi câştigători

Actriţa Marion Cotillard a prezidat cea de-a 35-a gală a Premiilor César, la care un Premiu César onorific i-a fost decernat actorului american Harrison Ford. Starul hollywoodian a primit premiul din mâinile unui alt nume mare al cinematografiei americane, Sigourney Weaver.

Organizatorii galei i-au adus un omagiu lui Eric Rohmer, considerat unul dintre pionierii Noului Val din cinematografia franceză, decedat pe 11 ianuarie, la vârsta de 89 de ani. Cea de-a 35-a ediţie a Premiilor César a avut loc la Théâtre du Châtelet din Paris, sâmbătă seară.

Cei mai importanţi câştigători

Cel mai bun film: „Profetul/ Un Prophète" de Jacques Audiard
Cel mai bun regizor: Jacques Audiard - „Profetul"
Cel mai bun actor: Tahar Rahim - „Profetul"
Cea mai bună actriţă: Isabelle Adjani - „La Journée De La Jupe"
Cel mai bun film documentar: „L'Enfer D'Henri-Georges Clouzot" de Serge Bromberg şi Ruxandra Medrea
Cel mai bun scenariu original: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Abdel Raouf Dafri, Nicolas Peufaillit - „Profetul"
Cel mai bun film străin: „Gran Torino" de Clint Eastwood
Cea mai bună coloană sonoră: Armand Amar - „Concertul/ Le Concert"
Cel mai bun sunet: Pierre Excoffier, Bruno Tarrière, Selim Azzazi - „Concertul".

Documentarul unei românce

Un film documentar despre un proiect cinematografic neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, realizat de o regizoare născută în România, Ruxandra Medrea, împreună cu francezul Serge Bromberg, a fost recompensat cu premiul César, în cadrul aceleiaşi ceremonii.

Documentarul „L'Enfer d'Henri-Georges Clouzot" reface împrejurările prin care Henri-Georges Clouzot a realizat, în 1964, filmul „L'Enfer", cu actorii Romy Schneider şi Serge Reggiani în rolurile principale, proiect întrerupt înainte de a fi dus la bun sfârşit.

Ruxandra Medrea are 33 de ani şi a părăsit România la sfârşitul anilor '80. După ce a locuit o vreme în Austria, s-a stabilit în Franţa. Primul contact cu cinematograful l-a avut în calitate de jurist specializat în drepturi de proprietate intelectuală. În 2006 a realizat un film de 52 de minute, „Génération Précaire, derrière les masques".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite