Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Elizabeth Gilbert continuă „Mănâncă, roagă-te, iubeşte“

0
1 Feb 2011 17:54:48
Autor: adevarul

Jurnalista care a devenit peste noapte o scriitoare-vedetă revine în atenţia cititorilor din România, de Sfântul Valentin, cu un nou roman, „Şi am spus da. O poveste de iubire“. În apropierea datei de 14 februarie, la Editura Humanitas va apărea continuarea bestsellerului internaţional „Mănâncă, roagă-te, iubeşte“.

Scriitoarea Elizabeth Gilbert a devenit celebră prin bestsellerul „Eat, Pray, Love". Romanul autobiografic apărut în SUA, în 2006, a fost tradus în 30 de limbi, a fost vândut în 10 milioane de exemplare, la nivel mondial, iar în 2010 a fost transpus într-un film care i-a avut pe afiş pe actorii Julia Roberts şi Javier Bardem. Tradus în româneşte, cu titlul „Mănâncă, roagă-te, iubeşte" şi apărut la Editura Humanitas, în 2008, romanul a fost bestseller şi în România, vânzându-se în 60.000 de exemplare.

Scriitoarea a decis să nu lase neterminată povestea începută acum cinci ani. În 2010, ea a realizat o continuare, sub titlul „Committed". Cartea a apărut într-un tiraj iniţial de un milion de exemplare şi a ocupat locul întâi pe lista de bestselleruri/nonficţiune a publicaţiei „New York Times". În limba română, „Commited" va apărea la Editura Humanitas, la mijlocul acestei luni, în traducerea Alexandrei Baciu, care i-a dat următorul titlu: „Şi am spus da. O poveste de iubire".

Evaluarea unei instituţii: căsătoria

Elizabeth Gilbert, personajul principal al cărţii, se căsătoreşte în cele din urmă cu iubitul ei brazilian. Acest nou volum de memorii arată circumstanţele care i-au împins să facă acest pas. Cei doi îşi juraseră că n-o să se mai căsătorească vreodată, traumatizaţi de divorţurile prin care trecuseră.

Autoarea spune o poveste romantică, pe care o condimentează cu propriile concluzii despre iubire şi despre căsătorie. Gilbert declara, într-un interviu, că mariajul este „o stranie combinaţie de vis şi realitate, iar noi, cuplurile, ne petrecem viaţa încercând să negociem graniţa dintre cele două". „Căsătoria nu e un joc pentru oameni tineri", avertizează Gilbert în noul roman.

Comentariile presei americane au fost împărţite la apariţia volumului „Committed". „O călătorie prin istoria căsniciei şi prin nevrozele autoarei", a titrat „The New Yorker", iar „Washington Post" a avut un discurs mai temperat: „Povestirea aceasta e fundamental jurnalistică, scrisă de o autoare extrem de competentă.

Nu are pretenţia de a fi mai mult de atât. E o naraţiune încântătoare care se sfârşeşte, à la Shakespeare, cu o nuntă veselă. Ce să nu-ţi placă aici?". „Elizabeth Gilbert rămâne povestitoarea plină de duh din «Mănâncă, roagă-te, iubeşte»", a scris şi „Publishers Weekly".

"Am scris încă un volum autobiografic despre eforturile mele de a mă împăca în cele din urmă în complicata instituţie a căsătoriei."
Elizabeth Gilbert scriitoare

Film cu Julia Roberts

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările