VIDEO Ce ghenă n-a văzut Parisul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima expoziţie din capitala Franţei a artistului Ion Bârlădeanu e amplu elogiată în „The Guardian“. Colajele realizate într-o ghenă din Bucureşti se vând la Paris cu 1.000 de euro, iar autorul lor, un român de peste 60 de ani, a devenit un star al lumii artistice.

„Purtând o pălărie neagră de cowboy, cu un guler alb apretat, Ion Bârlădeanu avea aerul unui artist consacrat, în timp ce îşi conducea oaspeţii prin expoziţie. Numai că până în 2007 nimeni nu îi văzuse lucrările, iar până pe la mijlocul lui 2008 locuia în ghena unui bloc din Bucureşti", scrie Lizzy Davies în cronica pe care i-o dedică expoziţiei pariziene a artistului român, vernisată la galeria Anne de Villepoix la sfârşitul săptămânii trecute.

Jurnalista de la „The Guardian" menţionează în articol şi reputaţia colajelor: „curajoase din punct de vedere politic şi ireverenţioase din punct de vedere cultural". Apoi trece la luatul la întrebări al artistului; află că a crescut adorând starurile din Hexagon şi că printre „comorile" lui se numără un turn Eiffel în miniatură, găsit într-un coş de gunoi.

„Mă simt de parcă aş fi renăscut. (...) Acum mă simt ca un prinţ. Un cerşetor poate deveni prinţ. Dar poate şi să redevină cerşetor", declară artistul în vârstă de 63 de ani pentru „The Guardian". Davies nu omite nici starea lamentabilă a danturii artistului la momentul descoperirii lui de către galeristul Dan Popescu.

Neafectat de celebritate

Deşi Davies nu uită să pomenească apropierea dintre Bârlădeanu şi Angelina Jolie, ea observă că artistul nu se pierde cu firea şi rămâne stoic chiar şi când are un statut de star. Artistul îşi percepe demersul mai degrabă ca pe o reglare de conturi. „Ştiu că, dacă ar fi ştiut de lucrările mele, Ceauşescu n-ar fi avut pace în mormânt. Dacă s-ar fi aflat ce făceam, mi-ar fi tăiat capul... Dar asta este răzbunarea mea", susţine Bârlădeanu, în timp ce colecţionarii roiesc în jurul lui.

Potrivit declaraţiilor lui Dan Popescu, vernisajul de la Paris a avut aproximativ 200 de invitaţi. „The Guardian" a consemnat câteva reacţii.

Antoine de Galbert, de la fundaţia La Maison Rouge, aprecia „riscul implicat" în lucrările lui Bârlădeanu, în timp ce Jérôme Neutres de la Grand Palais analizează impactul biografiei artistului asupra colajelor. „Există elemente de basm în opera lui, dar nu asta mă interesează. Ce îmi place e că a fost scutit de obişnuitele cercuri artistice şi, în consecinţă, lucrările au o anume prospeţime", opinează Neutres. Iar Bârlădeanu nu are de gând să se oprească: „E ca mâncatul plăcintei sau al sandvişurilor. Mă satisface".

Artistul şi-a călăuzit oaspeţii de la un colaj la altul

Artistul şi-a călăuzit oaspeţii de la un colaj la altul

De la docher la artist

Gropar, tăietor la gater şi docher. Doar câteva dintre sutele de slujbe pe care artistul Ion Bârlădeanu le-a avut pe timpul lui Ceauşescu. De desene caricaturale s-a apucat prin anii '70, apoi a continuat cu colaje. Realizase peste 800 - mare parte asamblate după 1989 - când l-a descoperit galeristul Dan Popescu într-o ghenă de pe Calea Moşilor.

În două luni avea garsonieră şi dinţi noi. Acum vinde o lucrare cu cel puţin 1.000 de euro, potrivit articolului din "The Guardian". Următoarea lui expoziţie, "Făt-Frumos cel urât", va avea loc în aprilie la galeria H'Art din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite