Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO INTERVIU Cine mai are nevoie de Casa Regală a României?

59
5 Dec 2019 19:43:04
Autor: Ionuţ Gighileanu, Alexandru Catalan
Au trecut 2 ani de la moarte regelui Mihai I. FOTO: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.
Au trecut 2 ani de la moarte regelui Mihai I. FOTO: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

5 decembrie va rămâne, pentru o vreme cel puţin, data din calendar la care ne-a părăsit ultimul rege. În urmă cu doi ani, Mihai I pleca pentru totdeauna dintre noi, lăsând în urma sa o istorie aproape seculară, o familie îndurerată, dar şi divizată, şi o naţiune care nu a ştiu niciodată când e momentul să facă o alegere inspirată pentru viitorul ei.

După doi ani emoţia ultimului rămas-bun, a celei din urmă priviri, a promisiunilor şi a regretelor s-au risipit definitiv. L-am pierdut nu doar pe ultimul rege al ţării, ci şi 30 de ani în care nu ne-am hotărât încă ce haine va îmbrăca destinul nostru (poate cu excepţia celor cinci, şase milioane de români care s-au luat la trântă cu propriul destin şi au decis că e mai bine pentru ei să plece în lumea largă!).

Pentru a încerca să redescoperim rolul jucat de Regele Mihai în istoria noastră recentă, a secolului XX, dar şi pentru „a citi” mai clar viitorul Casei Regale în România l-am provocat la o discuţie liberă pe profesorul universitar şi scriitorul Stelian Tănase. „Mihăist convins”, cum se declară, Stelian Tănase, a rememorat pentru cititorii „Adevărul” momente din viaţa regelui pe care l-a cunoscut foarte bine şi nu a ezitat chiar să creeze diverse scenarii de viitor. Inclusiv unul în care Casa Regală din România şi-a putea lega cândva, mai devreme sau mai târziu, soarta de Casa Regală britanică, cu care este oricum înrudită.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Adrian Foangǎ
5.12.2019, 19:47:36

Nimeni nu are nevoie de aceste capuse! Nu ajuta cu nimic Romania, doar sug niste bani de la buget.

+2 (16 voturi)
Sacha Durand
5.12.2019, 19:58:29

Romania e REPUBLICA ! La cati paraziti avem ,exact astia mai lipseau ! A venit vremea sa se rezolve problemele urgente ale Romaniei si sa lasam caii verzi pe pereti in 2019 !

+3 (11 voturi)
Maleficio Decenu
5.12.2019, 20:03:15

Casa regală nu a fost în stare să țină România Mare făcută cadou,ducă-se pe apa sâmbetei.

+1 (9 voturi)
Lica Mosu
5.12.2019, 20:02:31

@ Nea... Tanase, chiar, cine are nevoie de o ,,casa (fie ea si...regala" !) intr-o...,,republica" ?? PS Sa nu-mi zici ca pana si o... ,,duda" are nevoie de o casa ... ,,gratis" !!!

+1 (7 voturi)
Matei Basarab
5.12.2019, 20:06:21

Nimeni. FUNDATIA Casa Regala este o tampenie.

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (59)