Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Joshua Bell cântă din nou la Bucureşti

0
10 May 2010 19:16:40
Autor: adevarul

Cunoscutul violonist american este pentru a treia oară în România, de această dată cu un recital de cameră, susținut împreună cu pianistul Sam Haywood. Ateneul Român găzduieşte azi, la ora 20.00, concertul lui Joshua Bell, în cadrul proiectului „Cruciada culturii“, care îşi propune să combată divertismentul facil.

Muzicianul care şi-a câştigat celebritatea la 14 ani, concertând sub bagheta dirijorului Ricardo Muti, va susţine un recital de sonate împreună cu pianistul Sam Haywood.

Programul cuprinde Sonata KV 454 de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata op. 30 nr. 2 de Ludwig van Beethoven, Sonata în Sol Major de Maurice Ravel, Meditaţie op. 42 de Piotr Ilici Ceaikovski, Introducere şi Tarantella de Pablo de Sarasate.

„Între dulceaţă şi putere"

Joshua Bell va cânta la celebra vioară Stradivarius „Gibson ex Huberman", cu o vechime de 300 de ani. „M-am îndrăgostit de această vioară acum nouă ani", povesteşte muzicianul într-un interviu acordat suplimentului „Adevărul literar şi artistic".

„Pentru mine, Stradivarius e vioara prin excelenţă. Profesorul meu avea tot o Stradivarius şi am cântat la ea când aveam 12 ani. Sunetul unei viori Stradivarius e de-a dreptul magic. De vioara mea m‑am îndrăgostit pentru că are o un excelent echilibru între dulceaţă şi putere. Sunt zile în care avem o foarte bună comunicare, îmi răspunde şi simt că amândoi suntem uniţi, suntem un singur lucru. Alteori, simt că parcă ne-am lupta unul cu celălalt", mărturiseşte artisul.

Joshua Bell a nu este doar unul dintre cei mai buni violonişti din lume. Personalitatea sa deschisă spre alte genuri şi colaborarea cu artişti din zona jazz, pop, latino l-au transformat într-un „superstar".

Spirit deschis

Participarea la realizarea coloanei sonore a filmului „The Red Violin", compusă de John Corigliano şi recompensată cu Oscar în 2000, i-a sporit celebritatea. Muzicianul în vârstă de 43 de ani susţine peste 100 de concerte pe an atât atât în cele mai mari săli din lume, cât şi participând la proiecte mai puţin convenţionale.

În această seară, Joshua Bell concertează pentru a treia oară în România. Datorită numărului mare de melomani care şi-au manifestat dorinţa de a participa la eveniment, organizatorii au scos la vânzare încă 50 de bilete. Acestea pot fi achiziţionate din magazinele Germanos, Vodafone, din librăriile Cărtureşti sau online pe eventim.ro.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările