VIDEO „Morgen“, un nou film românesc de senzaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula regizată de Marian Crişan şi-a început cu dreptul cariera internaţională. Filmul despre prietenia dintre un român şi un kurd a cules patru trofee la prestigiosul Festival de la Locarno, din Elveţia.

Aproape nu există vreun festival internaţional de film important, în ultima vreme, care să nu acorde atenţie filmelor româneşti ale tinerilor regizori, din aşa-numitul „nou val" al anilor 2000, incluzându-le în selecţia oficială sau chiar acordându-le distincţii valoroase.

Citeşte şi Premiera românească a filmului „Morgen", premiat la Locarno, va avea loc la Salonta

De data aceasta, a venit rândul filmului „Morgen", debutul în lungmetraj al regizorului Marian Crişan, care s-a ales, la Locarno, cu o „ploaie" de premii: nu mai puţin de patru distincţii, dintre care se detaşează Premiul Special al Juriului. Nimic surprinzător, însă: tânărul regizor pare născut sub o stea norocoasă, el câştigând, la Cannes, Palme d'Or-ul pentru scurtmetraj, în 2008, pentru „Megatron", un film mai degrabă modest.

Crişan a devenit astfel al doilea cineast douămiist care reuşeşte această performanţă (după Cătălin Mitulescu, distins pentru „Trafic" în 2004), iar succesul de la Locarno nu face decât să confirme traiectoria sa ascendentă.

Umor şi tandreţe

Pentru primul său lungmetraj, produs de Mandragora Films, Marian Crişan şi-a dorit o poveste plasată în oraşul său natal, Salonta, oraş de frontieră, iar alegerea subiectului a venit de la sine: zona este asaltată de emigranţii clandestini, originari din Orientul Mijlociu, care tranzitează România spre un trai mai bun în lumea feerică a Occidentului.

Astfel se naşte o bizară legătură, plină de umor, dar şi de tandreţe, între Nelu - bodyguard într-un supermarket din Salonta - şi Behran - un kurd care nu cunoaşte decât limba maternă şi trebuie să ajungă la fiul său, în Germania. Nelu este interpretat excelent de András Hatházi (actor de teatru, impresionant protagonist în „Unchiul Vania", montat la Cluj de Andrei Şerban), iar Yilmaz Yalcin, care-i dă viaţă transfugului, a fost ales în urma unui casting de amploare.

Povestea este actuală, vorbeşte despre globalizare şi foloseşte un limbaj universal, accesibil pe orice meridian, cel al compasiunii. Calitatea scenariului este dată de gradul său de umanitate, iar aici alegerea ca protagonist a lui Hatházi a fost esenţială. Filmul e puţin atipic, prin eroii săi, pentru tânărul cinematograf românesc: nu este o poveste urbană, dar nici una rurală până la capăt.

Stilistic, datorită plasării sale la frontieră, Crişan foloseşte - conştient sau nu - mulţi dintre tropii westernului, în câteva scene foarte bine făcute. De exemplu, formidabila secvenţă introductivă, pre-generic, de trecere în zori a graniţei, care, din păcate, nu prea are legătură cu restul filmului.

De patru ori premiat

Aflat în competiţia oficială la Locarno, „Morgen" se întoarce acasă cu nu mai puţin de patru distincţii: Premiul Special al Juriului, acordat celei de-a doua cea mai bună producţie din selecţie, alături de premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului (unde s-a clasat pe locul al treilea), precum şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub. Pelicula a avut parte de trei proiecţii la Locarno, cu un total de peste 2200 de spectatori.

Valoarea premiului câştigat este de 30.000 de franci elveţieni, iar filmul a fost deja achiziţionat în Franţa şi Elveţia, fiind distribuit pe plan internaţional de „Les Films du Losange".

Ana Ularu, pe placul criticii

Ediţia din acest an a festivalului s-a dovedit una foarte fastă pentru filmul românesc, bogat reprezentat de altfel, „Morgen" nefiind singurul câştigător. Coproducţia „Misiunea directorului de resurse umane", regizată de Eran Riklis (producători din partea română: Tudor şi Oana Giurgiu, prin Hai-Hui Entertainment), a obţinut premiul publicului, fiind inclusă în programul de proiecţii Open Air din Piazza Grande.

Cu câteva zile în urmă, Ana Ularu, protagonista din „Periferic" (cealaltă peliculă românească din competiţie), a fost desemnată de criticii de film elveţieni drept cea mai bună actriţă, primind Trofeul Boccalino. Anul acesta, Leopardul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei chineze „Han Jia (Winter Vacation)", de Li Hongqi, care spune povestea a patru adolescenţi care îşi petrec timpul într-un sat din nordul Chinei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite