Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Un mormânt egiptean, mai vechi decât piramidele, a fost deschis publicului la 80 de ani de la descoperire

2
16 Sep 2018 10:00:29
Autor: Alexandra Şerban
Fotografii: EPA-EFE
Fotografii: EPA-EFE

Mormântul lui Mehu, vechi de 4.000 de ani şi descoperit în anii ’40, a fost deschis pentru prima dată publicului, în apropiere de Giza, informează CNN.

 

Mormântul lui Mehu i-a aparţinut unui oficial de rang înalt – Mehu fusese vizir, se îngrijea de justiţie şi de administraţia palatului regal. Mehu a trăit în timpului Regelui Titi, în Dinastia a VI-a din Vechiul Regat, în jurul anului 2300 î.e.n. În camerele mormântului se află şi fiul lui Mehu, Mery Re Ankh, şi nepotul său, Hetep Kha II.

Monumentul funerar a fost descoperit în 1940, de către egiptologul Zaki Saad, însă a rămas închis publicului până la finalizarea procesului de restaurare, lucru care s-a întâmplat recent.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase morminte din necropola Saqqara, un vechi cimitir aflat la sud de Cairo, declară Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, pentru CNN. Arheologii spun că decoraţiunile colorate de pe pereţi ilustrează modul în care au trăit egiptenii cu o mie de ani înainte ca piramidele să fie construite.

Pereţii coloraţi, decoraţi cu desene şi inscripţii documentează viaţa în Egiptul Antic. Ministerul Antichităţilor din Egipt arată că scenele includ activităţi de zi cu zi, precum vânătoarea, pescuitul, prelucrarea metalelor, gătitul şi dansul, dar şi imagini fantastice, precum cea în care un crocodil se căsătoreşte cu o broască ţestoasă. Mormântul este compus dintr-un coridor lung şi îngust şi şase camere, spune acelaşi minister într-o declaraţie oficială.

Mormântul lui Mehu face parte din cimitirul Saqqara, un spaţiu care conţine multe alte morminte şi piramide mici, pe care autorităţile egiptene vor continua să le deschidă publicului. Turismul egiptean încă se află într-un proces de redresare după revoltele şi tribulaţiile politice şi sociale care au urmat Primăverii Arabe din 2011. 

În august 2018, un raport ONU arăta că Egiptul a fost destinaţia turistică cu cea mai mare creştere din 2017 (o creştere de 55,1% din sosirile internaţionale).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Galeriu Crestinu
16.09.2018, 17:48:49

Mai normala era viata pe atunci in sclavagism decat astazi in "democratia" noastra "originala" a criminalului-emanat-ILIESCU...

+1 (1 vot)
Dan T
16.09.2018, 19:55:55

Incultura crasa: acum 4000 de ani Marile Piramide erau deja mai batrane cu peste jumatate de mileniu deci mormantul respectiv este din epoca Dinastiilor, mult dupa piramide !

Modifică Setările