Ziua Europei. 70 de ani de la demararea proiectului Europei unite. De ce i se mai spune şi „Ziua Schuman“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Schuman Foto EPA EFE
Robert Schuman Foto EPA EFE

Statele membre ale Uniunii Europene sărbătoresc astăzi Ziua Europei, rămasă în istorie şi sub numele de „Ziua Schuman". În urmă cu 70 de ani, Robert Schuman, ministru de externe al Franţei, punea bazele proiectului ce avea să de vină Uniunea Europeană, printr-un plan vizionar de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor de secole dintre cele două state şi menţinerea păcii continentale.

„Părinte al Uniunii Europene“, Robert Schuman a fost în două rânduri preşedinte al Consiliului de Miniştri al Franţei şi a exercitat şi funcţia de preşedinte al Parlamentului European, între 1958-1960.

La doar cinci ani după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Schuman a propus crearea unei instituţii europene care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel, în urma căreia la 1 ianuarie 1952 a luat fiinţă Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). La 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat naştere Comunitatea Economică Europeană, devenită Uniunea Europeană în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993. Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.

Celebrarea Zilei Europei la data de 9 mai a fost stabilită de Consiliul European de la Milano, în 1985. Data coincide cu un alt eveniment semnificativ pentru Europa: capitularea Germaniei naziste la aceeaşi dată în 1945 de către Aliaţi şi încheierea celui De-Al Doilea Război Mondial.

În fiecare an delegaţiile UE organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din ţările-gazdă, activităţi pe tema Europa în lume — conferinţe, concursuri, festivaluri de film şi alte evenimente, pentru toate vârstele. Acţiunile dedicate sărbătoririi acestei zile continuă pe tot parcursul lunii mai.

Parlamentul European şi-a deschis porţile pentru public în sediul de la Strasbourg la 4 mai iar la 17 mai urmează să fie deschise în sediul de la Bruxelles. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg poate fi vizitată pe 10 mai.

În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei şi pentru a afla mai multe despre UE.

Citate din Declaraţia Schuman

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.”

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”

„Punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel...va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor.”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite