Adevărul Live: Cine poate aduce cultura într-o secţie de poliţie? Un fost arest preventiv, transformat în galerie de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre pereţii carcerei păstreză sigurul lucru frumos care ne-a rămas din anii '90 FOTO: David Muntean
Unul dintre pereţii carcerei păstreză sigurul lucru frumos care ne-a rămas din anii '90 FOTO: David Muntean

În peisajul urban, locul acesta e aproape invizibil. Totuşi, pe strada Stelea Spătarul, la numărul 13, câţiva tineri au trasformat o fostul arest preventiv al unei secţii de poliţie într-un loc destinat artei şi culturii: Manasia Hub. Adriana Simion şi Daniel Petrescu, cofondatori ai Manasia Hub, au vorbit, la Adevărul Live, despre singurul loc care chiar reuşeşte, în mod pragmatic, reconcilierea cu trecutul violent al României.

Clădirea care adăposteşte proiectul Manasia Hub a fost construită la începutul secolului al XX-lea ca o antrepriză de construcţii. Naţionalizată în 1948, după căderea Cortinei de Fier în estul Europei şi venirea comuniştilor la putere, aceasta a fost transformată într-o secţie de poliţie care a supravieţuit mult timp chiar şi în perioada tranziţiei post-decembriste sub această formă. În cei aproape 60 de ani cât a funcţionat astfel, spaţiile de depozitare din subsol au fost improvizate sub forma unor celule de arest preventiv.

Fostul arest preventiv a fost deschis publicului pentru prima dată la finalul săptămânii trecute. Oamenii vor putea vizita şi asimila un spaţiu de aproape 200 de mp, nealterat curatorial, fără intervenţii publicitare. Într-o titulatură post-modernă, avem de-a face cu un performance al trecutului bucureştean.

Prin simpla sa împărţire, prin scrijeliturile de pe ziduri, prin fragmentele de reviste decupate şi lipite ca postere, spaţiul spune o poveste a unor oameni, a unei atitudini instituţionale, a unei generaţii, a unui regim. O poveste pe care românii ar trebui să o descopere.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite