Artişti, maratonişti şi turişti, toţi se bucură la Zilele Nordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A treia ediţie a festivalului Zilele Nordului aduce zeci de concerte, spectacole şi evenimente culturale în 10 localităţi din România, Basarabia şi Bucovina de Nord. Evenimentele vor avea loc în perioada 25-28 august.

În acest an, festivalul Zilele Nordului (ZN) ajunge în acest an şi în Botoşani şi Cernăuţi. Alte localităţi vor fi: Darabani, Mileanca, Ipoteşti, Agafton, Păltiniş, Pererîta, Liveni, Cernăuţi, Horodiştea şi Hilişeu.

Ştefan Teişanu, preşedintele Asociaţiei Nord, ne vorbeşte despre festival:

Aşteptăm la festival 500 de turişti din România, Ucraina şi Republica Moldova. Vin să se bucure alături de noi, de Nordul nostru şi de întâlnirile surprinzătoare pe care le-am pregătit aici. Vizita lor şi mobilizarea masivă a localnicilor aduc în fiecare an energii noi şi fac din Nord tot mai mult din ceea ce ne dorim cu toţii să fie

Cele mai importante momente ale festivalului sunt concertele Alternosfera şi Omul cu Şobolani din Poiana Teioasa, tururile spectaculoase în Nord, zilele de evenimente de la Ipoteşti şi Cernăuţi şi maratonul MTB Nordul Moldovei, la care participă 150 de ciclişti din toată ţara. Un alt highlight al festivalului îl reprezintă vernisajul proiectului fotojurnalistic Transit, semnat de norvegianul Espen Rasmussen.

Concertele din cadrul festivalului vor avea loc în Darabani, la Poiana Teioasa şi la Conacul Balş, dar şi în Cernăuţi şi Ipoteşti. Vor concerta trupele Alternosfera, Omul cu Şobolani, The Kryptonite Sparks, Jazu, Blazzaj, Nightmarion, We Singing Colors, Danaga, The Wax Road, Ad Libitum şi pianistul Bogdan Vaida.

image

În acest an festivalul propune pentru prima oară şi activităţi sportive. Maratonul Nordul Moldovei, o cursă de ciclism întinsă pe 70 de kilometri în Lunca Prutului, adună peste 150 de ciclişti din toată ţara, iar comuna Mileanca este surprinzătoarea gazdă a unui turneu de tenis.

Aflăm de la Alexandru Teioşanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Nord şi coordonator al activităţilor sportive de la ZN a declarat:

Sportul, educaţia şi cultura merg mână în mână şi pot face, împreună, lucruri foarte bune pentru tinerii noştri. Ne-am propus şi am reuşit să aducem la festival activităţi sportive de anvergură, deopotrivă atractive pentru tinerii din zonă şi pentru pasionaţii din toată ţara, care au, în acest fel, motive în plus să vină în vizită în Nord

În ediţiile anterioare, comunitatea ZN a reuşit să facă donaţii de circa 10.000 de euro pentru Muzeul Nordului de la Darabani, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare de la Teioasa şi Casa Enescu de la Mihăileni, în 2016 eforturile festivalului se îndreaptă către susţinerea activităţii Şcolii Populare de Arte şi Civilizaţie Românească de la Cernăuţi. Şcoala de la Cernăuţi a adunat, în numai un an de la înfiinţare, 117 discipoli la secţiuni precum limba şi literatura română, artele teatrului, istoria şi civilizaţia românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică.

Mecanismul strângerii de fonduri este următorul: Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii sunt invitaţi să „cumpere” kilometri, cu o donaţie recomandată de 2 euro per kilometru. La 100 de donatori, asta va însemna peste 4.000 de euro pentru şcoala cernăuţeană, bani ce vor fi folosiţi pentru plata chiriei spaţiului, cheltuieli administrative şi materiale de construcţii.

Muzeul de Artă din Cernăuţi va fi gazda unei expoziţii de excepţie: zeci de fotografii de mari dimensiuni spun poveştile refugiaţilor din întreaga lume în cadrul proiectului fotojurnalistic Transit, semnat de fotograful norvegian Espen Rasmussen. Expoziţia a fost deschisă în 2013 la Centrul Nobel din Oslo, iar acum începe un itinerariu în nordul României.

În cadrul Tururilor Nordului participanţii vor descoperi Codrii lui Eminescu, biserica ortodox-catolică de la Hilişeu, plaiurile natale ale lui Grigore Vieru, Lunca Prutului, Casa lui Enescu de la Liveni, precum şi Cernăuţiul – Mica Vienă. Tururile sunt adevărate experienţe în viaţa Nordului, iar înscrierile se deschid în această săptămână pe site-ul www.zilelenordului.ro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite