Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Avionul lui Nicolae Ceauşescu, adjudecat la licitaţie în Bucureşti, a fost donat Muzeului Aviaţiei

2
28 Jul 2021 15:38:19
Autor: News.ro
Aeronava Rombac 1-11
Aeronava Rombac 1-11

Primul şi singurul avion de pasageri construit în România - ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu, care a fost adjudecat în luna mai pentru 120.000 de euro la Artmark, a fost donat, miercuri, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

Piesa de colecţie a fost salvată de la casare de un veritabil colecţionar, pasionat de tehnică, în cadrul evenimentului organizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark - Licitaţia de Eleganţă din 27 mai, care a oferit platforma de licitaţie şi suport logistic pentru adjudecarea aeronavei ROMBAC 1-11.

Proprietarul, cetăţeanul american Brian Hyndman, a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, transmite Artmark într-un comunicat. 

Prin actul de donaţie, cumpărătorul îşi exprimă intenţia de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor simbol care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică. 

Astfel, Casa de Licitaţii A10 by Artmark devine şi o platformă de promovare a patrimoniului, pe lângă cea culturală şi de caritate, având în vedere raritatea extremă a modelului Rombac 1-11 şi însemnătatea acestuia pentru istoria tehnică a României care a fost clasat în patrimoniul cultural naţional mobil, categoria tezaur.

Evenimentul de predare-primire a piesei de colecţie a avut loc pe platforma Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian în prezenţa reprezentanţilor Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, membrilor Casei de Licitaţii A10 by Artmark, dar şi a lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA.

Avionul prezidenţial Super One-Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu, s-a înscris în Top 10 cele mai bine vândute public, în licitaţie, loturi de artă sau obiecte de colecţie pe piaţa internă în semestrul I al anului 2021, disponibil aici. Piesa de colecţie a fost adjudecată în luna mai a.c. în cadrul Licitaţiei de Eleganţă pentru 120.000 de euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

a4
28.07.2021, 22:52:06

un memento industrial al unei constructii ce era sortita de la "predarasea " de catre perfidul albion la zero uz. motoarele depaseau limita de zgomot impusa ergo avionul parca a mai fost unul au fost interzise in tarile " civilizate" ..........inca un sut in partea dorsala tras cetatenilor romani platitori de ( era sa spun impozite) pe vremea nebunului...............in orice caz mai bine investea in agricultura nu in asa ceva.....prafu s-o ales de tot.dar si de banii amarastenilor care aui platit si aceasta "opera" :)

-5 (7 voturi)
Eduard
29.07.2021, 10:16:41

O veste foarte buna.

+11 (33 voturi)
Modifică Setările