BILANŢ Lucian Romaşcanu, după şapte luni la Ministerul Culturii: „A fost un mandat scurt, dar intens. Sper ca domnul Ivaşcu să menţină viteza”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Romaşcanu a prezentat bilanţul activităţii sale la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
Lucian Romaşcanu a prezentat bilanţul activităţii sale la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Lucian Romaşcanu şi-a prezentat bilanţul celor şapte luni de mandat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, punctând că este cel de-al 25-lea ministru şi că cel mai rău lucru este lipsa de continuitate.

Lucian Romaşcanu a vorbit despre complexitatea Ministerului Culturii, cu 92 de instituţii în subordine, cu 5800 de angajaţi, respectiv peste 6000  de colaboratori. De asemenea, fostul ministru a insistat  că va avea întâlniri săptămânale cu succesorul său, George Ivaşcu, „pentru a face predarea ştachetei din alergare” pentru că „dacă e cineva să o ia de la zero, cu toate dosarele care sunt acum la minister, ar dura destul de mult”. 

De asemenea, acesta le-a mulţumit celor care au făcut parte din echipa sa alături de care a realizat lucruri care „s-au văzut pozitiv atât în cadrul instituţiilor ministerului, cât şi în afară”. 

2044 de proiecte pentru Centenar

Romaşcanu a explicat că, dat fiind că birocraţia este greu de învins şi în ministerul culturii, luni au terminat lista finală de proiecte care vor fi finanţate cu ocazia Centenarului, precum şi sumele aferente acestora.

„Sunt aproximativ 2044 de proiecte care vor fi finanţate cu cei 150 de milioane de lei pe care îi avem”, a explicat Romaşcanu, adăugând că pe lângă acestea vor fi şi alte programe, printre care şi Acces Centenar. 

Bran şi Peleş, două probleme 

Fostul ministru al culturii a vorbit despre două mari probleme pe care le-a lăsat „oarecum soluţionate”: muzeul Bran şi castelul Peleş. Acesta a spus că termenul de închiriere al muzeului Bran a fost prelungit până în luna mai, iar conducerea de acolo a găsit mai multe variante prin care se va putea reloca patrimoniul aflat în incintă. 

„Marea durere este Peleşul”, a continuat Romaşcanu, explicând că acesta nu poate beneficia de lucrări de reparaţii şi că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii familiei regale pentru a găsi o soluţie viabilă. Există trei variante. Prima este de a continua ca până acum, lucru care nu reprezintă o soluţie în viziunea lui Romaşcanu dat fiind că banii lipsesc. Cea de-a doua soluţie este ca familia regală să preia şi administrarea muzeului, „o soluţie pe care dânşii să şi-o calculeze, dacă pot să susţină un asemenea efort sau demers”. 

Romaşcanu consideră că cea mai potrivită estea cea de-a treia soluţie, anume achiziţia castelului Peleş de către statul român. 

„Rămâne ca George Ivaşcu să se întâlnească cu reprezentanţii Casei Regale, să discute cele trei variante până la mijlocul lunii februarie”, a mai spus fostul ministru. 

Cuminţenia Pământului

Romaşcanu a mulţumit ironic pentru cele 683 de întrebări despre opera lui Brâncuşi: „Orice spuneam sau făceam, ne întorceam la Cuminţenia Pământului”. În prezent, opera este expusă la Muzeul Naţional de Artă, în Sala Brâncuşi, inaugurată în timpul mandatului său. 

„Contractul este până în februarie, dar nu este niciun fel de problemă să îl prelungim cu proprietarii sculpturii astfel încât să fie expusă în continuare. E un lucru bun pentru noi că ţinem această operă de artă în circuitul public”, a mai spus fostul ministru. 

De asemenea, acesta a adăugat că şi pentru proprietari este avantajos pentru că îi scuteşte de costurile de asigurare şi depozitare pentru un astfel de obiect, care sunt mari. 

Licitaţia, o posibilă soluţie

O propunere pe care fostul ministru i-o va înainta succesorului său este aceea de a organiza o licitaţie astfel încât statul să poată spună de la început suma pe care o poate plăti şi opera să fie validată de piaţă.

„Într-o licitaţie deschisă, să spună fiecare cât vrea să dea pe ea. Dacă se depăşeşte valoarea pe care statul o poate da, asta este. Poate fi o variantă.Este o soluţie care mie mi se pare destul de ok pentru că ar valida preţul, nemijlocit, piaţa. Nu am mai avea evaluatori, nu am mai avea nimic.  Până la urmă,de fapt, piaţa pune preţul. Dar rămâne de discutat”,  a mai spus Lucian Romaşcanu. 

Alte reuşite

Printre reuşitele pe care fostul ministru al culturii le-a expus, s-au numărat şi achiziţia Vilei Florica, respectiv  inaugurarea Galeriei de Artă Orientale din cadrul Muzeului Naţional de Artă, unde, deocamdată, deschisă publicului este doar „Camera de ceai”, lăudată, după spusele lui Romaşcanu, de soţia premierului Japoniei. 

Târgul de Carte de la Leipzig 

Între 15 şi 18 martie, România va fi invitată de onoare a Târgului de Carte de la Leipzig. Despre pregătirile pentru acest eveniment, Romaşcanu a explicat că acestea se desfăşoară conform graficului, România având un spaţiu de 300 de metri şi un proiect „absolut încântător”, deşi iniţial fusesese plătită suma pentru doar 200. 

„Eu, cu stilul meu mai de la privat, l-am întrebat dacă n-ar fi dispus să ne mai dea 50 de metri cadou din partea Leipzigului”, a spus fostul ministru al culturii. 

Romaşcanu a povestit că luni a semnat „un dosar fără probleme”, cel legat de ansamblul monumental al lui Brâncuşi, de la Tîrgu-Jiu, dosar care a fost înaintat către UNESCO. 

 „M-am bucurat foarte tare că semnătura mea se găseşte pe aşa ceva”, a spus acesta. 

„Am făcut tot felul de lucruri bune. N-as vrea să vorbesc despre cele pe care nu le-am făcut. A fost un mandat scurt, dar intens şi îmi doresc foarte tare ca domnul George Ivaşcu să preia din mers ceea ce e de făcut şi să menţină viteza pentru că echipa s-a obişnuit cu un anumit dinamism şi stil...  Voi continua să activez, cu certitudine, în comisia de cultură a senatului”, a mai adăugat Lucian Romaşcanu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite