Blocaj la Ministerul Culturii: „Licitaţia e suspendată în cazul Casei Dinu Lipatti. Nu putem să ne exercităm drepturile legale“. Statul, ignorat de „rechini“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din Visarion, peste drum de Casa Lipatti, este paradigmatică pentru situaţia actuală a patrimoniului construit din Bucure;ti            FOTO: Doinel Tronaru
Casa din Visarion, peste drum de Casa Lipatti, este paradigmatică pentru situaţia actuală a patrimoniului construit din Bucure;ti            FOTO: Doinel Tronaru

Ministerul Culturii a declarat că licitaţia pentru Casa „Dinu Lipatti“ este în continuare suspendată, iar instituţia a trimis deja înştiinţare către executorul judecătoresc, neputând să îşi exercite dreptul de preempţiune.

”Din informaţiile pe care le deţine Ministerul Culturii, licitaţia este suspendată. Preţul a fost scăzut pe executari.ro şi nu avem cum să ne exercităm dreptul de preempţiune”, a declarat Adrian Buta, şeful de cabinet al Oanei Bogdan, secretar de stat în MC.

Reprezentantul ministerului Culturii a subliniat faptul că instituţia a trimis deja înştiinţare către executorul judecătoresc prin care aminteşte că imobilul este monument istoric, prin urmare deţine dreptul de preempţiune, a explicat Adrian Buta.

Casa ”Dinu Lipatti" din Bucureşti este scoasă la licitaţie, în procedură de executare silită. Vânzătorii erau obligaţi ca, în prealabil, să aplice Legea protejării monumentelor istorice (Legea nr. 422/2001) şi să notifice instituţiile arătate în lege.

”Conform legii, vânzătorul era obligat să notifice intenţia de vânzare şi către Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, în vederea exercitării dreptului de preempţiune. În consecinţă, orice act de vânzare pe orice cale, fie voluntară sau pe calea executării silite, a unui imobil monument istoric care nu respecta prevederile art. 4 din Legea nr. 422/2001 este lovit de nulitate”, a informat Primăria Municipiului Bucureşti.

În situaţia în care Ministerul Culturii nu îşi exercită dreptul de preempţiune cu privire la imobilul din strada Lascar Catargiu nr 12, solicitarea va fi înaintată către PMB care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, îşi poate exercita dreptul de preemţiune.

”Din informaţiile pe care le deţine Ministerul Culturii, licitaţia este suspendată. Preţul a fost scăzut pe executari.ro şi nu avem cum să ne exercităm dreptul de preempţiune”, a declarat Adrian Buta, şeful de cabinet al Oanei Bogdan, secretar de stat în MC.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 24 litera a din Legea nr. 50/1991, executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, de lucrări la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate, constituie infracţiune.

Casa ”Dinu Lipatti” a fost scoasă la licitaţie publică pentru suma de 1.908.339 de euro.

În luna ianuarie a acestui an, Casa ”Dinu Lipatti” a fost scoasă la licitaţie, în urma unei executări silite, după ce actualii proprietari nu au mai putut plăti un credit bancar. Atunci, preţul de pornire a fost stabilit la 2,54 milioane de euro.

Casa în care a locuit marele pianist şi compozitor Dinu Lipatti are şase camere şi două în pod, zidăria este din beton, iar tâmplăria este din lemn, respectiv glafuri din marmură. Podelele camerelor sunt acoperite cu parchet clasic şi mochetă, iar în baie, gresie.

Suprafaţa utilă este de 260,15 metri pătraţi, iar suprafaţa terenului de 707 metri pătraţi.

Imobilul a fost împărţit în două apartamente: primul este format din două camere, bucătarie, baie, balcon, depozitare, beci, suprafaţă utilă de 110,08 metri pătraţi, preţul fiind de 757.270 lei. Cel de-al doilea apartament este compus din patru camere, o bucătărie, toaletă, baie, subsol, o suprafaţă utilă de 150,07 metri pătraţi. Preţul pentru acesta este de 10.463.000 de lei. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite