Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Când va dispărea presa culturală

6
16 Apr 2015 07:15:40
Mircea Vasilescu

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, e încă în funcţie. Asta e, în sine, o temă de breaking news, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii ani: predecesorii săi au fost schimbaţi după câteva săptămâni sau câteva luni. Deocamdată, a făcut câteva lucruri bune, care au reparat ceea ce se stricase din 2012 încoace.

De exemplu, a repus pe şine o instituţie care ar trebui ajutată să se dezvolte, pentru că e foarte importantă în finanţarea corectă şi eficientă a culturii: Administraţia Fondului Cultural Naţional. Gândită iniţial ca o instituţie subordonată ministerului, dar cu o anumită autonomie de mişcare, a funcţionat destul de bine o vreme, după care a fost pusă pe butuci prin schimbarea şefilor în funcţie de algoritmul politic şi, mai ales, prin tăierea fondurilor care îi veneau din încasările Loteriei Române. Acum, s-a revenit la formula de la început: AFCN va primi din nou bani din veniturile Loteriei. Pentru o ţară în care miniştrii Culturii se schimbă la câteva luni (şi unde în această funcţie au ajuns destui nepricepuţi), e o victorie. De fapt, dacă ne raportăm la ce se întâmplă în alte părţi, e revenirea la normalitate: în mai toate ţările europene, o parte din veniturile loteriilor este îndreptată spre activităţi culturale sau sociale.

Printre activităţile AFCN se află şi un program pentru susţinerea revistelor culturale. Sună bine, dar a funcţionat aşa şi-aşa: în fapt, după ce depuneau cererile de finanţare, revistele se alegeau cu niscaiva bănuţi care le ajungeau să editeze câteva numere dintr-un an. Atât. Acum, pe lângă ceea ce face AFCN, ministrul Ionuţ Vulpescu a anunţat că ar vrea să găsească şi alte soluţii pentru susţinerea presei culturale. Asta şi pentru că – aşa cum a declarat într-un interviu la puţină vreme după preluarea mandatului – când şi-a luat funcţia în primire, nu a găsit la minister niciun abonament la vreo revistă culturală. Situaţia e undeva între râs şi plâns: carevasăzică, ministerul are drept misiune să susţină presa culturală, dar habar n-are ce trebuie să susţină şi nici nu-l interesează. Înţeleg că între timp dl ministru (care e, între altele, un vechi şi consecvent cititor de presă, inclusiv culturală) a dispus contractarea de abonamente.

Mi se pare însă că aceasta ar fi soluţia cea mai bună, în general, pentru a sprijini cu adevărat revistele culturale. Dacă le luăm la numărat, constatăm că, deşi în ţară se jeleşte de atâta timp că “moare cultura”, de fapt nu sunt deloc puţine. Editate de uniunile de creatori sau din bani privaţi, sprijinite de câte un consiliu judeţean mai luminat sau mai ambiţios ori de alte instituţii, cu redactori care lucrează voluntar ori pe bani puţini, îşi duc zilele cum pot. Difuzarea lor e foarte proastă: pe la chioşcuri nu se găsesc, căci distribuitorii de presă (rămaşi, în mare parte, la mentalitatea şi metodele de lucru de acum o sută de ani) nu se complică să preia nişte gazete care se vând în număr mic. Aşa încât mă gândesc că soluţia abonamentelor ar fi cea mai simplă şi mai eficientă. Îndrăznesc să-i sugerez d-lui ministru să facă abonamente la revistele culturale măcar pentru bibliotecile publice din oraşele mari şi mijlocii. S-ar aduna câteva sute bune de abonamente (ceea ce înseamnă o gură de aer pentru nişte reviste care vând de la câteva sute la maximum 2-3000 de exemplare), poate chiar o mie. În plus, cititorii bibliotecilor (atâţia câţi sunt; barometrul cultural zice că deocamdată sunt puţini) ar avea acces la presa culturală.

S-ar subvenţiona, cu alte cuvinte, nu doar producţia de presă culturală (prin finanţare directă), ci şi consumul (prin stimularea accesului cititorilor la lectura revistelor). E simplu şi posibil. Şi nici măcar nu e ceva nou: pe vremea comunismului, biblioteca liceului meu avea abonament la România literară şi la încă vreo două reviste de atunci.

Merită presa culturală din România o asemenea susţinere din partea ministerului? Răspunsul e simplu şi clar: da. Pentru că are tot mai puţini cititori, dar şi pentru că nu putem fi o cultură care se respectă fără a avea sistemul de “vase comunicante” reprezentat de revistele culturale. Cât de bune sunt acestea, cât de adaptate pieţei actuale a ideilor, care dintre ele merită să fie sprijinită – asta e o discuţie mai complicată. Ministerul Culturii n-ar trebui să cadă în capcana alegerii, pentru că n-are criterii. Ar trebui să acţioneze strategic şi să găsească răspunsuri la întrebări simple. În cazul de faţă, la întrebarea “când va dispărea presa culturală tipărită din România?”. Eu cred că în câţiva ani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vanatorul/d.c.
16.04.2015, 08:36:29

Dupa parerea mea..cultura romanesca isi merita..dizgratia la care a ajuns azi in ochii cetatenilor si majoritatii politicienilor, pe deplin..! In ultimii 25 de ani, cu mici exceptii, oamenii asa-zisei elite culturale romanesti au alergat cu limba scoasa dupa diferite posturi bugetare, aducatoare de niscaiva cascaval si oarece putere de decizie.Si asta incepand cu Bucurestiul si terminand cu ultimul orasel amarat ,care avea si el acolo un..cenaclu cultural, ceva. Ori, pentru a atinge ..dezideratele personale respective, majoritatea lor si-au pus..talentul creator si abilitiatie in comunicare si manipulare in slujba clasei politice, devenind astfel mai mult ..kulturnici decat oameni de cultura. De la presedintele Academiei si pana la seful caminului culturla satesc, toti se considera..oameni de cultura. Intr0un fel sau altul, chestia asta trebuia speculata in interes propriu, nu..? Iar solidaritate de..breasla..exista numai in forma..declarativa. Transformarea ICR in..CAP, e un exemplu ..clasic deja. Putini dintre oamenii de cultura au avut atunci..verticalitatea morala si curajul sa..vocifereze. Cei mai multi sperau ca transformarea le va aduce si lor un post caldut dar bine remunerat. Si unora chiar le-a adus. Rezultatul complicitatilor meschine cu clasa politica se vede acum. Inclusiv in Invatatamant. Pentru ca majoritatea kulturnicilor evului mediu timpuriu postdecembrist au si functii academice decizionale in Cultura si Invatamant. Nu numai..titluri..si ele aducatoare a catorva felii de cascaval bugetar, in plus. Cum sa nu-i doara la..basca de..timbru, spre exemplu..!?!

0 (2 voturi)
Florin Iaru
16.04.2015, 10:19:13

Drag[ Mircea Vasilescu, deși, în principiu, ai dreptate, mă tem că n-ai. Într-o țară în care presa obișnuită nu se mai citește – și a murit de moarte nebună – tu îți imaginezi că printul va mai fi luat în mînă de cineva. Absurd. Trist, dar și mai absurd. Nu asta e soluția, pentru că, de fapt, nu le va citi nimeni. Și vor muri de aceeași moarte rușinoasă, uitate în biblioteci pustii, la orice schimbare de guvernare. Cultura e vie, nu formală. Ce e de făcut? Păi, zic eu a§a, AFCN să sprijine formele vii, adică să subvenționeze numai publicațiile on-line, astfel încît multe costuri să dispară: hîrtie, tipar etc. Cu bani puțini, trăiesc niște oameni în timpul prezent. Ce zici?

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
16.04.2015, 13:01:51

Bravos..! Vorbim despre "forme vii" si eliminarea multor costuri, in loc sa vorbim despre..fondul problemei si ..logistica ajunsa pe..janta, De parca Cultura unui popor ar fi un business particular din domeniul IT, care trebuie restructurat, retehnologizat, digitalizat si rentabilizat, pentru a trece neaparat si imediat pe..profit. Si inca o treaba..Si fara sprijinul AFCN, exista deja o multime de site-uri..culturale, mai mult sau mai putin exclusiviste, mai mult sau mai putin..elitiste. Pentru toate gusturile si..mofturile. Pare..poporul (!) mai..cult..?

0 (2 voturi)
gas,ca
16.04.2015, 16:20:38

Drag[ Florin,in principiu nu ai dreptate,desi cred ca este o parere personala a ta! (Ca daca ti-a suflat-o cineva,atunci e grav). Din ceea ce ai scris,sa intelegem ca accesul la publicatiile de Cultura sa aiba doar cei ce se pot conecta la internet? Domnul Vasilescu,se referea la toata Comunitatea Romaneasca .

+1 (1 vot)
Sârbul Vasile
16.04.2015, 17:34:45

După câte observai, Dilema- revista 'mneatale- e singura din cele cu iz cultural ce percepe taxă cititorilor online. La chioșcuri, publicația pe care o gestionați are un preț prohibit. Despre ce vorbim aici? Revista unui magnat de presă așteaptă cumva subvenții? Atunci o să fie moca?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările