Casa George Enescu de la Mihăileni, subiect de dezbatere la Institutul Cultural Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, în Sala Mare a Institutului Cultural Român din Bucureşti, a avut loc dezbaterea „Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni”, organizată în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului".

La eveniment vor participa: Raluca Ştirbăţ, preşedintele Societăţii Internaţionale „George Enescu" din Viena, Alexandru Tomescu, violonist, prof. univ. dr. Daniel Şandru, secretar de stat, coordonatorul Departamentului Centenar, director onorific al revistei de cultură contemporană Timpul, Şerban Sturdza, arhitect, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti, vicepreşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, prof. dr. Mihai Cosma, muzicolog.

Moderatorul dezbaterii este Cristina Liberis, manager regional al Campaniei „Oamenii Timpului".

În deschiderea evenimentului va fi prezentat un film documentar realizat în luna august, la Mihăileni, unde, la iniţiativa Fundaţiei Pro Patrimonio, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, Primăria Comunei Mihăileni şi Primăria Comunei Hilişeu Horia, a fost organizată o clacă pentru repararea casei Enescu, la care au participat zeci de voluntari din localitatea Hilişeu Horia din judeţul Botoşani.

Raluca Ştirbăţ, preşedintele Societăţii Internaţionale „George Enescu“ a declarat 

Publicul iniţiat din lume cunoaşte adevărata valoare a lui George Enescu, dar vorbim aici despre o pătură foarte fină: la nivelul marelui public, el nu este cunoscut încă, nu a pătruns definitiv şi substanţial în ceea ce numim repertoriul curent al interpreţilor. Şi nu este intrat nici în România în repertoriul curent, în ciuda faptului că se vorbeşte mult despre Enescu şi că ne aducem aminte de el la aniversări şi comemori.

Tot marţi, de la ora 19.00, în sala Muzeului Naţional „George Enescu", se va desfăşura un concert caritabil susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ, din cadrul Turneului Naţional din această toamnă, ce are loc în nouă oraşe ale României.

Casa a aparţinut familiei mamei lui Enescu, Maria Cosmovici, iar compozitorul o parte din vacanţe aici.  Enescu a compus „Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră op.8” în noiembrie 1901, „liedurile Plugar” şi „Die Nächtliche Heerschau” în această casă.

oamenii timpului
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite