Catargele Bucureştiului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stilul Art Deco este o componentă esenţială a arhitecturii istorice bucureştene. Oraşul este practic o „putere” în această parte a Europei în ceea ce priveşte arhitectura anilor '30. Catargele ce împodobesc multe din edificiile interbelice sunt o expresie a uneia din temele preferate ale Art Deco-ului, aceea a pachebotului transoceanic, reflectând prosperitatea, sofisticarea precum şi dorinţa de a călători în ţinuturi exotice a acelei perioade.

Capitala este astfel populată cu o multitudine de vapoare oceanice imaginate în clădirile sale. Este un fapt destul de surprinzător, când te gândeşti că oraşul este situat în mijlocul preeriei Dunării de Jos şi la peste 200 km de malul mării şi porturile maritime. Este o expresie a pasiunii de a călatori, împărtăşită de fapt de publicul de pe toate meridianele în perioada interbelică, când pentru prima data în istorie turismul de plăcere era accesibil în masă, iar călatoriile spre "mările sudului" erau efectuate cu pachebotul, spre deosebire de avion cum se întâmpla în zilele noastre. Pentru bucureşteni era aspiraţia de a merge în ţinuturi şi clime aşa de diferite de lumea lor din estul Europei şi din Balcani, de a se conecta la lume.

Ce marcheaza o proporţie însemnată a cladirilor pachebot a anilor 1930, sunt catargele, aşezate de obicei pe marginea acoperişului turnului casei scărilor, vazut ca o punte de comandă a pachebotului. Catargele sunt însoţite de multe ori de hublouri, ferestrele rotunde de la baia apartamentelor, si bărci de salvare, reprezentate de balcoanele cu colţuri rotunjuite. Orizontul urban interbelic al Bucureştiului este în acest mod punctat de o „mare” de catarge Art Deco, care transmit privitorului educat în mesajul lor sentimentul arzător de a călători a oamenilor de acum opt zeci de ani, curmat aşa de brutal de regimul comunist ce avea sa fie instaurat numai o decadă mai târziu. Catargele erau în anii izolaţionismului dictaturii comuniste, pentru cei care ştiau să citească acest fapt, o amintire a faptului ca Romania a fost cândva conectată la lume.

Din păcate, în zilele noastre această arhitectură minunată este lăsată să se deterioreze, iar catargele de multe ori ajung la fier vechi, sau sunt sufocate in izolarea termică cu polistiren expandat, de multe ori finanţată din bugetele locale, ce desfigureaza peste măsura faţadele şi volumetria de calitate proiectată de arhitecţii de acum câteva generaţii. Catargele ar putea fi un alt reper al turismului cultural în Bucureşti, dar aşa ceva pare a nu avea nicio prioritate in mintea locuitorilor contemporani sau a autorităţilor ce au grijă de patrimoniu sau turism.

Articol publicat iniţial pe blogul Case de Epoca.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite