Patrimoniu

articolul anterior articolul urmator

Coloana Sinistra - despre Brâncuşi şi Bodor

3
20 Feb 2021 18:55:12
Péter Demény

Ieri fusese a 145-a aniversare a lui Constantin Brâncuşi; poimîine, scriitorul maghiar Ádám Bodor va împlini 85 de ani.

Amîndoi, artişti extraordinari, cunoscuţi nu numai în ţara lor; amîndoi deveniţi celebri într-o altă ţară (Bodor s-a născut la Cluj, din 1982, trăieşte la Budapesta); amîndoi avînd o artă poetică în care tăcerea este esenţială.

Pot foarte bine să-mi închipui cum personajele create de Ádám Bodor stau în jurul Mesei tăcerii. Aş spune însă că în timp ce opera lui Brâncuşi respiră o pace de dinainte de facerea lumii, peste nuvelele şi romanele lui Bodor apasă o atmosferă tensionată. Nu se ştie de ce şi nici dacă aflăm unele lucruri, tensiunea nu se explică pe de-a întregul, iar în spatele frazelor se ascunde o muţenie ceţoasă.

Nici Brâncuşi, nici Bodor nu erau „acasă” niciodată, dacă ne gîndim la relaţia dintre arta lor şi publicul contemporan al operelor lor. Brâncuşi avea o simplitate mult mai adîncă decît cea lăudată şi dorită, Bodor vroia să scrie literatură, nu texte de păstrat identitatea unei minorităţi. Amîndoi căutau secretul adevărat, nu un mister învăluit în ideologie.

Amîndoi, mari artişti şi în sensul mînuirii, a dexterităţii, adevăraţi meşteşugari. În concepţia lor, opera îşi ştie ritmul şi dinamica proprii. Mîna lor ascultă acest ritm şi îl refac. 

Brâncuşi este „fiul poporului”, Bodor, fiul unor bürgeri din Cluj. Simplitatea lor aparentă provine poate şi din faptul că singuri au fost şi singuri au rămas. De aici şi perfecţiunea pe care o doresc cu ardoare dar fără aroganţă.

Nu sunt infiniţi, dar provoacă infinitul. Nu sunt natura dar ştiu totul despre ea. În Zona Sinistra, marele roman al lui Bodor, natura este frumoasă şi indiferentă, ca şi în nuvelele lui extraordinare. Aşa cum este şi Coloana infinitului de care te temi şi ai vrea totuşi să faci parte din ea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iulian Arion
20.02.2021, 20:19:03

Vi se datoreaza aceaste lacune despre marele autor maghiar. UDMR primeste anual milioane de lei pentru proiecte culturale. La fel, fiecare minoritate reprezentata in parlament. Chiar nu puteau sa aloce o parte din suma nerambursabila pentru plata drepturilor de autor si de traducere? Nu stiu!

-7 (13 voturi)
Stanila Ion
21.02.2021, 11:08:36

Putina atentie la l. romana. Ieri A FOST, nu "fusese"...Si inca: de ce si de cand "coloana"este "sinistra"?

+1 (3 voturi)
eu doar constat
23.02.2021, 17:21:43

"Aş spune însă că în timp ce opera lui Brâncuşi respiră o pace de dinainte de facerea lumii, peste nuvelele şi romanele lui Bodor apasă o atmosferă tensionată. Nu se ştie de ce şi nici dacă aflăm unele lucruri, tensiunea nu se explică pe de-a întregul, iar în spatele frazelor se ascunde o muţenie ceţoasă." Citat din Demeny. Oare de ce? Nu credeti ca spiritul operelor celor doi, atat de diferit percepute de Dvs. se datoreaza mentalitatii diferite ale popoarelor din care provin? Mentalitate care este rezultatul politicilor acestor tari de-alungul a mai multor secole? Poporul lui Brancusi a fost mereu tolerant si doreste pacea, pentru a trai linistit, in timp ce poporul lui Bodor traieste mereu pentru revansa. Mutenia cetoasa, chiar, devine amenintatoare si nu impotriva propriilor conationali, chiar si in intelegerea dlui Demeny. Altfel nu facea paralela dintre cei doi mari oameni de arta si nici nu considera coloana lui Brancusi "sinistra". Ma-a-are diferenta intre cei doi. In timp ce Brancusi a plecat in Franta, nu de frica ungurilor si a ajuns personaj de renume mondial, Bodor s-a refugiat la Budapesta, pentru a fugi de romanii, care ii tensionau creatiile. Cand Bodor va primi un atelier la un centru, chiar si doar la Budapesta, macar similar cu "Pompidou" de la Paris, probabil va fi perceput la fel cu Brancusi. Dar cat timp sloganul maghiarimii din Romania ramane "Nem, Nem! Soha!", care razbate din operele lui Bodor si subliminal si din ideile lui Demeny, Bodor nu va avea niciodata loc la Centrul Pompidou. Iar orice paralela cu Brancusi devine o enorma gafa.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările