Corina Şuteu redevine freelancer şi se va alătura asociaţiei lui Cioloş oricând i se va cere susţinerea platformei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Şuteu, fost ministru al Culturii, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că, după predarea mandatului, redevine freelancer şi se va alătura asociaţiei pe care Dacian Cioloş vrea să o creeze oricând i se va cere susţinerea platformei România 100.

”Am să îmi reiau activitatea ca freelancer, de consultanţă internaţională şi mă voi ocupa de spaţiul Insula 42, pe care l-am deschis înainte de a deveni secretar de stat în Ministerul Culturii”, a declarat Corina Şuteu pentru News.ro.

Insula 42 este ”un apartament aflat într-o casă pe strada Theodor Aman”, spune Corina Şuteu, unde au avut loc întâlniri şi diverse activităţi culturale. Spaţiul dedicat ”dezvoltării de idei” a fost inclus şi în circuitul Noaptea Caselor.

Expert în politici culturale, Corina Şuteu spune că este posibil să se alăture ONG-ului pe care Dacian Cioloş a anunţat că vrea să îl creeze.

”Poate că mă voi alătura. Dumnealui ne-a invitat pe toţi. Nu m-am hotărât. De fapt, nu este vorba despre asta. Mă voi alătura oricând mi se va cere să susţin platforma. Mi-am dat seama că sunt atât de multe lucruri de făcut pe domeniul cultural şi, de asta, revin la activitatea mea, folosindu-mă de experienţa pe care am dobândit-o”, a mai afirmat fostul ministru legat de asociaţia care va avea ca punct de plecare Platforma România 100.

În ceea ce priveşte Ministerul Culturii, Corina Şuteu a declarat că predarea mandatului a decurs ”foarte bine”.

”Am avut o discuţie constructivă cu Ionuţ Vulpescu. I-am vorbit despre marile şantiere pe care le-am demarat - sezoanele culturale, cinematografie, strategie -, i-am spus punctul meu de vedere. El se va întâlni şi cu secretarii de stat, pe care îi va consulta pentru a înţelege mai bine, pe domenii, care este situaţia”, a completat Corina Şuteu.

”Îşi va face planul şi depinde de ce va decide să facă. Am văzut că a declarat că are ca prioritate continuarea proiectelor începute în primul său mandat. Asta e foarte bine”, a adăugat fostul ministru al Culturii.

Potrivit afirmaţiilor sale, secretarii de stat ai Ministerului Culturii sunt încă în funcţie.

Cum a fost mandatul Corinei Şuteu

Mandatul de ministru al Culturii deţinut de Corina Şuteu a fost marcat de subscripţia publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, de anularea concursurilor pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, de scandalul de la Opera Naţională Bucureşti, de modificarea Legii cinematografiei şi de elaborarea tezelor Patrimoniului, care vor sta la baza unui Cod.

Corina Şuteu a fost numită ministru al Culturii pe 4 mai 2016 şi a predat portofoliul pe 5 ianuarie 2017. Expert şi consultant în domeniul managementului cultural şi al politicilor culturale europene şi director al Institutului Cultural Român de la New York în perioada 2006 - 2012, Corina Şuteu a fost numită de premierul Dacian Cioloş - în luna ianuarie 2016 - în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii.

Corina Şuteu a fost al 24-lea ministru al Culturii în ultimii 26 de ani.

Campania de strângere de fonduri pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi s-a încheiat pe 30 septembrie, după ce au fost strânşi puţin peste 1 milion de euro. Guvernul a decis să completeze suma - până la 11 milioane de euro - şi a amânat semnarea actului de vânzare - cumpărare cu proprietarii operei de artă pentru 20 decembrie.

Corina Şuteu a stârnit un val de nemulţumiri în rândul oamenilor de cultură, după ce a afirmat că lucrarea lui Brâncuşi va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”. După mai multe critici primite, ministrul a decis ca opera să fie dusă la Muzeul Naţional de Artă a României, unde a ajuns pe 31 octombrie.

Trei concursuri pentru ocuparea funcţiei de conducere a Muzeului Naţional al Ţăranului Român au fost anulate în timpul mandatului Corinei Şuteu. Cel de-al doilea s-a încheiat cu o anchetă a Corpului de control al prim-ministrului Dacian Cioloş. La recomandarea acestuia, Şuteu a decis reluarea concursului.

Virgil Niţulescu, fost manager al Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi câştigător al celui de-al doilea concurs de proiecte de management organizat anul acesta, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că a intentat proces Ministerului în luna octombrie, instanţa dându-i câştig de cauză, şi că speră ca viitorul ministru să finalizeze procedurile începute cu el de Corina Şuteu. Astfel, cel de-al treilea concurs, câştigat de cercetătoarea Liliana Passima, a fost suspendat.

Numirea unui director interimar la Opera Naţională Bucureşti şi plecarea balerinilor Alina Cojocaru şi Johan Kobborg din România s-au aflat pe agenda ministrului. Corina Şuteu a numit-o pe Beatrice Rancea în a doua jumătate a lunii mai.

Şi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei, iniţiat în mandatul ministrului Şuteu, care prevede colectarea mai multor taxe, a generat de asemenea discuţii şi în Comisiile Parlamentului. El a fost adoptat de Guvern pe 29 noiembrie. ”O mare victorie pentru cinematografia românească şi pentru publicul cinefil: Legea cinematografiei, o prioritate a mandatului meu, a fost aprobată de Guvern!”, a scris Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

O zi mai târziu, Şuteu anunţa că tezele Patrimoniului au fost aprobate de Guvern. "Acestea reprezintă o etapă decisivă pentru procesul de salvare a patrimoniului naţional. Prin Hotărârea de Guvern privind Tezele Patrimoniului se afirmă recunoaşterea patrimoniului cultural ca obiectiv intern de securitate naţională", a transmis ministrul Culturii.

Cine este Corina Şuteu

Corina Şuteu, născută pe 18 august 1961, a absolvit Facultatea de Litere, specializarea română-engleză la Universitatea Bucureşti, în 1983, şi un master în management cultural, Mastere Spécialisé Européen en Management des Entreprises Culturelles (Dijon, Franţa), în 1991.

După terminarea studiilor, a fost profesor de română şi engleză la Liceul Agro-industrial Făgăraş (1983 - 1987) şi redactor la Revista "Teatrul" (1987 - 1989).

În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), fiind la bază critic de teatru. A fost director al departamentului de management cultural la Institute de l’homme et de la technolgie (Nantes). A fost preşedinte al Forumului European al Retelelor Culturale şi, timp de nouă ani, director al programului de masterat european în management cultural la Şcoala de Comerţ din Dijon, unde a iniţiat şi implementat programul de Masterat ECUMEST pentru Europa de Est. A fost director al Theatrum Mundi, în prezent, Metropolis, în perioada 1993 - 1995.

Pe 1 aprilie, a primit din partea Fundaţiei Principesa Margareta a României medalia "Custodele Coroanei".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite